Amfipoli News: ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ



Για πρώτη φορά έφτιαξα τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και έγινε καλύτερο από κάθε άλλη φορά.Αφρός και με ίνες! Δεν έχει τη μυρωδιά της μαγιάς ούτε ξυνίζει από το προζύμι. Και σίγουρα θα διατηρείται φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα.Τη συνταγή την είδα στη σελίδα «Γη & έργο». Ωστόσο μετά από επισήμανση μέλους ερεύνησα και είδα ότι αρχικά την είχε επεξεργαστεί ο https://www.kountaxis.com/single-post/%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CE%BA%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B6%CF%8D%CE%BC%CE%B9-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC, βάσει οδηγιών που είχε από την κα Β.Δράκου και την ομάδα ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ. Αυτά γιατί αν και δεν φέρω ευθύνη δεν μου αρέσει να εμπλέκομαι σε διαξιφισμούς .

-Άρχισα ταίζοντας κάθε μέρα, επί 3 μέρες, το προζύμι που διατηρώ στο ψυγείο για να φτιάχνω ψωμί. Ήθελα ένα πολύ δυνατό προζύμι.
ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ (ΒΡΑΔΥ)-ΖΥΜΑΡΑΚΙ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
-75 γρ προζύμι (ταισμένο)
-100 γρ αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια
-50 γρ νερό χλιαρό
-50 γρ γάλα χλιαρό
-50 γρ ζάχαρη
Μέσα σε μικρό μπολ έπλασα ένα ζυμαράκι με τα υλικά μου.Το σκέπασα με μεβράνη και το άφησα στον πάγκο για 9-10 ώρες, να φουσκώσει.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ (ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙ)
ΥΛΙΚΑ
-Όλο το παραπάνω ζυμαράκι προζυμιού
-400 γρ αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια
-80 γρ γάλα χλιαρό
-130 γρ ζάχαρη
-2 αυγά μέτρια (θερμοκρασία δωματίου)
-80 γρ βούτυρο, μαλακό
-Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-Μισό κτγ μαχλέπι
-Μισό κτγ κακουλέ (έβαλα μόνο κακουλέ 1 κτγ)
-4-5 δάκρυα μαστίχας χτυπημένα με λίγη ζάχαρη
Έριξα τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο της κουζινομηχανής και τα χτύπησα για λίγο στο χέρι, με αυγοδάρτη.Πρόσθεσα και όλα τα υλικά μου εκτός από το βούτυρο. Χτύπησα με τον γάντζο για 5 λεπτά στο χαμηλό. Πρόσθεσα μετά σταδιακά το βούτυρο σε κομματάκια και χτύπησα στη μέτρια ταχύτητα 2, για περίπου 18-20 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να τυλίγεται ψηλά στον γάντζο. Σταματούσα 3-4 φορές τη μηχανή και ανακάτευα τη ζύμη ενώ την κατέβαζα και από το γάντζο, ώστε να δουλευτεί όλο το ζυμάρι σωστά. Στο τέλος αν υπάρχει ένα μικρό υπόλειμμα κάτω στον πάτο, είναι οκ!
Σκέπασα τον κάδο με μεβράνη και άφησα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Μου πήρε 8 ώρες.
Την άδειασα στον πάγκο, πάτησα να ξεφουσκώσει, τη ζύγισα και τη χώρισα σε 2 κομμάτια των 530 γρ το καθένα. Κάθε κομμάτι το χώρισα στα 3 και σχημάτισα μπαλάκια που στη συνέχεια έπλασα σε κορδόνια περίπου 30 εκατοστών. Έπλεξα δύο τσουρέκια -λίγο άτεχνα είναι η αλήθεια- με 3 κορδόνια το καθένα. Τα τοποθέτησα σε ταψί με λαδόκολλα, σκέπασα με μεβράνη και άφησα να φουσκώσουν σε ζεστό σημείο. Μου πήρε 3,5-4 ώρες.
Προθέρμανα τον φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις. Λίγα λεπτά αφότου έβαλα μέσα το ταψί μείωσα τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς.
Πέρασα τα τσουρέκια με κρόκο χτυπημένο με 1 κσ νερό. Έψησα 28-30 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά σκέπασα με λαδόκολλα για να μην αρπάξουν.
Κρύωσαν πάνω σε σχάρα
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου