Amfipoli News: Πώς οι αρχαίοι βασιλιάδες χώρισαν ένα ποτάμι και μεγιστοποίησαν την καλλιεργήσιμη γη (βίντεο)

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Πώς οι αρχαίοι βασιλιάδες χώρισαν ένα ποτάμι και μεγιστοποίησαν την καλλιεργήσιμη γη (βίντεο)

 


Στην αρχαιότητα, η δυναστεία Chola της νότιας Ινδίας επέδειξε αξιοσημείωτη εφευρετικότητα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα στις εύφορες πεδιάδες του Ταμίλ Ναντού. 

Τα αρχαία σπήλαια Chola, που χρονολογούνται πριν από 1.800 χρόνια, αποκαλύπτουν ένα εξελιγμένο σύστημα χειραγώγησης ποταμών. Οι βασιλιάδες τοποθέτησαν στρατηγικά ρυθμιστές, όχι παραδοσιακά φράγματα, κατά μήκος του ποταμού Kaveri, διαιρώντας τη ροή του σε πολλαπλά κανάλια. Αυτή η έξυπνη μηχανική τους επέτρεψε να μετατρέψουν έναν ποταμό σε πέντε, επεκτείνοντας την εμβέλεια της άρδευσης και μετατρέποντας την περιοχή σε έναν ακμάζοντα γεωργικό κόμβο. 

Το κλειδί για αυτό το υδραυλικό θαύμα βρίσκεται στους ρυθμιστές κεφαλής, που ελέγχουν επιδέξια τη στάθμη του νερού και κατευθύνουν τη ροή σε διάφορα κανάλια.

Οι Cholas, κυρίως ο βασιλιάς Karikalan, επέδειξαν προνοητικότητα κατανοώντας τον ζωτικό ρόλο του νερού στον πολιτισμό. Δημιούργησαν ένα δίκτυο με πάνω από 2.000 ρυθμιστές κλινών, 1.500 κανάλια και 24.000 κανάλια πεδίου, μεγιστοποιώντας την καλλιεργήσιμη γη και αποδίδοντας έναν εκπληκτικό αριθμό 200 εκατομμυρίων τόνων ρυζιού ετησίως. Η κληρονομιά παραμένει, όπως αποδεικνύεται από το φράγμα Kallanai που εξακολουθεί να λειτουργεί, αναδεικνύοντας τον διαρκή αντίκτυπο του Cholas στη διαχείριση των υδάτων. Αυτή η αρχαία σοφία, που συνδυάζει άψογα τον πολιτισμό και την πρακτικότητα, χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης για βιώσιμες λύσεις νερού παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου