Η χαλασμένη μπριζόλα, η ναυαγός σε ερημικό νησί και το δηλητηριασμένο ποτήρι κρασί.
Οι θάνατοι σημαντικών προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν σε διάφορες περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας απασχολούν μέχρι σήμερα αρκετούς επιστήμονες. Τα στοιχεία που έχουμε συνήθως στη διάθεσή μας είναι αρκετά και ξεκάθαρα. Οι λόγοι είναι πολύ συχνά βίαοι. Υπάρχουν, όμως, και μερικοί θάνατοι που καλύπτονται μέχρι σήμερα από ένα πέπλο μυστηρίου.
Τα πρόσωπα στα οποία αναφερόμαστε δεν είναι λίγα. Ανάμεσά τους, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, η πρώτη γυναίκα πιλότος, Amelia Earhart.
Τι στοιχεία όμως έχουμε στα χέρια μας, τα οποία αμφισβητούν την κυρίαρχη θέση σχετικά με την αιτία θανάτου και ποιες άλλες απόψεις έχουν καταγραφεί ιστορικά για αυτούς;
Ας δούμε τις περιπτώσεις των προσώπων αναλυτικά:
Ναπολέων Βοναπάρτης
Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη θεωρία, η αιτία θανάτου του Ναπολέοντα είναι ξεκάθαρη: καρκίνος στο στομάχι. Τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του, ο πρώην αυτοκράτορας της Γαλλίας παραπονιόταν για έντονες στομαχικές διαταραχές, πόνο και ναυτία. Ο ίδιος ο Ναπολέων άφησε να εννοηθεί πως το πρόβλημα υγείας του δεν οφειλόταν στον καρκίνο αλλά σε κάτι άλλο: «Πεθαίνω πριν από την ώρα μου, δολοφονημένος από την αγγλική ολιγαρχία».
Πέρα από τα λεγόμενά του, υπήρχαν κι άλλα στοιχεία που επιβεβαίωναν την παραπάνω θεωρία. Συγκεκριμένα, υπήρχαν αρκετοί που υποστήριξαν πως η σωρός του ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως πρόκειται για μια παρενέργεια της έκθεσης στο αρσενικό. Το 1961, οι εξετάσεις σε δείγματα μαλλιών του Ναπολέοντα βρήκαν όντως αυξημένα επίπεδα αρσενικού, αυξάνοντας παράλληλα τις φωνές που κάνουν λόγο για πιθανή δηλητηρίαση από αρσενικό.
Στον αντίποδα, όμως, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 τεκμηρίωσε τις βλάβες που εντοπίστηκαν στο στομάχι του εξαιτίας του καρκίνου. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει τον λόγο που εμφανίστηκε στον Ναπολέοντα. Πολλοί το απέδωσαν βακτήρια ή τρόφιμα με αρκετό αλάτι που έτρωγε κατά τη διάρκεια των εκστρατειών. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Μέγας Αλέξανδρος
Πρόκειται για έναν από τους σπουδαίους στρατηλάτες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πέθανε μερικούς μήνες πριν συμπληρώσει τα 33α γενέθλιά του, από υψηλό πυρετό. Η ασθένεια που τον χτύπησε είχε ραγδαία επιδείνωση καθώς την ενδέκατη μέρα από την ανάπτυξη των συμπτωμάτων, έφυγε από τη ζωή. Μέχρι σήμερα, όμως, κανείς δεν είναι σίγουρος για την ακριβή αιτία θανάτου του.
Μία από τις θεωρίες που έχουν κυκλοφορήσει αρκετά είναι πως ο Μέγας Αλέξανδρος κατανάλωσε ένα βράδυ μεγάλη ποσότητα κρασιού, κάτι που οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι δηλητηριάστηκε. (Είναι γνωστό πως ο Αλέξανδρος είχε αποκτήσει πολλούς εχθρούς κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του, δυσαρεστώντας κατά καιρούς ακόμα και τους πιο κοντινούς του συντρόφους).
Πολλοί απέδωσαν τον θάνατό του σε έκθεση στο αρσενικό. Ο πυρετός, όμως, δεν είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της δηλητηρίασης από τη συγκεκριμένη τοξική ουσία.
Άλλοι ιστορικοί αποδίδουν τον θάνατό του σε κάποια τροπική ασθένεια από κάποιο παράσιτο ή μύκητα, όπως την ελονοσία ή την εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Με βάση τα όσα υποστηρίζει η περιοδική έκδοση Post Mortem, o θάνατος από τύφο ίσως ήταν μια πιθανή αιτία, καθώς εκείνη την περίοδο θέριζε στην περιοχή. Καμιά από τις παραπάνω θεωρίες, όμως, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της παγκόσμιας μουσικής πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1791. Ήταν μόλις 35 ετών. Η επίσημη διάγνωση ήταν θάνατος από οξύ πυρετό. Μια εβδομάδα μετά τον θάνατό του, εφημερίδα του Βερολίνου έκανε λόγο για δηλητηρίαση. Αρκετοί βέβαια σημείωσαν πως ο θάνατός του προήλθε εξαιτίας της σύφιλης. Υπάρχουν και μερικοί που το πάνε πιο μακριά και μιλούν πως πέθανε εξαιτίας μιας χαλασμένης χοιρινής μπριζόλας.
Δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί κανένα ιατρικό αρχείο του Μότσαρτ μέχρι σήμερα, ούτε φυσικά κάποιο υπόλειμμα από τον σκελετό του. Η ακριβής αιτία θανάτου του, λοιπόν, θα αποτελεί για πάντα ένα μεγάλο μυστήριο – όπως μάλλον ποτέ δεν θα μάθουμε πώς πραγματικά έχασε ο Μέγας Αλέξανδρος τη ζωή του.
Edgar Allan Poe
Το 1849, ο Edgar Allan Poe εξαφανίστηκε για έξι ημέρες. Βρέθηκε σε μια παμπ στη Βαλτιμόρη, φορώντας το κοστούμι κάποιου άλλου. Κάποιος τον αναγνώρισε και κατάλαβε γρήγορα πως συμπεριφέρονταν παράξενα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μερικές μέρες αργότερα πέθανε. Οι θεωρίες μέχρι σήμερα είναι πολλές: ξυλοδαρμός, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ή άλλο βαρύ μέταλλο, γρίπη που εξελίχθηκε σε πνευμονία;
Ένα άρθρο το 1996 στο Maryland Medical Journal υποστήριξε πως πέθανε από λύσσα. Πολλοί, όμως, κάνουν λόγο για θάνατο από υπερβολική δόση αλκοόλ. Όλα τα παραπάνω αποτελούν θεωρίες, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά καμία από αυτές.
Amelia Earhart
Όλοι τη γνωρίζουν για δύο πράγματα: υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό το 1932 και εξαφανίστηκε πέντε χρόνια αργότερα. Στις 2 Ιουλίου 1937, η Amelia Earhart βρισκόταν σε από τα τελευταία και πιο δύσκολα σκέλη της αποστολής της, η οποία ήταν η εξής: να κάνει τον γύρο του κόσμου με το αεροπλάνο της. Όσο, λοιπόν, εκείνη βρισκόταν στον νότιο Ειρηνικό, το σήμα από τον ασύρματό της χάθηκε.
Παρά την εκτεταμένη έρευνα στη θάλασσα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η πιλότος και ο συγκυβερνήτης της δε βρέθηκαν ποτέ. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι το αεροπλάνο τελείωσε από καύσιμα και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Επειδή κανείς δεν είναι σίγουρος πού κατέπεσε το αεροπλάνο, η εύρεση των συντριμμιών αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν, βέβαια, πως υπήρξαν ναυαγοί σε κάποιο ερημικό νησί του ωκεανού.
Η συγκεκριμένη θεωρία στηρίζεται σε ένα κρανίο και μερικά ακόμη οστά που βρέθηκαν σε νησί το 1940. Η αρχική ανάλυση ανέφερε ότι τα οστά ανήκαν σε έναν ηλικιωμένο άνδρα, αλλά μια πιο πρόσφατη έδειξε πως η πιθανότατα να ανήκουν σε γυναίκα κοντά στο ύψος της Earhart. Ορισμένοι ιατροδικαστές αμφισβήτησαν τα συμπεράσματα, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία είναι ελλειπή.
Christopher Marlowe
Ο Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας λέγεται ότι δολοφονήθηκε σε ηλικία 29 ετών σε μια ταβέρνα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, όταν ήρθε η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός, ξέσπασε καυγάς μεταξύ του Marlowe και ενός ακόμη άντρα. Τότε ο δεύτερος τον άρπαξε, τον μαχαίρωσε και τον σκότωσε ακαριαία. Η συγκεκριμένη αφήγηση, όμως, θεωρήθηκε ύποπτη από πολλούς.
Ο Francis Meres, εκκλησιαστής και συγγραφέας, ανέφερε πως ο Christopher Marlowe μαχαιρώθηκε από υπηρέτη του ως τιμωρία για τον αθεϊσμό του. Άλλοι υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας του γεγονότος πως ήταν κατάσκοπος της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και γνωστός για τον έκλυτο βίο του, η δολοφονία του είναι πολύ πιθανό να ήταν είτε συνωμοσία, είτε αποτέλεσμα διαπληκτισμού με τη συντροφιά του. Πολλοί, βέβαια, λένε ότι σκηνοθέτησε τον θάνατο του για να ζήσει στην αφάνεια.
oneman.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου