Amfipoli News: Κάθε άνθρωπος με μπλε μάτια στη Γη είναι απόγονος ενός και μόνο ατόμου

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κάθε άνθρωπος με μπλε μάτια στη Γη είναι απόγονος ενός και μόνο ατόμου

 


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια γενετική μετάλλαξη, που συνέβη πριν από περίπου 10.000 χρόνια, οδήγησε κάποιους ανθρώπους να έχουν μπλε μάτια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε άνθρωπος με μπλε μάτια κατάγεται από έναν και μόνο Ευρωπαίο που έζησε πριν από περίπου 6.000 έως 10.000 χρόνια.Αρχικά, όλοι οι άνθρωποι είχαν καστανά μάτια σε διάφορες αποχρώσεις, μέχρι που υπήρξε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη που έκανε την αλλαγή. Η μετάλλαξη είναι ένα γονίδιο που ονομάζεται HERC2 και απενεργοποιεί το OCA2, το γονίδιο που καθορίζει πόση καφέ χρωστική ουσία παράγουμε.

Λόγω λοιπόν αυτής της μετάλλαξη τα μάτια γίνονται μπλε.

Όσο για το ότι οι άνθρωποι με μπλε μάτια κατάγονται από το ίδιο άτομο, η απόδειξη είναι ότι κάθε γαλανομάτης που ζει σήμερα στη Γη έχει την ίδια μετάλλαξη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο το 8-10% του πληθυσμού έχει μπλε μάτια και ότι τα μάτια δεν αναπτύσσονται πλήρως στην παιδική ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι η καστανή χρωστική ουσία μπορεί να ενεργοποιηθεί αργότερα, με αποτέλεσμα τα παιδιά με μπλε μάτια να καταλήξουν να έχουν καστανά μάτια στην ενήλικη ζωή.

Αν έχετε γαλανά μάτια, τώρα ξέρετε – η οικογένειά σας είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι νομίζατε προηγουμένως.

foxreport.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου