Του Γιώργου Λεκάκη
Κοντά στο χωριό Chamborêt, στον 46ο παράλληλο [46°00′22″N 1°08′11″E], 20 χλμ. βόρεια της γαλλικής πόλεως Limoges, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πηγή γλυκού νερού, που πιθανότατα χρονολογείται μεταξύ 4.500 και 6.000 χρόνων, κάτω από τα απομεινάρια μιας «πισίνας» της ρωμαϊκής εποχής.
Στην πόλη των Λεμοβικών Γαλατών (> Lemovicas > Civitas Lemovicum > Lémovices > Limoges)[1] υπήρχε, σύμφωνα με την παράδοση, ένας ναός αφιερωμένος στην Αφροδίτη, την Άρτεμη, την Αθηνά και τον Δία! Ευρισκόταν κοντά στον σύγχρονο καθεδρικό ναό της πόλεως…
Τα ρωμαϊκά ερείπια της πισίνας, που χρονολογούνται στον 3ο αιώνα μ.Χ., πιθανότατα σχημάτιζαν μια διαμορφωμένη λεκάνη, που περιβάλλεται από τοίχο από γρανιτένιες πέτρες.
Μια ομάδα αρχαιολόγων από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (INRAP) ανακάλυψε επίσης όστρακα υστερορρωμαϊκής κεραμικής, νομίσματα και ένα κεραμικό θραύσμα, που πιθανώς απεικονίζει το πρόσωπο της Μέδουσας της ελληνικής μυθολογίας ή μιας θεότητας του νερού.
Πριν από την ρωμαϊκή κατοχή, οι αρχαιότερες μαρτυρίες δομών στην τοποθεσία περιλαμβάνουν ένα ορθογώνιο κτήριο από ξερολιθιά, σκάμματα και ίσως ένα ξύλινο κτήριο. Τέτοιες κατασκευές, πιστεύουν οι ερευνητές, πιθανότατα ήταν μέρος ενός σπιτιού και ενός αγροκτήματος, που είχε εγκαταλειφθεί για αρκετούς αιώνες πριν από την αναβίωσή του, κατά την ρωμαϊκή εποχή.
Ένας αρχαίος λάκκος, που βρέθηκε κάτω από την «πισίνα», μαζί με πολλά αντικείμενα, χρονολογείται στην αρχαιότερη κατοχή του χώρου, κατά την νεολιθική περίοδο. Τα τεχνουργήματα εκείνης της εποχής περιλαμβάνουν θραύσματα από πυριτόλιθο, τούβλα και κεραμίδια, που ψήθηκαν από μια φωτιά, και κομμάτια ενός μαχαιριού τύπου Grand Pressigny (επήρε το όνομά του από μια άλλη νεολιθική τοποθεσία στην Γαλλία).
Οι ανακαλύψεις, σύμφωνα με την ομάδα, προσφέρουν μια ακόμη ματιά στην επαρχιακή ζωή κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Το γαλλορωμαϊκό της όνομα Augustoritum = Οχυρό του Αυγούστου.
ΠΗΓΗ: «1,700-year-old Roman ruins discovered atop much older Neolithic sacred spring - Archaeologists think veneration of the freshwater spring started in Neolithic times», Live Science, 19.4.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου