Amfipoli News: Η κατασκευή ενός φράγματος αποκάλυψε κάτι απρόσμενο – Οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτίρια της Ρωμαϊκής εποχής σε περιοχή που σε λίγο καιρό θα πλημμύριζε

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Η κατασκευή ενός φράγματος αποκάλυψε κάτι απρόσμενο – Οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτίρια της Ρωμαϊκής εποχής σε περιοχή που σε λίγο καιρό θα πλημμύριζε

 Ekso Αεροφωτογραφία της περιοχής των ανασκαφών στο Αρχαίο Αδραμύττιο


Ekso Αεροφωτογραφία της περιοχής των ανασκαφών στο Αρχαίο Αδραμύττιο (Φωτό: Adramyttion Research)

Μια εκκλησία,  ένα βαπτιστήριο και άλλες δομές  βρέθηκαν σε περιοχή που πρόκειται να πλημμυρίσει με την κατασκευή ενός φράγματος. Τα δύο βασικά κτίρια χρονολογούνται από την ρωμαϊκή εποχή, ενώ παραμένει άγνωστο αν μετά την ανακάλυψη των συγκεκριμένων ευρημάτων θα προχωρήσει η διαδικασία.

Επειδή επρόκειτο η περιοχή να πλημμυρίσει, άρχισαν οι λεγόμενες σωστικές ανασκαφές. Οι εργασίες εντοπίστηκαν κοντά  στην τοποθεσία του φράγματος Reşitköy, στη βορειοδυτική επαρχία της Τουρκίας,  Μπαλίκεσιρ (Παλαιόκαστρο).  Η περιοχή που θα γεμίσει νερό από το φράγμα βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νότια της αρχαίας πόλης του Αδραμυτείου, κοντά στη Συνοικία Ταχτάτσι.

 Οι ρωμαϊκές δομές ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιων κατασκευής του φράγματος. Επειδή η περιοχή θα πλημμύριζε έγιναν οι λεγόμενες σωστικές ανασκαφές.
Οι ρωμαϊκές δομές ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής του φράγματος. Επειδή η περιοχή θα πλημμύριζε έγιναν οι λεγόμενες σωστικές ανασκαφές Φωτό: Adramytteion Research)

Η αρχαία πόλη Αδραμύττιο, βρίσκεται στον Κόλπο του Εντρεμίτ στο Βόρειο Αιγαίο, στην ακτογραμμή της συνοικίας Ορέν της πόλης Μπουρχανιγιέ, στην επαρχία Μπαλίκεσιρ.

Η αρχαία πόλη Αδραμύττιο

Το Αδραμύττιο (το σύγχρονο Εντρεμίτ), ήταν μια ακμάζουσα πόλη στη Μυσία της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο, με θέα στον κόλπο στον οποίο έδωσε το όνομά της. Λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον Αδραμύ, αδελφό του Κροίσου, και αναφέρεται ότι ήταν η έδρα του Κροίσου πριν από την άνοδό του στην εξουσία. Η πόλη θεωρήθηκε λυδικής καταγωγής. Κατά τη ρωμαϊκή αναδιάταξη της περιοχής, η πόλη έγινε η έδρα της διοίκησης των τελωνείων, του λεγόμενου portorium.

Η ανασκαφή διάσωσης, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 9 μήνες από την Ερευνητική Επιτροπή Αδραμύττιου,  μετά από έρευνα στην επιφάνεια, μεταξύ 2015-2016. Η ανασκαφή έφτασε σε έναν αρχαίο οικισμό που χρονολογείται από την ύστερη Ρωμαϊκή και την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (4ο έως 7ο αιώνα).

Δομές από την ρωμαϊκή εποχή ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια κατασκευής του φράγματος
Δομές από την ρωμαϊκή εποχή ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια κατασκευής του φράγματος (Φωτό:
Adramyttion Research)

Σπουδαία ευρήματα στο φως

Η ανασκαφή που διήρκεσε εννέα μήνες είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά ευρήματα, όπως μία εκκλησία, ένα βαπτιστήριο, τάφους, εγκαταστάσεις γεωργικής αποθήκευσης, εργαστήριο κρασιών υψηλής χωρητικότητας, ακόμα και κεραμικούς κλιβάνους. Αυτές οι ανακαλύψεις προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στην καθημερινή ζωή και τις βιομηχανίες αυτής της ιστορικής πόλης.

Ο Murat Özgen,  επίκουρος καθηγητής, στο τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου καλών τεχνών Minar Sinan, είπε ότι η μεγαλύτερη και παλαιότερη εκκλησία που είναι γνωστή μέχρι σήμερα στην περιοχή Edremit Bay, έχει 15 μέτρα πλάτος και 25 μέτρα ύψος και βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή.

Ο Özgen δήλωσε ότι η περιοχή όπου βρέθηκαν οι δομές είναι εντός της σφαίρας επιρροής της αρχαίας πόλης του Αδραμυττίου, γνωστή ως Εντρεμίτ, η οποία έδωσε επίσης το όνομά της στον Κόλπο. Περίπου εξήντα ταφές, πολλές από τις οποίες ήταν πολλαπλές , και εμπορικά κτίρια που σχετίζονται με τη γεωργία ανακαλύφθηκαν γύρω από την εκκλησία, με το βαπτιστήριο.

Εκκλησίες, εμπορικοί δρόμοι και εργαστήριο κρασιού

O Özgen είπε,  ότι «η εκκλησία δύο φάσεων με ένα ψηφιδωτό δάπεδο καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή. Το εκκλησιαστικό συγκρότημα απέδωσε μεγάλο αριθμό προϊόντων και υλικών που μαρτυρούν τον πολιτισμό της εποχής, όπως τελετουργικούς σταυρούς και κρεμάστρες, καθώς και ευρήματα από τους γύρω τάφους που μας παρέχουν στοιχεία για την περίοδο. Σε απόσταση 100 μέτρων, από τα εκκλησιαστικά ευρήματα αρχίζουν οι εμπορικοί χώροι.»

Έρευνες στο Αρχαίο Αδραμύττιο
Έρευνες στο Αρχαίο Αδραμύττιο (Φωτό: Adramyttion Research)

Ο Özgen είπε ότι μεταξύ των νέων ευρημάτων, είναι και ένα εργαστήριο κρασιού με πολύ μεγάλη χωρητικότητα,  από το οποίο διατηρήθηκε ως σήμερα δεξαμενή με μια λεκάνη συσσώρευσης και μια προδιαμορφωμένη μικρότερη λεκάνη για την εναπόθεση των ιζημάτων στον πυθμένα.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών διάσωσης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ίχνη από την ύστερη Βυζαντινή και την πρώιμη Οθωμανική περίοδο. Ο Özgen σημείωσε επίσης την ανακάλυψη ενός κεραμικού εργαστηρίου και τάφων σε λαξευμένους βράχους στη βόρεια πλευρά του οικισμού, πιθανώς λόγω της φυσικής παραμόρφωσης του λόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα ανασκαφών ανακάλυψε επίσης  και μια περιοχή μέσα στην εν λόγω περιοχή,  η οποία παρουσιάζει χαρακτηριστικά τόσο της Ύστερης Βυζαντινής όσο και της Πρώιμης Οθωμανικής περιόδου.

Δηλώνοντας ότι το Resitkoy εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1970, αλλά υπάρχουν υπολείμματα ενός παλαιότερου οικισμού και μύλων που καταγράφηκαν στα οθωμανικά αρχεία, ο Özgen εξήγησε: «Επομένως, καταγράφοντας τα συγκεκριμένα ευρήματα που μεταφέρουν την πολιτιστική διαδικασία εδώ με έναν πολυδιάστατο τρόπο, κάνουμε το καλύτερο δυνατό, μαζί με τη Διεύθυνση του Μουσείου χωρίς να χάσουμε στοιχεία μέσα από την ιστορία της περιοχής.»

Τα αρχαία θα εκτεθούν στο Μουσείο Kuva-yi Milliye στο Μπαλίκεσιρ.

enikos.gr

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου