Amfipoli News: Έκλειψη Ηλίου: Οι αρχαίες θεωρίες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Έκλειψη Ηλίου: Οι αρχαίες θεωρίεςΟι αρχαίοι πολιτισμοί προσπάθησαν να καταλάβουν «γιατί ο Ήλιος εξαφανίστηκε προσωρινά από τον ουρανό» και κατέληξαν σε διάφορους λόγους.

Σε πολλούς πολιτισμούς, οι θρύλοι γύρω από τις εκλείψεις ηλίου περιλαμβάνουν μυθικές φιγούρες που τρώνε ή κλέβουν τον Ήλιο. Κάποιοι, λαοί, μάλιστα, ερμήνευσαν το γεγονός ως ένδειξη θυμωμένων ή τσακωμένων θεών.

Στο Βιετνάμ, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ηλιακή έκλειψη προκαλείται από έναν γιγάντιο βάτραχο που καταβρόχθιζε τον Ήλιο. Οι σκανδιναβικοί πολιτισμοί κατηγόρησαν τους λύκους «που έτρωγαν τον Ήλιο».

Στην αρχαία Κίνα, επικρατούσε η αντίληψη ότι ένας ουράνιος δράκος γευματίζει στον Ήλιο και προκαλεί έκλειψη.

Στην πραγματικότητα, η κινεζική λέξη της έκλειψης, chih ή shih, σημαίνει «τρώω».

Σύμφωνα με την αρχαία ινδουιστική μυθολογία, o Ραχού, ο βασιλιάς των μετεωριτών, αποκεφαλίζεται από τους θεούς επειδή ήπιε την Amrita, το απαγορευμένο νέκταρ. Το κεφάλι του Ραχού πετάει στον ουρανό και καταπίνει τον Ήλιο προκαλώντας έκλειψη.

Έκλειψη Ηλίου: Σκυλιά και αρκούδες

Η κορεατική λαογραφία προσφέρει μια άλλη αρχαία εξήγηση για τις εκλείψεις του ηλίου: Συμβαίνουν επειδή μυθικά σκυλιά προσπαθούν να κλέψουν τον Ήλιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούσαν να σταματήσουν τις εκλείψεις.

Παραδοσιακά, σε πολλούς πολιτισμούς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να χτυπήσουν κατσαρόλες και τηγάνια και να κάνουν δυνατούς θορύβους. Γιατί το έκαναν; Πίστευαν ότι ο θόρυβος τρομάζει τον δαίμονα που προκαλεί την έκλειψη.

Οι Πόμο, μια ομάδα ιθαγενών που ζουν στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, αφηγούνται την ιστορία μιας αρκούδας που έδωσε μάχη με τον Ήλιο και τον λάβωσε. Στην πραγματικότητα, το όνομα των Πόμο για την ηλιακή έκλειψη είναι «ο Ήλιος που δαγκώθηκε από μια αρκούδα».

Αφού δάγκωσε τον Ήλιο και τελείωσε η σύγκρουσή τους, η αρκούδα, όπως αναφέρει ο μύθος, συνάντησε συναντά και τη Σελήνη, την οποία επίσης δάγκωσε. Κάπως έτσι, σύμφωνα με τους Πόμο, προέκυψε η έκλειψη της Σελήνης.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η έκλειψη ηλίου ήταν σημάδι θυμού από τους θεούς και η αρχή μια μεγάλης καταστροφής.

Η φυλή Τέβα από το Νέο Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες πίστευε ότι μια έκλειψη οφείλονταν στον θυμωμένο Ήλιο που είχε εγκαταλείψει τους ουρανούς για να πάει στο σπίτι του στον κάτω κόσμο.

Σύμφωνα με τη λαογραφία των Ινουίτ, η θεά του Ήλιου Μαλίνα έφυγε μετά από μια μάχη με τον θεό της Σελήνης, Ανινγκάν. Η ηλιακή έκλειψη συνέβη όταν ο Ανινγκάν κατάφερε να φτάσει την αδερφή του.

Έκλειψη Ηλίου: Μάθημα στους ανθρώπους

Οι Μπαταμαλίμπα, που ζουν στο Μπενίν και το Τόγκο θεωρούσαν ότι η έκλειψη σήμαινε πως ο Ήλιος και η Σελήνη μάλωναν και ότι ο μόνος τρόπος για να μην πληγώσουν ο ένας τον άλλον ήταν οι άνθρωποι στη Γη να επιλύσουν όλες τις συγκρούσεις μεταξύ τους.

Ο φόβος για τις εκλείψεις ηλίου υπάρχει ακόμα και σήμερα. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να βλέπουν τις εκλείψεις ως κακούς οιωνούς που φέρνουν θάνατο και καταστροφή.

Μια δημοφιλής λανθασμένη αντίληψη είναι ότι οι εκλείψεις ηλίου μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα παιδιά τους.

Έκλειψη Ηλίου: Στοπ στις εγκύους

Σε πολλούς πολιτισμούς, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες καλούνται να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης ηλίου.

Σε πολλά μέρη της Ινδίας, οι άνθρωποι νηστεύουν κατά τη διάρκεια έκλειψης ηλίου λόγω της πεποίθησης ότι οποιοδήποτε φαγητό μαγειρεύεται (ενώ συμβαίνει μια έκλειψη) θα είναι δηλητηριώδες.

Αντίθετα, στην Ιταλία πιστεύεται ότι τα λουλούδια που φυτεύονται κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης είναι φωτεινότερα και με περισσότερα χρώματα.

eretikos.gr

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου