Αίγινα: Προϊστορικά ίχνη χιλιάδων ετών στις ανασκαφές στο Ελλάνιο Ορος
Ο οχυρωματικός περίβολος και τα οικιστικά κατάλοιπα στην κορυφή του Ελλανίου Ορους (Υπουργείο Πολιτισμού)
Ίχνη ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας, χρονολογούμενα από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τα μέσα του 20ου αιώνα, διερευνεί τα τελευταία χρόνια στο Ελλάνιο Ορος τηςΑίγινας, μια ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρει τουπουργείο Πολιτισμού, στην κορυφή του Ελλανίου Ορους, του υψηλότερου βουνού της Αίγινας, όπου βρίσκεται σήμερα το ξωκκλήσι της Ανάληψης, υπήρχε κάποτε έναιερό αφιερωμένο στον Δία, τα κύρια κτίρια του οποίου βρίσκονται χαμηλότερα στη βόρεια βουνοπλαγιά και είχαν διερευνηθεί παλαιότερα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
Η παρουσία, ωστόσο, οχυρωματικού περιβόλου και κατοικιών στην κορυφή δείχνει ότι το ύψωμα αυτό χρησιμοποιούνταν και ωςκαταφύγιο σε περιόδους κινδύνου. Οπως έδειξαν και οι παλαιότερες ανασκαφές, στις αρχές του 20ού αιώνα, στην κορυφή υπάρχουν κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας που καλύπτουν ένα διάστημα σχεδόν τεσσάρων χιλιετών.
Στόχος της έρευνας είναι η καταγραφή και χρονολόγηση των καταλοίπων, τόσο αυτών των προϊστορικών χρόνων όσο και εκείνων που σχετίζονται με το ιερό του Δία. Μερικά ευρήματα, όπως ένα πήλινο τροχήλατο μυκηναϊκό ειδώλιο, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας στην Αίγινα, συνηγορούν σε μιαλατρευτική χρήση της βουνοκορφήςήδη από την Εποχή του Χαλκού.
Ευρήματα των Μυκηναϊκών χρόνων
Το 2023 ανασκάφτηκε ένα μυκηναϊκό κτίριο διαστάσεων περίπου 4,5 μ. επί 3 μ., το οποίο οριοθετείται από τρεις τοίχους και έναν μεγάλο βράχο. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν περίπουτριάντα αγγεία(μαγειρικά και αποθηκευτικά σκεύη, αγγεία πόσης και άλλα), τα οποία διατηρήθηκαν διότι ο χώρος μετά την καταστροφή του καλύφθηκε από τους μεγάλους λίθους της κατάρρευσης των τοίχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου