Amfipoli News: Φακόρυζο με κριθάρι και σιτάρι

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Φακόρυζο με κριθάρι και σιτάρι



  Θρεπτικό φακόρυζο που συνδυάζει όσπρια και δημητριακά. Η τέλεια επιλογή για μεσημεριανό στο ολοήμερο αλλά και για όλη την υπόλοιπη οικογένεια, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με κριθάρι και σιτάρι.

Υλικά

1 κούπα φακες 

Κριθάρι 1/4 της κούπας

Σιτάρι 1/4 της κούπας

1/4 της κούπας ρυζι 

Κρεμμυδι 1 τριμμένο

Σκορδο 1 σκελίδα

Καρότο 1 ψιλοκομμένο

Πιπεριά Φλωρίνης 1 μικρή ψιλοκομμένη

Ντοματα 1 μικρή χωρίς φλούδια και σπόρους ψιλοκομμένη

Δάφνη 1 φύλλο

Αλατι κατά βούληση

Πιπέρι κατά βούληση

Ελαιολαδο 1/2-1 ποτηράκι του κρασιού

Κύμινο 1 πρέζα

Προσπαθούμε πάντα να δίνουμε το καλύτερο στην οικογένειά μας. Ειδικά όταν μιλάμε για τα παιδιά μας! Γι’ αυτό και σήμερα θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε το πιο θρεπτικό και νόστιμο φακόρυζο με σιτάρι και κριθάρι. Το τέλειο μεσημεριανό και για το ολοήμερο αλλά και για όλη την οικογένεια.

Εκτέλεση 

Βάζουμε το κριθάρι και το σιτάρι να μουλιάσουν σε ένα μπολ με βραστό νερό για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε τις φακές, το κριθάρι και το σιτάρι. Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο καρότο, το φύλλο δάφνης και την ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης.

Βράζουμε για 25 λεπτά κι έπειτα ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Προσθέτουμε και το κύμινο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να χυλώσει το φαγητό, όπως στο ριζότο.

Μόλις χυλώσει είναι έτοιμο κι αν θέλουμε σερβίρουμε με λίγο στραγγιστό γιαούρτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τρώγεται και ζεστό και κρύο. Καλή όρεξη!

Tips για το φακόρυζο με κριθάρι και σιτάρι

Το κύμινο είναι προαιρετικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ρύζι έχετε. Αντί για σιτάρι μπορούμε να βάλουμε πλιγούρι ή στάρι. Το κριθάρι μπορούμε να το βρούμε σε μαγαζιά με παραδοσιακά ή βιολογικά προϊόντα ενώ υπάρχει και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Μία συνταγή της φίλης μας Voula Damala.

 daddy-cool.gr 

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου