Amfipoli News: Οι αρχαιολόγοι αναζητούν τον χαμένο θησαυρό του βασιλιά Ιωάννη μετά από 800 χρόνια

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Οι αρχαιολόγοι αναζητούν τον χαμένο θησαυρό του βασιλιά Ιωάννη μετά από 800 χρόνιαΑρχαιολόγοι από το Δυτικό Νόρφολκ και την Αρχαιολογική Εταιρεία King's Lynn (WNKLAS) ετοιμάζονται να αναζητήσουν τον θρυλικό χαμένο θησαυρό του βασιλιά John.

Γεννημένος το 1166 στο παλάτι Beaumont στην Οξφόρδη, η βασιλεία του βασιλιά Ιωάννη σημαδεύτηκε από αναταραχές, χαρίζοντας του μια περιβόητη φήμη ως «ένας από τους χειρότερους βασιλιάδες που κυβέρνησε ποτέ την Αγγλία». Οι συγκρούσεις του με τον Φίλιππο Β' της Γαλλίας πυροδότησε ένταση με τους βαρόνους του, με αποκορύφωμα ένα κίνημα αντίστασης και την τελική διαπραγμάτευση της Magna Carta στο Runnymede.

Το έπος του θησαυρού του βασιλιά Ιωάννη ξεκινά από το 1216, όταν, μέσα στο χάος του πολέμου, το τρένο των αποσκευών του που μετέφερε τα English Crown Jewels καταβροχθίστηκε από την απρόβλεπτη παλίρροια του Wash Bay στο Norfolk. Πάνω από 800 χρόνια αργότερα, το μυστήριο εξακολουθεί να αιχμαλωτίζει τους ιστορικούς και τους κυνηγούς θησαυρών.

Οι αρχαιολόγοι αναζητούν τον χαμένο θησαυρό του βασιλιά Ιωάννη μετά από 800 χρόνια
Ο Βασιλιάς Ιωάννης κυνηγά ένα ελάφι με κυνηγόσκυλα.. Πίστωση: Wiki Commons

Το επερχόμενο αρχαιολογικό εγχείρημα, με αιχμή του δόρατος το WNKLAS, στοχεύει να ανακαλύψει στοιχεία για αυτό το αρχαίο αίνιγμα. Ο χώρος των ανασκαφών, που βρίσκεται στα Fenlands κοντά στο Walpole Marsh, υπόσχεται λόγω της ιστορικής του σημασίας και της στρατηγικής του θέσης μέσα στο μεσαιωνικό τοπίο. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LiDAR, οι ερευνητές επέλεξαν αυτήν την περιοχή, έχοντας υπόψη το παρελθόν της ως έναν απέραντο βάλτο ευάλωτο στις πλημμύρες.

Οι αρχαιολόγοι αναζητούν τον χαμένο θησαυρό του βασιλιά Ιωάννη μετά από 800 χρόνια
Οι αρχαιολόγοι αναζητούν τον χαμένο θησαυρό του βασιλιά Ιωάννη μετά από 800 χρόνια

Ο Clive Bond, πρόεδρος του WNKLAS, εκφράζει τόσο προσμονή όσο και ρεαλισμό για το εγχείρημα, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που τίθενται από τα συνεχώς μεταβαλλόμενα συστήματα ποταμών. Παρατηρεί, «Είναι μια ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στο τοπίο. Θα μπορούσε να υπάρχει κάτι εκεί, απολύτως, αλλά στην πραγματικότητα να φτάσεις εκεί που έχει αποτεθεί σε ένα μεταβαλλόμενο, δυναμικό σύστημα ποταμών – ψάχνεις ένα εκατομμύριο προς ένα».

Τα σχέδια της Enso Energy για την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου στην τοποθεσία έχουν καταλύσει την ανάγκη για εκτεταμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των αρχαιολογικών εκτιμήσεων.

Οι αρχαιολόγοι αναζητούν τον χαμένο θησαυρό του βασιλιά Ιωάννη μετά από 800 χρόνια
Ο αρχαιολόγος Δρ Κλάιβ Μποντ. Πραγματοποίηση: Ian Burt

Ενώ η αισιοδοξία αφθονεί μεταξύ των αρχαιολόγων, ο σκεπτικισμός διαφαίνεται για την πιθανότητα επιτυχίας. Ο Δρ Πολ Ρίτσαρντς, ένας τοπικός ιστορικός, αμφισβητεί τις προοπτικές, επικαλούμενος την απουσία προηγούμενων ευρημάτων και τα εξαντλημένα ταμεία του βασιλιά Ιωάννη λόγω του αδιάκοπου πολέμου. Ωστόσο, η γοητεία της αποκάλυψης ενός κομματιού της αγγλικής ιστορίας παραμένει αμείωτη, θυμίζοντας την ανακάλυψη των λειψάνων του βασιλιά Ριχάρδου Γ' κάτω από ένα πάρκινγκ του Λέστερ το 2012.

https://archaeologymag.com

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου