Το χειρόγραφο Voynich προβληματίζει τους κρυπτογράφους και τους ιστορικούς εδώ και 600 χρόνια. Τα παράξενα σχέδιά του και το κωδικοποιημένο κείμενό του οδήγησαν ορισμένους να ισχυριστούν ότι περιέχει μαγικά ξόρκια ή ακόμη και εξωγήινα μυστικά.
Αλλά τώρα, οι ειδικοί λένε ότι το πιο μυστηριώδες κείμενο στον κόσμο περιέχει στην πραγματικότητα μεσαιωνικά σεξουαλικά μυστικά που θεωρούνται πολύ επικίνδυνα για να διαβαστούν.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Keagan Brewer του Πανεπιστημίου Macquarie λέει ότι αυτό το κρυπτογραφημένο κείμενο περιέχει στην πραγματικότητα λογοκριμένες πληροφορίες για το σεξ, την αντισύλληψη και τη γυναικολογία.
«Το χειρόγραφο Voynich έχει ως βασικό στόχο τον περιορισμό συγκεκριμένων πληροφοριών που θεωρούνται επικίνδυνες για έναν ή περισσότερους εκλεκτούς αναγνώστες» δήλωσε στη MailOnline ο Dr Brewer.
Ενώ πολλές από τις απεικονίσεις του χειρόγραφου απεικονίζουν φυτά, ζώα ή ανθρώπους, μία από αυτές τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή των ερευνητών. Οι απεικονίσεις αυτές δείχνουν γυμνές γυναίκες να κρατούν διάφορα αντικείμενα δίπλα στα γεννητικά τους όργανα ή να τα δείχνουν προς αυτά.
Οι ερευνητές λένε ότι τα σχέδια αυτά αποτελούν σαφές σημάδι ότι το χειρόγραφο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη γυναικολογία και τη σεξουαλική υγεία.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα μπορούσε να αφορά οτιδήποτε άλλο, δεδομένου ότι υπάρχουν φυτά (που σημαίνει ότι πρόκειται για ιατρικό χειρόγραφο) και γυναίκες που δείχνουν αντικείμενα προς τον κόλπο τους. Πολλοί σχολιαστές του χειρόγραφου αγνοούν το τελευταίο γεγονός, αλλά είναι εκεί για να το βλέπουν όλοι» τόνισε ο Dr Brewer.
Τα “γυναικεία μυστικά”, όπως ονομαζόταν η υγεία των γυναικών τον 15ο αιώνα, αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης και συγγραφής από μεσαιωνικούς συγγραφείς.
Παρόλο που πολλά από τα ιατρικά συγγράμματα σχετικά με το φύλο και τη γέννηση από την εποχή αυτή έχουν διασωθεί, πολλά από αυτά υπόκεινταν επίσης σε έντονη λογοκρισία.
«Η πατριαρχική κουλτούρα της Ευρώπης του ύστερου Μεσαίωνα περιλάμβανε πολύπλευρους ανδρικούς φόβους για το γυναικείο σώμα και τις φυσικές του διεργασίες, και αυτό ήταν στενά συνυφασμένο με την ιατρική κουλτούρα» εξήγησε.
Ένας γιατρός του 15ου αιώνα, ο Johannes Hartlieb, συνιστούσε μάλιστα στους γιατρούς να χρησιμοποιούν “μυστικά γράμματα” για να αποκρύπτουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντισύλληψη ή άμβλωση. Η ανησυχία του Hartlieb ήταν ότι οι όλο και πιο εγγράμματες γυναίκες θα μπορούσαν να διαβάσουν τα γραπτά του και να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν προγαμιαίο σεξ.
Κωδικοποιημένα κείμενα από άλλα χειρόγραφα που μεταφράστηκαν από τους συγγραφείς αποκάλυψαν διάφορες συνταγές και τύπους με γυναικολογικές χρήσεις. Εξετάζοντας το χειρόγραφο ως παράδειγμα κωδικοποιημένων σεξουαλικών πληροφοριών, οι ερευνητές λένε ότι μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε τις παράξενες απεικονίσεις.
Η μεγαλύτερη και πιο περίτεχνη εικονογράφηση, γνωστή ως «Ροζέτες» (Rosettes), μπορεί στην πραγματικότητα να αντιπροσωπεύει την κατανόηση του σεξ και της αντισύλληψης στα τέλη του Μεσαίωνα.
Οι ιατροί του ύστερου Μεσαίωνα πίστευαν ότι η μήτρα είχε επτά θαλάμους και ότι ο κόλπος είχε δύο ανοίγματα – ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι εννέα κύκλοι των «Ροζέτων» αντιπροσωπεύουν αυτά.
«Οι οκτώ εξωτερικοί κύκλοι έχουν λεία άκρα, καθώς αντιπροσωπεύουν την εσωτερική ανατομία, ενώ ο κεντρικός κύκλος έχει διαμορφωμένο άκρο, καθώς αντιπροσωπεύει την εξωτερική ανατομία» γράφει ο Dr Brewer σε άρθρο του στο The Conversation.
Και, ακολουθώντας αυτή τη λογική, αρκετές κατά τα άλλα παράξενες λεπτομέρειες αρχίζουν να αποκτούν νόημα. Για παράδειγμα, στον πάνω αριστερό κύκλο, οι πέντε γραμμές που τρέχουν προς το κέντρο θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τις πέντε φλέβες που πιστεύεται ότι υπάρχουν στον κόλπο των παρθένων.
Οι αιχμές στον πάνω κύκλο και τον κάτω δεξιό κύκλο πιστεύεται ότι είναι τα “κέρατα” που οι μεσαιωνικοί γιατροί θεωρούσαν ότι υπήρχαν στη μήτρα.
Ο Δρ Brewer γράφει:
«Τα κάστρα και τα τείχη της πόλης μπορεί να αποτελούν λογοπαίγνιο με τον γερμανικό όρο schloss, ο οποίος είχε έννοιες όπως “κάστρο”, “κλειδαριά”, “γυναικεία γεννητικά όργανα” και “γυναικεία πύελος”. Και οι δύο ήλιοι στο άκρο πάνω αριστερά και κάτω δεξιά πιθανότατα αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση του Αριστοτέλη ότι ο ήλιος παρέχει φυσική θερμότητα στο έμβρυο κατά την πρώιμη ανάπτυξή του» γράφει ο Dr Brewer.
Ακόμη πιο παράξενο, οι μεσαιωνικοί γιατροί πίστευαν πράγματι ότι οι γυναίκες λάμβαναν σεξουαλική απόλαυση από «την κίνηση των δύο σπερματοζωαρίων στη μήτρα».
Ο Dr Brewer και ο συν-συγγραφέας του προτείνουν ότι οι γραμμές και τα μοτίβα που καλύπτουν τις «Ροζέτες» αντιπροσωπεύουν αυτή την κίνηση.
Αν και οι ερευνητές παραδέχονται ότι πολλές άλλες απεικονίσεις πρέπει να εξηγηθούν, δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται η ερμηνεία της σεξουαλικής υγείας.
Το 2017, ο Nicholas Gibbs, ο οποίος είναι ειδικός στα μεσαιωνικά ιατρικά χειρόγραφα, υποστήριξε ότι το κείμενο ήταν ένα εγχειρίδιο υγείας για μια “εύπορη” κυρία που ήθελε να θεραπεύσει γυναικολογικές παθήσεις.
Παρά το γεγονός ότι γοήτευσε τους ερευνητές για εκατοντάδες χρόνια, μεγάλο μέρος της προέλευσης του χειρογράφου παραμένει καλυμμένο από μυστήριο.
Η χρονολόγηση με άνθρακα δίνει 95% πιθανότητα ότι τα ζώα των οποίων τα δέρματα χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των σελίδων πέθαναν μεταξύ 1404 και 1438.
Δύσκολο να προσδιοριστεί για ποιον ή για ποιον λόγο γράφτηκε χειρόγραφο Voynich
Ωστόσο, ο πρώτος γνωστός ιδιοκτήτης του κειμένου, ένας συνεργάτης του Αγίου Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ρούντολφ Β’, δεν είχε καν γεννηθεί παρά μόνο 100 χρόνια αργότερα, το 1552. Αυτό καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί για ποιον γράφτηκε ή για ποιο λόγο, αλλά ο Dr Brewer προτείνει ότι πιθανότατα έγινε για έναν αριστοκράτη κάπου γύρω από τις ευρωπαϊκές Άλπεις.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι έργο πέντε διαφορετικών γραφιάδων, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα το κείμενο.
Το 2019, ο Δρ Gerard Cheshire από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ισχυρίστηκε ότι μετέφρασε τμήματα του κειμένου εντοπίζοντας το σε μια αρχαία “πρωτορομαντική” γλώσσα. Το πανεπιστήμιο αποστασιοποιήθηκε τελικά από τους ισχυρισμούς του Δρ Cheshire , αφού αντιμετώπισε σοβαρή κριτική από άλλους ακαδημαϊκούς.
Δεδομένων των αμέτρητων αποτυχιών, ορισμένοι ερευνητές πρότειναν ακόμη και ότι το χειρόγραφο μπορεί να είναι ανοησία ή μια περίτεχνη φάρσα. Ωστόσο, ο Δρ Brewer παραμένει “αισιόδοξος” ότι το κείμενο θα μεταφραστεί μια μέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου