Amfipoli News: Οι αιγυπτιακές μούμιες είναι γεμάτες ελονοσία, παρασιτικά σκουλήκια και ψείρες

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Οι αιγυπτιακές μούμιες είναι γεμάτες ελονοσία, παρασιτικά σκουλήκια και ψείρεςΠερίπου το 65 τοις εκατό των μούμιων έχουν χρόνιες περιπτώσεις παρασίτων.

 Οι κάτοικοι της αρχαίας Αιγύπτου υπέφεραν από παράσιτα που συχνά προκαλούσαν αναιμία και άλλες εξουθενωτικές ασθένειες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των μούμιων υπέφεραν από διάφορα παρασιτικά σκουλήκια, ενώ το 22 τοις εκατό έπασχε από ελονοσία και το 40 τοις εκατό από ψείρες, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση προηγούμενης έρευνας για αιγυπτιακές μούμιες.

Στη διάσημη Κοιλάδα των Βασιλέων, για παράδειγμα, τέσσερις από τις 16 μούμιες που εξετάστηκαν για Plasmodium falciparum (το μικρόβιο που ευθύνεται για μια θανατηφόρα μορφή ελονοσίας) βρέθηκαν θετικές. Ένας από αυτούς ήταν ο Τουταγχαμών, ο οποίος βρέθηκε να είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικά στελέχη. Ωστόσο, μάλλον πέθανε πέφτοντας από το αυτοκίνητό του και όχι ελονοσία.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Piers D. Mitchell του Πανεπιστημίου του Cambridge, 49 από τις 221 μούμιες που αναλύθηκαν για ελονοσία βρέθηκαν θετικές. «Επομένως, εκτιμούμε ότι η ελονοσία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παιδική θνησιμότητα και την εξουθενωτική αναιμία σε όλους τους αρχαίους πληθυσμούς κατά μήκος του Νείλου».

Στην πραγματικότητα, το 92 τοις εκατό των μολυσμένων από ελονοσία μούμιες εμφανίζουν πορώδη οστά και άλλα σημάδια αναιμίας που χαρακτηρίζονται από μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή μείωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. «Ένα τέτοιο βάρος ασθένειας πρέπει να είχε σημαντικές συνέπειες στη σωματική αντοχή και την παραγωγικότητα μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού», είπε ο Μίτσελ. λέει.

(Σχετικά: Παιδιά της Αρχαίας Αιγύπτου πάλευαν με ασθένειες του αίματος)

Άλλα παράσιτα που ανιχνεύθηκαν σε αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες περιλαμβάνουν το παθογόνο τοξοπλάσμωση που αλλάζει το μυαλό, το οποίο έχει συνδεθεί με τη σχιζοφρένεια και, παραδόξως, με αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε τροχαίο ατύχημα. Ο συγγραφέας είπε, «Η τοξοπλάσμωση μπορεί να κολλήσει άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με γάτες. «Η εμφάνιση της νόσου μπορεί να οφείλεται στο ρόλο που έπαιζαν οι γάτες ως ζώα λατρείας, τα οποία συχνά μουμιοποιούνταν και χρησιμοποιούνταν ως θρησκευτικές προσφορές στην αρχαία Αίγυπτο». λέει.

Ο Μίτσελ εκτιμά επίσης ότι περίπου το 10 τοις εκατό των μούμιων βρέθηκαν θετικές για σπλαχνική λεϊσμανίαση, η οποία συνδέεται επίσης με την αναιμία και είναι θανατηφόρα σε περίπου 95 τοις εκατό των περιπτώσεων που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία. Τα σκουλήκια του στομάχου, όπως και οι ταινίες των ψαριών, εντοπίστηκαν επίσης σε δύο μούμιες. Αυτό πιθανότατα οφειλόταν στην κατανάλωση μισοψημένου ψαριού από τον Νείλο.

Ένας άλλος τύπος σκουληκιού, γνωστός ως τριχίνωση, εντοπίστηκε στους θωρακικούς μύες ενός ατόμου ονόματι Nakht, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως υφαντής στο βασιλικό ταφικό παρεκκλήσι της Θήβας. Συνήθως μεταδίδεται με την κατανάλωση μη μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος, αυτός ο μικροσκοπικός νηματώδης σχηματίζει κύστεις στον μυϊκό ιστό και μπορεί να προκαλέσει θάνατο εάν εισέλθει στην καρδιά.

Ο φτωχός γέρος Nakht αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν γεμάτος σκουλήκια, επηρεάζοντας τόσο τα αιμοφόρα αγγεία του όσο και το ουροποιητικό σύστημα. Όπως το 65 τοις εκατό των άλλων μούμιων, έπασχε από σχιστοσωμίαση, μια οξεία παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από σκουλήκια γνωστά ως bloodworms.

Ενώ ακόμη και σκουλήκια βρέθηκαν στον εγκέφαλο μιας άλλης μούμιας στο Μουσείο του Μάντσεστερ, το 40 τοις εκατό από τις 218 μούμιες που αναλύθηκαν για ψείρες της κεφαλής βρέθηκαν θετικές.

Ο Μίτσελ υποψιάζεται ότι ο λόγος για αυτόν τον υψηλό επιπολασμό είναι ότι «ο ποταμός Νείλος λειτουργεί ως αγωγός για τα τροπικά παράσιτα που γεννιούνται στο νερό που κανονικά δεν θα βρίσκονταν σε άνυδρες περιοχές». Ως εκ τούτου, τα κουνούπια που μεταφέρουν την ελονοσία και άλλα επιβλαβή παθογόνα μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστεί στην αρχαία Αίγυπτο παρά τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων.

Αλλά εκτός από το να φέρει το θάνατο, ο Νείλος μπορεί επίσης να βοήθησε στη γονιμοποίηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με την εναπόθεση ιζημάτων κατά τη διάρκεια ετήσιων πλημμυρών. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες δεν έπρεπε πλέον να γονιμοποιούν τις καλλιέργειές τους με ανθρώπινα περιττώματα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες εμφανίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά μαστιγίων και ασκαρίδων. Στην πραγματικότητα, και τα δύο αυτά παράσιτα ήταν κοινά στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.


IFL Science. 8 Μαρτίου 2024.

Άρθρο του Piers D. Mitchell. 2024. Κεφάλαιο δεύτερο – Παράσιτα στην αρχαία Αίγυπτο και τη Νουβία: Ελονοσία, σχιστοσωμίαση και οι Φαραώ. Πρόοδοι στην Παρασιτολογία.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου