Amfipoli News: Χρυσοχοια κατά την Μυκηναϊκή περίοδο.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Χρυσοχοια κατά την Μυκηναϊκή περίοδο.



Την εποχή του Μυκηναϊκού πολιτισμού 1600-1100 πΧ ακμάζει στις πόλεις κράτη της Ηπειρωτικής Ελλάδας από τα ελληνόφωνα φύλα η μεταλλοτεχνία, χαλκός, ασήμι, κασσίτερος, χρυσός και αναπτύσεται η τέχνη της χρυσοχοιας και η επεξεργασία των ημιπολύτιμων λίθων - σφραγιδογλυφια.

Πολλές ανασκαφές τάφων αποκαλύπτουν σκεύη της καθημερινής ζωής από χαλκό και ασήμι, εγχειρίδια και ξίφη με εμπιεστη διακόσμηση αλλά κυρίως πληθώρα χρυσών κοσμημάτων όπως αυτά που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους των ταφικών κύκλων της ακρόπολης των Μυκηνών.

Τα περισσότερα από αυτά είναι σφυρήλατα με εξωγλυφο διάκοσμο, δουλεμενα περίτεχνα με χρυσό έλασμα όπως οι χρυσές μάσκες της πρώιμης Μυκηναϊκής περιόδου, αλλά συχνά συνδιαζουν, ασήμι, χρυσό, σμάλτο και ημιπολύτιμους λίθους.

Τα βασιλικά Μυκηναϊκά κοσμήματα, όπως και αυτά της άρχουσας τάξης σαν σύμβολο εξουσίας είχαν ποικίλες τεχνικές και πλούσια θεματολογία.

Διαδήματα, βραχιόλια από λεπτό φύλλο χρυσού με έκτυπο διάκοσμο από σπειροειδή μοτίβα και πολυφυλλους ρόδακες. Περόνες χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες για το στήθος με σφαιρικές κεφαλές από ορεία κρύσταλλα ή ελεφαντόδοντο. Βαριές ζώνες από μονοκόμματο χρυσό έλασμα  με εκτυπη γεωμετρική διακόσμηση - συχνά και με επιπρόσθετα ασημένια στοιχεία , χρυσοί σφηκωτηρες για να συγκρατούν τα μαλλιά των γυναικών.

Επίσης χρυσά δαχτυλίδια σφραγίδες με ελλειψοειδεις σφεντόνες συχνά διακοσμημένα με εγχάρακτες παραστάσεις αντίστοιχες των σφραγιδολιθων, άλλοτε πάλι    στολισμένα με  κοκκιδοσεις, ή με ένθετο σμάλτο και ημιπολύτιμους λίθους.

Τα Μυκηναϊκά περιδέραια από τα μέσα του 1500 πΧ είναι επεξεργασμένα με περιτμητα χρυσά ελάσματα σε ποικιλία ζωικά και φυτικά σχέδια, όπως κρινοπαπυροι, αχιβάδες, χταπόδια, ενώ το θεματολογιο εμπλουτίζεται και από σχηματική καινοτομία της βιολοσχημης χάντρας.

Ανάμεσα στα χρυσά αυτά στοιχεία των περιδεραίων οι  Μυκηναίοι χρυσοχόοι τοποθετούσαν χάντρες, από αχάτη, ιασπη, αμέθυστο και κυανό, ταιριασμενες σε διάφορα επισης σχήματα, ή και απλή υαλόμαζα κατασκευασμένες σε χάντρες σε λίθινες μήτρες...

Valia Farag - Αρχαιολογία - Archaeology



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου