Amfipoli News: Το αρχαιότερο μουσικό όργανο του κόσμου δημιουργήθηκε πριν από 50.000 – 60.000 χρόνια.

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Το αρχαιότερο μουσικό όργανο του κόσμου δημιουργήθηκε πριν από 50.000 – 60.000 χρόνια.

 


Οι προγονοί μας, οι Νεάντερταλ, δεν ήταν τόσο διαφορετικοί από εμάς, τους σύγχρονους ανθρώπους. Όπως και εμείς, οι Νεάντερταλ ήταν περίεργοι για τον κόσμο γύρω τους και εξερεύνησαν νέα μέρη. Απολάμβαναν να μαζεύουν όμορφα αντικείμενα. Επιδίωξαν εσκεμμένα να μαζέψουν κοχύλια με τρύπες για να τα χρησιμοποιήσουν ως χάντρες πριν από 120.000 χρόνια. Μερικές φορές, χρησιμοποίησαν κοχύλια ως κοσμήματα για το σώμα τους και υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Νεάντερταλ ήταν οι πρώτοι καλλιτέχνες στον κόσμο.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπονομεύσει κανείς τη νοημοσύνη και τις δεξιότητες του Νεάντερταλ. Δεν ήταν καθόλου πρωτόγονοι. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι πρόγονοί μας εκτιμούσαν την ομορφιά και φαίνεται ξεκάθαρο ότι τους άρεσε ακόμη και η μουσική.

Το αρχαιότερο γνωστό μουσικό όργανο στον κόσμο λέγεται ότι είναι ένα οστέινο φλάουτο που δημιουργήθηκε από Νεάντερταλ πριν από 50.000 – 60.000 χρόνια.


Το φλάουτο βρέθηκε από αρχαιολόγους που εξερεύνησαν το σπήλαιο Divje Babe στη Σλοβενία ​​το 1995. Η αρχαιολογική ομάδα από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Ερευνητικού Κέντρου της Σλοβενικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών με επικεφαλής τον Ivan Turk βρήκε το σκαλισμένο οστέινο φλάουτο δίπλα σε εστία που χρησιμοποιήθηκε κάποτε από τους Νεάντερταλ.


Το προϊστορικό μουσικό όργανο είναι “φτιαγμένο από το οστό του μηρού μιας νεαρής αρκούδας σπηλαίων, μέσα στην οποία ο Νεάντερταλ τρύπησε τρεις τρύπες και έφτιαξε ένα ακονισμένο χείλος για το επιστόμιο χρησιμοποιώντας εργαλεία από κόκαλο και πέτρα”.


Το αντικείμενο μήκους 11,4 εκατοστών είναι τουλάχιστον 10.000 χρόνια παλαιότερο από τα παλαιότερα πνευστά όργανα της Aurignacian που ανακαλύφθηκαν στα γερμανικά σπήλαια Hohle Fels, Geißenklösterle και Vogelherd. Μελέτες του φλάουτου Divje Babe έδειξαν ότι οι Νεάντερταλ κατάφεραν να παράγουν ένα πιο προηγμένο μουσικό όργανο από όλα τα άλλα προηγουμένως γνωστά φλάουτα της παλαιολιθικής εποχής στην Ευρώπη φτιαγμένα από οστά πουλιών από τους πρώτους ανατομικά σύγχρονους ανθρώπους.


Το φλάουτο του Divje Babe αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένους επιστήμονες που υποστήριξαν ότι οι Νεάντερταλ δεν ήταν πνευματικά όντα ικανά να κάνουν υπέροχες καλλιτεχνικές δημιουργίες όπως η μουσική. Επιπλέον, οι σκεπτικιστές αμφισβήτησαν εάν οι τρύπες στο φλάουτο ήταν τεχνητής προέλευσης.


Μερικοί υποστήριξαν ότι ένα σαρκοφάγο είχε κάνει την τρύπα. Αυτό το επιχείρημα βασίστηκε στην παρατήρηση ότι η άκρη των οπών στον αυλό του Νεάντερταλ διέφερε από εκείνα των αυλών της Ανώτερης Παλαιολιθικής και δεν έδειξε συμβατικά σημάδια ανθρώπινης κατασκευής (δηλαδή, κομμένα σημάδια). Επιπλέον, και τα δύο άκρα του αυλού του Νεάντερταλ εμφάνισαν ζημιές που είναι χαρακτηριστικές του ροκανίσματος από σαρκοφάγα.
Ανασκαφές στο σπήλαιο Divje Babe όπου βρέθηκε ο αυλός του Νεάντερταλ.

Αποφασισμένοι να μάθουν την αλήθεια για το φλάουτο Divje Babe, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση υπολογιστικής τομογραφίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι πέτρινα εργαλεία θα μπορούσαν να είχαν κάνει τρύπες στο φλάουτο. Η συζήτηση για το αν το φλάουτο Divje Babe ήταν έργο Νεάντερταλ ή όχι συνεχίστηκε για λίγο. Μερικοί αρχαιολόγοι πρότειναν ότι το φλάουτο είχε κατασκευαστεί από άνθρωπο του Κρομανιόν, ενώ άλλοι ήταν πεπεισμένοι ότι τα ζώα είχαν αλλάξει το αντικείμενο. Θα μπορούσαν τα ζώα να δαγκώσουν δύο τρύπες ταυτόχρονα;

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την πιθανότητα και ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχαν γνωστά ζώα που θα μπορούσαν να δαγκώσουν δύο ή περισσότερες τέτοιες τρύπες ταυτόχρονα.

Το φλάουτο του Νεάντερταλ εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Σλοβενίας.

Σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το φλάουτο Divje Babe είναι ένα σκόπιμα κατασκευασμένο μουσικό όργανο. Το φλάουτο του Νεάντερταλ έχει μελετηθεί από αρκετούς μουσικούς ερευνητές. Στη διατηρημένη του κατάσταση, το εύρημα είναι ακατάλληλο για αναπαραγωγή μουσικής, όπως και κανένα από τα άλλα πνευστά της Ανώτερης Παλαιολιθικής που ανακαλύφθηκαν, που παραδοσιακά ονομάζονται φλάουτα ή πίπες. Ωστόσο, μια ανακατασκευή του φλάουτου Divje Babe έχει ικανότητα 3½ οκτάβων και σε αυτό μπορούν να παιχτούν όλα τα είδη σύγχρονης μουσικής.

Το φλάουτο Divje Babe εκτίθεται δημόσια στο Εθνικό Μουσείο της Σλοβενίας στη Λιουμπλιάνα. μπορεί να είναι ένα μικρό αντικείμενο, αλλά το μωρό φλάουτο Divje είναι μια μεγάλη ανακάλυψη που προσφέρει αποδείξεις ότι οι Νεάντερταλ εκτιμούσαν τη μουσική.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου