Ο Ηριδανός είναι ο χαμένος ποταμός της αρχαίας Αθήνας που κάποτε έτρεχε από τους πρόποδες του Λυκαβηττού ως τον Κεραμεικό, περνώντας ακριβώς από την Ακρόπολη και μέσα από την Αγορά.
Ήταν ένα μικρό ποτάμι που δεν υπάρχει πια, αλλά η κοίτη του φαίνεται και σήμερα. Ο Ηριδανός πήρε το όνομά του από τον «βαθιά στροβιλιζόμενο» θεό του ποταμού γιο των Τιτάνων Ωκεανό και της αδελφής-σύζυγός του, Τηθύς. Ήταν ο πατέρας της Ζευξίππης, μητέρας των Αργοναυτών Βουτών και Εριβότη του Τέλεον.
Η πορεία του στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν καλυμμένη από τα αρχαία χρόνια και ήταν ορατή μόνο έξω από τα αρχαία τείχη στη συνοικία του Κεραμεικού.
Ο Ηριδανός ανακαλύφθηκε ξανά κατά τη διάρκεια εργασιών του μετρό της Αθήνας
Ο ποταμός ανακαλύφθηκε ξανά κατά τις ανασκαφές για το μετρό της Αθήνας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τα νερά του προκάλεσαν κατά καιρούς σημαντικά τεχνικά προβλήματα.
Λόγω των έργων του Μετρό, η εποχική ροή του μέσω του Κοιμητηρίου Κεραμεικού διαταράχθηκε, καθώς τα νερά ανακατευθύνθηκαν προφανώς και ακούσια σε κάποιο νέο υπόγειο μονοπάτι.
Το ρέμα του ποταμού, καθώς διέρχεται από την πλατεία Μοναστηρακίου, έχει ανασκαφεί. Είχε καλυφθεί με σήραγγα από πλινθοδομή από τους κλασικούς χρόνους και η πλινθοδομή είχε επισκευαστεί τουλάχιστον δύο φορές στην αυτοκρατορική ρωμαϊκή και την πρώιμη βυζαντινή εποχή.
Η σήραγγα από τούβλα αποτελεί πλέον μέρος ενός μικρού υπαίθριου μουσείου στην πλατεία Μοναστηρακίου δίπλα στο σταθμό του μετρό και τα νερά του Ηριδανού είναι από το εσωτερικό της σήραγγας.
Ο ποταμός της Ακρόπολης έριξε τα νερά του στον Ιλισό
Ο Ηριδανός άδειασε τα νερά του σε έναν άλλο αρχαίο ποταμό της Αθήνας που ονομαζόταν Ιλισός.
Ο ποταμός Ιλισός έτρεχε έξω από τα τείχη της Αθήνας κατά την αρχαιότητα. Ο ίδιος ο Πλάτων έγραψε ότι ο ποταμός αποτελούσε στην πραγματικότητα ένα από τα σύνορα των αθηναϊκών τειχών.
Οι ειδυλλιακές όχθες του, με τα ψηλά πλατάνια και τα όμορφα μονοπάτια, ήταν τα αγαπημένα στέκια του Σωκράτη για τις βόλτες του όσο δίδασκε στους μαθητές του.
Εκεί βρισκόταν ο ναός του Παγκράτη, ενός τοπικού ήρωα, δίνοντας το όνομά του στο σύγχρονο προάστιο του Παγκρατίου. Ημίθεος θεωρούνταν και ο Ιλισός, γιος του Ποσειδώνα και της Δήμητρας, και λατρευόταν σε ιερό στον λόφο του Αρδηττού, δίπλα στο σημερινό Παναθηναϊκό Στάδιο. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν στην αρχαιότητα Κυνόσαργες και εκεί βρισκόταν η πηγή της Καλλιρρόης.
Πριν από μερικά χρόνια, μια ελληνική εταιρεία αστικής ανανέωσης με το όνομα «Ανάπλασις» σχεδίαζε να αποκαλύψει τον Ιλισό.
Η ιδέα της ομάδας είναι να δημιουργήσει ένα στενό πάρκο στις όχθες του ποταμού Ιλισού που θα συνέδεε την Ακρόπολη με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
Καλυμμένος τώρα σε μεγάλο βαθμό, ρέοντας σε υπόγειες σήραγγες μετά την τεράστια αστική επέκταση της Αθήνας στις αρχές του 1900, ο Ιλισός περιμένει τη στιγμή που τα νερά του θα αστράφτουν ξανά κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου