Amfipoli News: Ο ΟΦΙΣ των ΘΡΑΚΩΝ - ΜΥΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Ο ΟΦΙΣ των ΘΡΑΚΩΝ - ΜΥΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

 


- ΟΙ ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ της ΜΝΗΜΕΙΩΔΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

της ΚΛΙΜΑΚΩΤΗΣ ΒΡΑΧΟΠΥΡΑΜΙΔΑΣ του ΚΟΒΙΛ

Του Απόστολου Ορφέα Τσακρίδη, tsakridis84@yahoo.gr

ΜΕΡΟΣ Β

Στο Α' μέρος της δημοσίευσης περιγράφτηκαν κάποιες γενικές εννοιες, όπως η φαινομενολογία ενός ιερού τόπου, η σχέση δηλαδή του ανθρώπου με το ιερό καθώς και η επιλογή και η διαμόρφωση ενός τόπου λατρείας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μια πρώτη και γενική εικόνα της γνωστής Βραχοπυραμίδος του Κοβίλ. Ότι αναφορές αντλούμε σχετικά με το μνημείο αυτό, προέρχονται κυρίως από Βούλγαρους αρχαιολόγους και αρχαιοαστρονόμους και από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που ανάλογα μνημεία δεν χαρακτηρίζονται από την αρχαιολογία ως προστατευόμενα μνημεία ή ευκαιρίες για να νέα πεδία της επιστημονικής διερεύνησης, στην Βουλγαρία το μεγαλιθικό μνημείο του Κοβίλ φιγουράρει ανάμεσα στα διασημότερα της Χώρας (γιατί συμβαίνει τώρα αυτό στην δική μας Χώρα, είναι ένα θέμα που δεν θα αναλυθεί εδώ).

Σε αυτήν την δημοσίευση θα επιχειρήσω να περιγράψω τις δικές μου παρατηρήσεις μέσα από την εμπειρία μου στα μεγαλιθικά μνημεία της Θράκης.

Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο μέρος της δημοσίευσης, η Βραχοπυραμίδα αποτελείται από πέντε κλιμακωτά επίπεδα. Οι τέσσερις κλίμακες εξ αυτών έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα ταράτσες (μπαλκόνια) με τα πρώτα τρία επίπεδα να είναι ευρεία στο πλάτος. Κάθε επίπεδο πιθανόν να ήταν και μια διαβατήρια τελετή μυήσεως προς την τελική μύηση της κορυφής ή προς την βάση της (Ανάβασις - Κατάβασις). Την ίδια αυτή ακολουθία την ανιχνεύουμε στο Μητρώο της Ακρόπολης των Πετρωτών στη Ροδόπη της Θράκης του Αιγαίου.

Στο πέμπτο και υψηλότερο επίπεδο ο βράχος είναι προσβάσιμος από το πλάτωμα του λόφου. Στην κορυφή του βράχου υπάρχουν δύο μεγάλες λαξευτές λεκάνες - βωμοί για υγρές προσφορές.

Όλα τα επίπεδα είναι προσανατολισμένα στο Νότο στο εύρος Ανατολής - Δύσης.

Μετά από επιτόπια έρευνα και ιχνηλάτηση στο υψηλότερο σημείο κεντρικά και δυτικά, διέκρινα δύο μεγάλους λαξευτούς αύλακες εκροής που οδεύουν στα κατώτερα επίπεδα από την κορυφή. Το πιο εντυπωσιακό απ' όλα αυτά είναι ότι μέχρι και στο χαμηλότερο σημείο της μνημειώδους αυτής κατασκευής υπάρχουν τεχνητές υδρορροές ανάμεσα στα κλιμακωτά επίπεδα που οδηγούν το νερό μέχρι και την βάση.

Με λίγα λόγια οι αρχαίοι λαξευτές δημιούργησαν μια υδατόβρεχτη κλιμακωτή κατασκευή με τεχνητά λούκια στο εσωτερικό του βράχου.

Η ιερή συμβολική σημασία του νερού που καθάρει τον βράχο και τον «αγιάζει» είναι γνωστή στην αρχέγονη Θράκη.

Πάνω στις επιφάνειες της μνημειώδους βραχοκατασκευής είναι χαραγμένοι σχεδόν όλοι οι τύποι και οι σχηματομορφές λαξευτών βωμών που έχουν ευρέως παρατηρηθεί στα υπαίθρια ιερά της Θράκης. Τέλεια κυκλικά σχήματα και βαθουλώματα, κογχυλοειδείς, κλασσικές τραπεζοειδείς, μητροειδεις κόγχες, λαξευτοί οφθαλμοί και πρωτόγονοι βραχοσχηματισμοί.

Ανάμεσα στο τρίτο και στο τέταρτο πάτωμα ξεχωρίζει ο αρχέγονος μυητικός Όφις των Θρακών. Αυτή η παρατήρηση καταγράφεται ως πρώτη στα ιστορικά των αναφορών. Ο Όφις φαίνεται χαραγμένος πάνω στην επιφάνεια του ΝΔ βράχου. Η παράσταση του Όφεως με συμφραζόμενα τα σημάδια της μεγάλης Θήλειας παρουσίας που είναι οι ιεροί οφθαλμοί της Μεγάλης Μητέρας Θεάς πλαισιώνουν το χώρο και τον σημασιολογούν ως Ιερό σημείο λατρείας και προσφοράς.

Παρόμοια αλλά διπλή παράσταση Όφεων που συναντιούνται αντικριστά, υπάρχει στη βάση της Ακρόπολης των Πετρωτών Ροδόπης, στην Αιγαιακή Θράκη. Σύμφωνα με τον διδάκτωρ αρχαιολόγο Στ. Κιοτσέκογλου ο λατρευτικός χώρος των Πετρωτών ήταν ένα κέντρο (Μητρώο) μύησης που φανερώνει τελετές αρχέγονων Καβειρίων μυστηρίων στην ενδοχώρα της Θράκης απο το βάθος της προϊστορίας μέχρι και τους πρώτους ρωμαϊκούς χρόνους.

Οι παραστάσεις των διπλών όφεων βρίσκονται σε μια μεγάλη λαξευτή κόγχη με διαμπερείς οπές που χρησίμευαν για το κρέμασμα των σφαγίων μετά από την θυσία.

Ο Όφις ως σύμβολο αδιαμφισβήτητα μας υποδηλώνει τις αρχέγονες χθόνιες λατρευτικές εκδηλώσεις. Το χθόνιο μυητικό Ιερο σύμβολο για τους Θράκες συμβολίζει την ιερή γνώση των υπερβατικών νοήσεων.

Σε επόμενη δημοσίευση θα παρουσιασθούν τα μεγαλιθικά μνημεία της περιοχής γύρω από την Βραχοπυραμίδα του Κοβίλ, που όπως φαίνεται ήταν το επίκεντρο της ιερής τοποθεσίας.

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου