Amfipoli News: Οι δέκα αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις της Ελλάδας

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Οι δέκα αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις της Ελλάδας


  Πολλές από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις της Ελλάδας εξακολουθούν να στέκονται ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα για να αφηγηθούν την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και να επιβεβαιώσουν την επιρροή της στον δυτικό πολιτισμό. Σε αυτές τις πόλεις, βρίσκει κανείς αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική που είναι όμορφη πέρα από λόγια.

Οι δέκα αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις της Ελλάδας:

No: 10. Θεσσαλονίκη: Μια από τις παλαιότερες κατοικημένες πόλεις της Ελλάδας

Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης. Εικόνα: Marco Verch / Flickr CC BY 2.0

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Βρίσκεται στον Θερμαϊκό Κόλπο στο βορειοδυτικό τμήμα του Αιγαίου. Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι στη μητροπολιτική της περιοχή. Η πόλη έχει μια πλούσια ιστορία που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο τον Μακεδόνα, ο οποίος την ονόμασε έτσι από τη σύζυγό του Θεσσαλονίκη, κόρη του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν μια σημαντική Μητρόπολη κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και η δεύτερη μεγαλύτερη, πλουσιότερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Την περίοδο εκείνη, ως προς τον πλούτο και την επιρροή της, η Θεσσαλονίκη ανταγωνιζόταν τη μεγάλη πόλη της Κωνσταντινούπολης.

Οι Οθωμανοί την κατέλαβαν το 1430. Παρόλα αυτά, παρέμεινε σημαντικό επίνειο και πολυεθνική Μητρόπολη κατά τους πέντε σχεδόν αιώνες της Τουρκοκρατίας. Έγινε μέρος του Βασιλείου της Ελλάδας στις 8 Νοεμβρίου του 1912.

Νο 9: Πόλη της Κέρκυρας: μια από τις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις του 5ου αιώνα π.Χ

Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας. Εικόνα: Thierry / Flickr CC BY-NC-SA 2.0

Η πόλη της Κέρκυρας βρίσκεται στο νησί της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος. Είναι η πρωτεύουσα του δήμου και της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας. Ο δήμος λειτουργεί ως πρωτεύουσα για την περιοχή των Ιονίων Νήσων. Το 2011, η πόλη αριθμούσε περίπου 39.674 κατοίκους.

Η πόλη της Κέρκυρας αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και Ελληνικό περιφερειακό κέντρο. Επίσης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα. Ειδικά η παλιά πόλη της έχει πλούσιο υπόβαθρο αρχαιοελληνικών, βενετσιάνικων, γαλλικών και βρετανικών κατακτήσεων.

Η αρχαία πόλη, γνωστή ως Κόρκυρα, ιδρύθηκε γύρω στο 700 π.Χ., ως αποικία της αρχαίας Ελληνικής πόλης της Κορίνθου, καθιστώντας την επομένως μια από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις της Ελλάδας. Έλαβε μέρος στη Μάχη των Σύβοτων, η οποία ήταν καταλυτική για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ήταν η μεγαλύτερη ναυτική σύγκρουση μεταξύ Ελληνικών πόλεων-κρατών μέχρι εκείνη την εποχή.

Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι η Κόρκυρα ήταν μία από τις τρεις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας του 5ου αιώνα π.Χ., μαζί με την Αθήνα και την Κόρινθο. Υπό τους Ενετούς, οι οποίοι παρέμειναν στην Κέρκυρα για σχεδόν τετρακόσια χρόνια από το 1386 έως το 1797, η πόλη της Κέρκυρας ήταν ένα ακμάζον οικονομικό κέντρο στην περιοχή της βόρειας Αδριατικής.

Όταν η Δημοκρατία της Βενετίας έπεσε το 1797, η Γαλλία πήρε τον έλεγχο. Ωστόσο, η γαλλική κυριαρχία δεν κράτησε για πολύ, καθώς, κατά τη διάρκεια των περίπλοκων γεγονότων των Ναπολεόντειων Πολέμων, η Κέρκυρα έγινε πρωτεύουσα του νεοσύστατου Κράτους των Ιονίων Νήσων (1799-1807). Στη συνέχεια, το νησί αντιμετώπισε μια ακόμη γαλλική κατάκτηση (1807-1814) προτού οι Βρετανοί πάρουν στη συνέχεια τον έλεγχο του νησιού. Οι Βρετανοί κυβέρνησαν την Κέρκυρα μέχρι το 1864 όταν το νησί παραχωρήθηκε στο Βασίλειο της Ελλάδας.

No 8: Πάτρα: από την 3η χιλιετία π.Χ

Κάστρο της Πάτρας. Εικόνα: C messier/ wikimedia commons CC BY-SA 4.0

Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και η περιφερειακή πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας στη βόρεια Πελοπόννησο. Απέχει 215 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Σήμερα, η Πάτρα -εκτός από ένα ζωντανό φοιτητικό κέντρο- είναι πολυσύχναστη λόγω του λιμανιού της που εξυπηρετεί πλοία προς τα νησιά του Ιονίου και την Ιταλία όλο το χρόνο. Από το 2011, ο πληθυσμός της ήταν 167.446.

Τα πρώτα ίχνη οικισμού στην Πάτρα χρονολογούνται ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ. στην περιοχή της σύγχρονης Αρόης. Η αρχαία Πάτρα σχηματίστηκε από την ένωση τριών χωριών στη σύγχρονη Αρόη, δηλαδή της αρχαίας Αρόης, της Άνθειας και της Μεσάτης.

Σύμφωνα με μια εκδοχή της Ελληνικής μυθολογίας, μετά τη Δωρική εισβολή, μια ομάδα Αχαιών από τη Λακωνία με επικεφαλής τον ομώνυμο Πατρέα ίδρυσε την αποικία της Πάτρας. Άκμασε αργότερα κατά τη Μεταελλαδική ή Μυκηναϊκή περίοδο (1580–1100 π.Χ.).

Στην αρχαιότητα παρέμεινε μια αγροτική πόλη. Μετά τη μάχη του Ακτίου (31 π.Χ.), ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος την αποίκισε. Ως εκ τούτου, ευημερούσε εμπορικά μέχρι περίπου τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το 1205 έγινε Φραγκική βαρονία και έδρα αυτόνομου Λατίνου αρχιεπισκόπου, ο οποίος αργότερα την πούλησε στη Βενετία (1408). Αυτό αμφισβητήθηκε για πολύ καιρό από Βενετούς και Τούρκους.

Τέλος, η Πάτρα ήταν η έδρα του Επισκόπου Γερμανού, ο οποίος το 1821 ύψωσε το επίπεδο της Ελληνικής Επανάστασης στα Καλάβρυτα. Οι Τούρκοι έκαψαν την πόλη (η οποία ελευθερώθηκε μόλις το 1828) προτού υποχωρήσουν και το σημερινό πλέγμα της Πάτρας χρονολογείται από την ανοικοδόμηση.

Νο 7: Χαλκίδα: πόλη 3.000 ετών

Ναός Αυλιδίας Αρτέμιδος, μεταξύ Χαλκίδας και Αυλίδας. Εικόνα: oedipusculturalroute

Η Χαλκίδα είναι η κύρια πόλη του νησιού της Εύβοιας —αλλιώς γνωστή ως Εύβοια— στην Ελλάδα. Η πόλη έχει διατηρήσει το όνομά της, που προέρχεται από την Ελληνική λέξη «χαλκός», που σημαίνει «χαλκός», από την αρχαιότητα. Αριθμεί περίπου 102.223 κατοίκους από την απογραφή του 2011.

Η επιρροή της στην αρχαιότητα ήταν εκτεταμένη και είχε αποικίες στη Σικελία και την Ιταλία. Όπως και άλλες περιοχές στην Ελλάδα, αργότερα περιήλθε σε μια διαδοχή ηγεμόνων, συμπεριλαμβανομένων των Φράγκων, των Ενετών, των Οθωμανών και των Γερμανών.

Η παλαιότερη καταγεγραμμένη αναφορά της Χαλκίδας βρίσκεται στην Ιλιάδα, όπου αναφέρεται στην ίδια γραμμή με την αντίπαλό της Ερέτρια. Στην αρχαιότητα, η Χαλκίδα εγκαταστάθηκε από Ίωνες Έλληνες από την Αττική ως σημαντικό εμπορικό κέντρο. Ιδρύθηκε λίγο πριν το 1200 π.Χ.

Στην Ελληνιστική περίοδο απέκτησε σημασία ως φρούριο με το οποίο οι Μακεδόνες ηγεμόνες έλεγχαν την κεντρική Ελλάδα. Χρησιμοποιήθηκε από τους βασιλείς Αντίοχο Γ' της Συρίας (192 π.Χ.) και Μιθραδάτη ΣΤ' του Πόντου (88 π.Χ.) ως ορμητήριο εισβολής στην Ελλάδα.

Κάτω από τη Ρωμαϊκή κυριαρχία, η Χαλκίδα διατήρησε κάποια εμπορική ακμή στην επαρχία της Αχαΐας (το βόρειο μισό της Ελλάδας). Οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Χαλκίδα το 1470. Ωστόσο, η πόλη έγινε μέρος της ανεξάρτητης Ελλάδας το 1833.

Νο 6: Τρίκαλα: κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια

Αρχαίο Ασκληπιείο (ιαματικό ναό) Τρικάλων, Ελλάδα. Εικόνα: GNantin / wikimedia commons CC BY-SA 4.0

Τα Τρίκαλα είναι πόλη της βορειοδυτικής Θεσσαλίας. Είναι η πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων. Η πόλη βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα και βρίσκεται περίπου 330 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας.

Η περιοχή των Τρικάλων παρουσιάζει σημάδια κατοίκησης από τα προϊστορικά χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις μόνιμης εγκατάστασης ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας και χρονολογούνται περίπου στο 49.000 π.Χ. Στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και σε άλλες τοποθεσίες έχουν ανακαλυφθεί νεολιθικοί οικισμοί που χρονολογούνται στο 6.000 π.Χ.

Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη στην αρχαία Ελληνική πόλη Τρίκκη, η οποία ιδρύθηκε γύρω στο 3.000 π.Χ. Πήρε το όνομά του είτε από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ποταμού είτε, κατ' άλλους, από τον Μυθικό ήρωα Ασωπό. Κατά τους προϊστορικούς χρόνους, αυτή η πόλη ήταν σημαντικό πολιτιστικό κέντρο αφού είναι η γενέτειρα του Ασκληπιού, θεού της ιατρικής.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους, τα Τρίκαλα είδαν πολλούς εισβολείς, συμπεριλαμβανομένων των Περσών, Γότθων, Ούννων, Σλάβων, Βούλγαρων, Νορμανδών και Φράγκων. Το 1393 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, οι οποίοι ανέπτυξαν την πόλη σε σημαντικό κέντρο με έμφαση στην ύφανση μαλλιού και την παραγωγή δερμάτινων προϊόντων.

Στις 23 Αυγούστου του 1881, με την υπογραφή της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, τα Τρίκαλα επανενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα σημερινά Τρίκαλα έχουν πληθυσμό εξήντα μία χιλιάδων περίπου κατοίκων.

Νο 5: Ναύπλιο: Η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους

Θέα στο Παλαμήδι από την Ακροναυπλία, Ναύπλιο, Ελλάδα. Εικόνα: Γιώργος Ε. Κορωναίος / wikimedia commons CC0 1.0

Το Ναύπλιο είναι μια παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται στην Πελοπόννησο στην Ελλάδα. Είναι η πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η πόλη αριθμεί περίπου 14.203 κατοίκους.

Η περιοχή γύρω από το Ναύπλιο κατοικείται από την αρχαιότητα, αλλά υπάρχουν λίγα σημάδια αυτού εκτός από τα τείχη της Ακροναυπλίας που παραμένουν ορατά. Σύμφωνα με τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, τα τείχη της αρχαίας πόλης χτίστηκαν από τους ογκώδεις Κύκλωπες, που κατάγονταν από την περιοχή της Λυκίας στην Ανατολία.

Για μεγάλο μέρος της αρχαίας ιστορίας του, το Ναύπλιο έπαιξε το ρόλο του λιμανιού στη γειτονική πόλη του Άργους. Οι λαϊκές πεποιθήσεις υποστηρίζουν ότι η περιοχή υιοθέτησε το όνομά της από τον Ναύπλιο, τον γιο του Ποσειδώνα και της βασίλισσας Αμυμώνης.

Το Ναύπλιο είδε πολλούς ηγεμόνες ανά τους αιώνες. Από τους Αργείους και τους Ρωμαίους μέχρι τους Βυζαντινούς και τους Φράγκους, τους Ενετούς και τους Τούρκους, το Ναύπλιο ήταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής λόγω της κρίσιμης θέσης του ως λιμάνι στην Ανατολική Πελοπόννησο. Έγινε η βάση για την επαναστατική Ελληνική κυβέρνηση στις 18 Ιανουαρίου 1823 λιγότερο από δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της επανάστασης κατά της τουρκικής κατοχής.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1827, η τρίτη Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας όρισε την πόλη του Ναυπλίου ως «Καθεδρικό Ναό της Κυβέρνησης», καθιστώντας επίσημα το αρχαίο λιμάνι την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Νο 4: Θήβα: Πόλη της Εποχής του Χαλκού

Καδμεία. Μυκηναϊκό ανακτορικό συγκρότημα Θηβών. Εικόνα: Zde / wikimedia commons CC BY-SA 4.0

Μια άλλη από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις της Ελλάδας είναι η Θήβα στη Βοιωτία της Στερεάς Ελλάδας. Η πόλη έχει μια ιστορία που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού. Ο αρχαίος Ελληνικός δήμος έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε όλη την Ελληνική ιστορία, εμφανιζόμενος σε πολλούς από τους αιωνόβιους θρύλους της Ελληνικής μυθολογίας. Ήταν μέρος του Μυκηναϊκού πολιτισμού κατά την Εποχή του Χαλκού.

Η Θήβα ήταν κάποτε το σκηνικό για τα κατορθώματα του Κάδμου, του Οιδίποδα, του Διονύσου, του Ηρακλή και άλλων μορφών της Ελληνικής μυθολογίας. Οι Έλληνες απέδωσαν την ίδρυσή της στον Κάδμο, τον Έλληνα βασιλιά της Φοινικικής Τύρου (τώρα στον Λίβανο) και τον αδελφό της βασίλισσας Ευρώπης. Ο Κάδμος ήταν διάσημος για τη διδασκαλία του αλφαβήτου και την κατασκευή της Ακρόπολης της Θήβας.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη Θήβα και τα περίχωρά της αποκάλυψαν στοιχεία οικισμού της Μυκηναϊκής εποχής, καθώς και πήλινες πινακίδες με τη Γραμμική Β γραφή, υποδεικνύοντας τη σημασία της τοποθεσίας στην Εποχή του Χαλκού. Πριν από την καταστροφή της από τον Μέγα Αλέξανδρο το 335 π.Χ., η Θήβα ήταν τόσο σημαντική δύναμη στην Ελληνική ιστορία που ήταν η πιο κυρίαρχη πόλη-κράτος την εποχή της κατάκτησης των Μακεδόνων.

Κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο, η Θήβα χρησίμευσε ως καταφύγιο κατά των ξένων εισβολέων και ως κέντρο του εμπορίου του μεταξιού. Στα μέσα του 12ου αιώνα, η πόλη είχε γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός μεταξιού σε ολόκληρη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ξεπερνώντας ακόμη και την Κωνσταντινούπολη.

Αξιοσημείωτα άτομα που κατάγονταν από τη Θήβα κατά την αρχαιότητα είναι: ο ποιητής Πίνδαρος (περ. 518–443 π.Χ.), οι ζωγράφοι Αριστείδης ο Θηβαίος (4ος αι. π.Χ.) και ο Νικόμαχος ο Θήβας (4ος αιώνας π.Χ.). και ο Κυνικός φιλόσοφος Κράτης της Θήβας (περ. 365 – περ. 285 π.Χ.).

Νο 3: Χανιά: Αρχαίος Μινωικός οικισμός με το όνομα Κυδωνία

Ανασκαφές της Μινωικής πόλης της Κυδωνίας στη συνοικία Καστέλι στα Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα. Εικόνες: Moonik / wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Τα Χανιά είναι πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Βρίσκεται κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής του νησιού της Κρήτης περίπου εβδομήντα χιλιόμετρα δυτικά του Ρεθύμνου και 145 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου. Από το 2011, η πόλη αριθμεί 108.642. Η πόλη είχε σημάδια κατοίκησης από το τέλος της Λίθινης Εποχής ή τη Νεολιθική περίοδο.

Είναι στη λίστα με τις αρχαιότερες και μακροβιότερα κατοικημένες Ελληνικές πόλεις καθώς οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να βρουν στοιχεία για τη Μινωική ιστορία της πόλης (3500 π.Χ. – περ. 1100 π.Χ.) καθώς και για το πιο μακρινό παρελθόν της. Η σύγχρονη πόλη βρίσκεται στη θέση του Μινωικού οικισμού με το όνομα Κυδωνία. Αργότερα, το 69 π.Χ., το νησί καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι παραχώρησαν στα Χανιά το καθεστώς της ανεξάρτητης πόλης-κράτους.

Η πρώτη εποχή της βυζαντινής κυριαρχίας διήρκεσε από το 395 μ.Χ. έως το 824 μ.Χ., και η πόλη διοικήθηκε για λίγο από τους Άραβες για περίπου έναν αιώνα. Μετονόμασαν την πόλη σε «Αλ Χανίμ» (που σημαίνει «το πανδοχείο») προτού ανακτηθεί από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία επανήλθε στο να αποκαλεί την πόλη με το Ελληνικό της όνομα, Χανιά. Μετά την Τέταρτη Σταυροφορία (1204) και την πτώση του Βυζαντίου, η Βενετία κυριάρχησε στα Χανιά. Μετονόμασαν την πόλη σε «La Canea» και ενίσχυσαν τις οχυρώσεις της.

Τελικά, η Οθωμανική Αυτοκρατορία νίκησε τους Ενετούς κατά την έναρξη του Κρητικού Πολέμου, καταλαμβάνοντας τα Χανιά. Κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, μετά την απελευθέρωση του νησιού από την οθωμανική κατοχή, μεγάλο μέρος του ντόπιου μουσουλμανικού πληθυσμού του νησιού μετακόμισε σε άλλα νησιά της Μεσογείου ή παράκτιες πόλεις.

Νο 2: Αθήνα: η γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού

Η Ακρόπολη των Αθηνών. Εικόνα: Christophe Meneboeuf / wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Η Αθήνα είναι μια από τις παλαιότερες και μακροβιότερα κατοικημένες πόλεις του κόσμου. Η καταγεγραμμένη ιστορία της εκτείνεται σε πάνω από 3.400 χρόνια. Η παλαιότερη γνωστή ανθρώπινη παρουσία στην Αθήνα είναι το Σπήλαιο του Σχιστό, το οποίο οι επιστήμονες χρονολόγησαν μεταξύ της 11ης και 7ης χιλιετίας π.Χ. Πράγματι, οι άνθρωποι ζουν στην Αθήνα για τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια, από το 3000 π.Χ. περίπου.

Μέχρι το 1400 π.Χ., η Αθήνα είχε γίνει σημαντικό κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Η Ακρόπολη ήταν η τοποθεσία ενός σημαντικού Μυκηναϊκού φρουρίου, τα ερείπια του οποίου μπορούν να αναγνωριστούν από τμήματα των χαρακτηριστικών κυκλώπειων τειχών.

Είναι το αρχαίο σπίτι της φιλοσοφίας και η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας. Είναι επίσης το αρχικό σπίτι του ιδανικότερου συστήματος διακυβέρνησης. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Αθήνα ήταν κάποτε μια από τις πιο ισχυρές πόλεις-κράτη. Ως αποτέλεσμα, δύο θεοί πολέμησαν για να γίνουν οι προστάτες του - η Θεά της Σοφίας, η Αθηνά, και ο Ποσειδώνας, ο Θεός της Θάλασσας.

Στην κορυφή της Ακρόπολης, κάθε Θεός πρόσφερε στους πολίτες της Αθήνας ένα δώρο. Ο Ποσειδώνας υποσχέθηκε ασφάλεια στη θάλασσα ενώ η Αθηνά δημιούργησε την πρώτη ελιά. Οι θεοί ανακήρυξαν νικήτρια την Αθηνά και έτσι έδωσαν το όνομά της στην πόλη της Αθήνας. Μερικοί από τους πιο διάσημους πολίτες της Αθήνας περιλαμβάνουν τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Σόλωνα και τον Περικλή.

Μετά την Ελληνική Επανάσταση και την ίδρυση του Ελληνικού Βασιλείου, η Αθήνα επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα του νέου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1834, κυρίως για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους.

Νο 1: Άργος: Η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη της Ευρώπης

Πύλη των Λεόντων, Μυκήνες, που βρίσκεται μόλις 9 μίλια μακριά από το Άργος. Εικόνες: Discover Peloponnese / Flickr CC BY 2.0

Το Άργος είναι πόλη της Αργολίδας της Πελοποννήσου. Είναι μια από τις παλαιότερες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο και η αρχαιότερη όλων στην Ευρώπη. Υπάρχουν ενδείξεις συνεχούς εγκατάστασης στην περιοχή που ξεκινά από ένα χωριό πριν από περίπου επτά χιλιάδες χρόνια κατά την ύστερη νεολιθική περίοδο.

Η πόλη δημιουργήθηκε από τον Φορωνέα. Το αρχικό του όνομα ήταν Φορονικόν Άστυ, ή πόλη του Φορωνέα, με άλλα λόγια. Πρώτος βασιλιάς του Άργους ήταν ο Ίναχος, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, που ήρθε από την Αίγυπτο το 1876 π.Χ. Ήταν αρχηγός μιας μεγάλης ομάδας φυγάδων.

Ο Όμηρος έχει συχνές αναφορές στα έπη του για τους Αργείους. Τα χαμένα έπη που μοιάζουν με την Ιλιάδα με το όνομα Θήβα και Επιγόνη που ίσως έγραψε ο Όμηρος αναφέρουν τη δόξα του αρχαίου Άργους. Επιπλέον, δύο από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας, ο Περσέας και ο Ηρακλής, κατάγονται από την πόλη.

Το Άργος ήταν πάντα σημαντικό κέντρο για τον Ελληνικό πολιτισμό. Αυτό είναι φανερό στο αχανές θέατρό του με χωρητικότητα είκοσι χιλιάδων θεατών. Είναι ακόμη πιο μεγάλο και από το περίφημο Αρχαίο Θέατρο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Αυτό στο Άργος χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και συνδέθηκε με μια αρχαία Αγορά.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου