Amfipoli News: Το αρχαιότερο ξύλινο πηγάδι του κόσμου είναι 7.250 χρόνων! Βρέθηκε μαζί με σιτάρι, λίνο και παπαρούνα της εποχής!

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Το αρχαιότερο ξύλινο πηγάδι του κόσμου είναι 7.250 χρόνων! Βρέθηκε μαζί με σιτάρι, λίνο και παπαρούνα της εποχής!  Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτό το... «ξύλινο κιβώτιο», είναι από τις αρχαιότερες ξύλινες «κατασκευές» στον κόσμο, και κάποτε ήταν ένα πηγάδι. Βρέθηκε στην Τσεχία… όπου με λίγα ξύλα βελανιδιάς, οι πρώτοι αγρότες της Ευρώπης, κατασκεύασαν κάποια φρεάτια… Αυτοί έχουν κερδίσει τον τίτλο της αρχαιότερης ξύλινης αρχιτεκτονικής δομής πηγαδιού, που επιβιώνει έως σήμερα στον κόσμο.

Μία από τις πρώτες δομές εκ δρυός χρονολογήθηκε ακριβώς, χάρις στα δακτυλίδια των δένδρων που σώζονται στο ξύλο.

Η μοναδική ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους πέρυσι στο Ostrov της περιφέρειας Pardubice, όπου σε σωστικές ανασκαφές κατά την κατασκευή του δρόμου D35 αποκάλυψαν 7 πηγάδια από διαφορετικές προϊστορικές εποχές. Ειδικώς «στην περίπτωση του πηγαδιού, που βρέθηκε στο Chrudim, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα δένδρα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του φρέατος κόπηκαν μεταξύ 5256-5255 π.Χ. και οι γωνιακοί ορθοστάτες από κορμό, ο οποίος είχε κοπεί το φθινόπωρο ή τον χειμώνα του 5259 π.Χ. ή αρχές χειμώνα του 5258 π.Χ.», εδήλωσε ο Michal Rybníček, από το Τμήμα Επιστήμης της Ξυλείας της Σχολής Δασολογίας και Τεχνολογίας Ξύλου του Πανεπιστημίου Mendel του Μπρνο. [σ.σ.: Στην Κύπρο έκτιζαν πηγάδια πριν από 10.500 χρόνια].

Είναι αξιοθαύμαστο ότι οι πρώτοι αγρότες, που είχαν μόνον εργαλεία από πέτρα, κόκκαλο, κέρατο ή ξύλο, ήταν σε θέση να επεξεργάζονται κομμένους κορμούς δένδρων με απόλυτη ακρίβεια…

Η δομή θα διατηρηθεί από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Pardubice.
Τα τμήματα του φρέατος αποθηκεύθηκαν στο Piarist College του Litomyšl, σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες. Διατηρήθηκαν επειδή παρέμειναν υποβρύχια…

Βρέθηκαν επίσης, ασπόνδυλα και μικρά σπονδυλωτά, οστρακοειδή, οστά, αυγά παρασίτων καρκινοειδών, υπολείμματα εντόμων, κ.ά.  Αρχαιοβοτανικές αναλύσεις παρέχουν πληροφορίες για το περιβάλλον και την οικονομία των πρώτων αγροτών: Εντοπίσθηκαν και υπολείμματα φυτικών ειδών, όπως σίτουλινάρι ή σπάνιας παπαρούνας, που θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση των δραστηριοτήτων των πρώτων αγροτών και την ανασυγκρότηση του περιβάλλοντος της Νεολιθικής εποχής, στην περιοχή…

ΠΗΓΗFr. Upce, 28.1.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ29.1.2020.New Scientist, 31 Ιανουαρίου 2020.

Δημιουργείται αντίγραφό του

Ερευνητές από το Všestary Prehistoric Archaeology Park εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο αυτού του πηγαδιού. Το μέλος της ομάδας R. Tichý είπε ότι το πηγάδι θα κατασκευασθεί χρησιμοποιώντας μόνον νεολιθικά εργαλεία χειρός. «Πρέπει να φτιάξουμε όλα τα εργαλεία μόνοι μας», εξήγησε. «Η απόκτηση των υλικών για την κατασκευή τους είναι δύσκολη, γιατί σήμερα αυτά τα φυσικά υλικά, στην ποιότητα που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τα εργαλεία, είναι αρκετά σπάνια», είπε. Το νεολιθικό πρωτότυπο και το αντίγραφο πηγάδι θα εκτεθούν στο Μουσείο της Ανατολικής Βοημίας.

ΠΗΓΗ: "Carpenters make replica of 7,000-year-old wooden well using prehistoric tools", Radio Prague International, 25.3.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.3.2024.

70 αρχαία πηγάδια στην Βαυαρία

Ξύλινο πηγάδι 3.000 χρόνων, που περιείχε περισσότερα από 100 αντικείμενα ανακαλύφθηκε στο Germering στην νότια Γερμανία, σε μια περιοχή όπου έχουν βρεθεί περισσότερα από 70 αρχαία πηγάδια.

Ο Marcus Guckenbiehl (του Κρατικού Γραφείου Προστασίας Μνημείων της Βαυαρίας) προτείνει ότι τα αντικείμενα μπορεί να είχαν τοποθετηθεί σκόπιμα σε αυτό το πηγάδι, 4,8 μ., ως τελετουργικές προσφορές κατά την διάρκεια μιας μακράς ξηρασίας. [σ.σ.: Για να επανενεργοποίησουν το πηγάδι].

Περισσότερα από 70 από τα αντικείμενα ήταν λεπτώς κατασκευασμένα πήλινα αγγεία, όπως κύπελλα, αγγεία κλπ. Βρέθηκαν επίσης είκοσι 26 χάλκινες καρφίτσες ενδυμάτων, ένα βραχιόλι, δύο μεταλλικές σπείρες, 4 κεχριμπαρένιες χάντρες, ένα ξύλινο κουτάλι και ένα δόντι ζώου τυλιγμένο σε σύρμα!

ΠΗΓΗMiami Herald, 12.1.2023.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου