Amfipoli News: Αφράτα τσουρέκια με ίνες

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αφράτα τσουρέκια με ίνες



Αυτή η συνταγή για τσουρέκια έγινε η αγαπημένη μου. Το τελικό αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει στο μέγιστο βαθμό και θα καταλάβεις ότι άξιζε η προσπάθεια. Βγαίνουν σκέτος αφρός και είναι χωρίς υπερβολή πολύ νόστιμα.

Η συνταγή είναι της ΖΑΝΑΕ με λιγότερα υλικά και περισσότερα ζυμώματα από εμένα.

Υλικά για 5 τσουρέκι των 500 γραμμαρίων.
1,350 γραμμ. αλεύρι Robin Hood
300 γραμμ. γάλα φρέσκο
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό, (200 γρ.)
450 γραμμ. ζάχαρη
5 αυγά
170 γραμμ. φυτίνη
100 γραμμ. νωπή μαγιά
1 κουταλάκι μαχλέπι
1 κουταλάκι κάρδαμο κακουλέ
Μισό κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, (κοφτό)

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε την μαγιά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι από το μετρημένο. Σκεπάζουμε στη συνέχεια με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί 10 με 15 λεπτά…!!

Παίρνουμε κατόπιν μία λεκάνη και χτυπάμε τα αυγά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε όσο μπορούμε καλύτερα με το σύρμα να γίνει μία πηχτή ωραία κρέμα.

Ρίχνουμε στην πορεία το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μαχλέπι, κάρδαμο, μαστίχα και το αλάτι.

Αρχίζουμε σιγά-σιγά να ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. (Ανακατεύουμε, δεν ζυμώνουμε).

Λίγο πριν απορροφηθεί όλο το αλεύρι, ρίχνουμε το προζύμι που έχουμε φτιάξει νωρίτερα με το αλεύρι και τη μαγιά. (Προσέχουμε ξανά : Ανακατεύουμε δεν ζυμώνουμε.) Τέλος ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο.

Βάζουμε το δάχτυλό μας μέσα στο βούτυρο να αντέχει στην θερμοκρασία. Συμβουλή: Αυτό το κάνουμε σε όλα τα υγρά για να έχουμε επιτυχία και να μην κάψουμε την μάγια.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε το βούτυρο σιγά-σιγά μέσα στο ζυμάρι και αρχίζουμε να διπλώνουμε το ζυμάρι, όχι να το ζυμώνουμε. Αυτό το κάνουμε μέχρι να απορροφηθεί σιγά-σιγά όλο το βούτυρο.

Ρίχνουμε σταδιακά και αργά και απλά διπλώνουμε τη ζύμη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τη λεκάνη και σκεπασμένη να φουσκώσει.

Όταν διπλασιαστεί σε όγκο αρχίζουμε πάλι από τις άκρες, χωρίς να ζυμώνουμε, να διπλώνουμε πάλι τη ζύμη μέχρι να την ξανά ρίξουμε. Αφήνουμε πάλι για να φουσκώσει. Σε αυτή τη φάση σε πέντε λεπτά θα έχει φουσκώσει πάλι. Κάνουμε το ίδιο άλλες δύο φορές. Σε άλλα πέντε λεπτά θα έχει φουσκώσει πάλι.

Φτιάχνουμε τσουρέκια 500 γραμμάρια το ένα. Ζυγίζουμε ζυμάρι 500 gr. Κάθε φορά που παίρνουμε σκεπάζουμε την υπόλοιπη ζύμη.

Κόβουμε ζυμαράκι περίπου σε 170 γραμμάρια ανά κοτσίδα. Βάζουμε σε φόρμες ή ταψιά κοντά κοντά το ένα με το άλλο και τα χωρίζουμε με λαδόκολλα και στη μέση και από κάτω για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε να φουσκώσουν.

Εγώ σε αυτή τη φάση ανάβω το φούρνο στους 50 βαθμούς και μόλις ίσα-ίσα ζεστάνει, (σβήνω το φούρνο) χωρίς να καίει και το αφήνω μέσα. Φουσκώνουν πολύ γρήγορα.

Αλείφω με αυγό, ρίχνω φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνω στους 170 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά!

Καλή επιτυχία!

Gogo Samiou– ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου