Amfipoli News: Οι περιβαλλοντικές αλλαγές προκάλεσαν την απόκλιση των ανθρώπων από τους πιθήκους, πριν από 9.300.000 χρόνια!

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές προκάλεσαν την απόκλιση των ανθρώπων από τους πιθήκους, πριν από 9.300.000 χρόνια!

 


Οι περιβαλλοντικές αλλαγές προκάλεσαν την απόκλιση των ανθρώπων από τους πιθήκους, πριν από 9.300.000 χρόνια! 

– Βρέθηκε ουρακοτάγκος 6.000.000 χρόνων - το είδος βάδισε στα δύο πόδια, πριν 3.200.000 χρόνια! 

Του Γιώργου Λεκάκη

Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της ανθρώπινης εξέλιξης και των περιβαλλοντικών αλλαγών είναι το κλειδί για την άρση του πέπλου στην ανθρώπινη προέλευση. Η υπόθεση ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές προκάλεσαν την απόκλιση των ανθρώπων από τους πιθήκους (περίπου πριν από 9.300.000 – 6.500.000 χρόνια) δεν έχει δοκιμαστεί ελάχιστα λόγω των περιορισμένων συνεχών περιβαλλοντικών δεδομένων από απολιθώματα.

Ο Lufengpithecus (12.500.000 – 6.000.000 χρόνια πριν) που βρέθηκε στο νοτιοανατολικό Θιβετιανό Οροπέδιο (SEMTP) και έζησε κατά την διαίρεση πιθήκου-ανθρώπου, παρέχει μια καλή ευκαιρία για τη δοκιμή αυτής της υπόθεσης.

Οι X. Ni και Y. Zhang (της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών), ο T. Harrison (του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης) και οι συνάδελφοί τους, ανακατασκεύασαν τα εσωτερικά αυτιά του Lufengpithecus, ενός 6.000.000 χρόνων προγόνου του σύγχρονου ουρακοτάγκου, που ζούσε στην σημερινή έκταση της Κίνας.

Χρησιμοποίησαν τρισδιάστατες αξονικές τομογραφίες απολιθωμένων οστών του εσωτερικού αυτιού. Στην συνέχεια συνέκριναν αυτές τις ανακατασκευές με τα εσωτερικά αυτιών άλλων εξαφανισμένων πιθήκων, των σύγχρονων πιθήκων και των σύγχρονων ανθρώπων από την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις για την εξέλιξη του διποδισμού.

Στους σύγχρονους ανθρώπους, Homo Sapiens, το σύστημα vestibular στο εσωτερικό αυτί στέλνει πληροφορίες σχετικά με την ισορροπία και την κίνηση στον εγκέφαλο μέσω δομών σε σχήμα βρόχου που ονομάζονται ημικυκλικά κανάλια. «Το μέγεθος και το σχήμα των ημικυκλικών καναλιών συσχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων και των ανθρώπων, κινούνται στο περιβάλλον τους», εξήγησε ο κ. Zhang. Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι πρώιμοι πίθηκοι ήταν σε θέση να αιωρούνται μέσα από δένδρα με τα χέρια τους, όπως οι σύγχρονοι γίββωνες. Τελικώς, οι τελευταίοι κοινοί πρόγονοι των πιθήκων και των ανθρώπων μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους για να κρέμονται από δένδρα και μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους, ενώ κρέμονταν από δέντρα, με παρόμοιο τρόπο με τον Lufengpithecus. Όταν βρισκόταν στο έδαφος, αυτός ο τελευταίος κοινός πρόγονος, πιθανότατα, περπατούσε στα τέσσερα, είπε ο Χάρισον.

«Αργότερα, η ανθρώπινη γενεαλογία αποκλίνει από τους μεγάλους πιθήκους με τον διποδισμό, όπως φαίνεται στον Αυστραλοπίθηκο, έναν πρώιμο συγγενή του ανθρώπου από την Αφρική», είπε ο κ. Νι.

Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες και η ανάπτυξη παγετώνων, περίπου 3.200.000(*) χρόνια πριν, συσχετίζονται με μια ταχεία αύξηση του ρυθμού αλλαγής, που παρατηρείται στις οστικές δομές των αυτιών, πρόσθεσε ο κ. Χάρισον. Το περπάτημα σε όρθια βάδιση μπορεί επομένως να προσέφερε ένα πλεονέκτημα, καθώς το περιβάλλον μεταμορφωνόταν.

ΠΗΓΗ: L. Lu, κ.ά. «Palaeobotanical evidence reveals the living conditions of Miocene Lufengpithecus in East Asia», doi: 10.1186/s12870-023-04165-3, BMC Plant Biol. 2023; 23: 155, ncbi, 22.3.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.3.2023.

            - «Ancient Ape’s Inner Ears May Hold Key to Evolution of Walking on Two Feet - Learn why researchers think the inner ear was important to how humans evolved to walk», Discover Magazine, 29.1.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

(*) Ο άνθρωπος είχε βαδίσει ήδη στα δύο του πόδια, πριν 6.050.000 χρόνια, με βάση ευρήματα στον Τράχηλο Κρήτης.- βλ. G. D. Gierliński, 2002.

arxeion-politismou.gr


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου