Χρυσελεφάντινο άγαλμα Αθηνάς Παρθένου.
Ο Φειδίας Χαρμίδου ήταν ο σπουδαιότερος γλύπτης στην αρχαία Ελλάδα. Γεννήθηκε το 490 π. Χ από εύπορους γονείς και πέθανε το 430 π. Χ. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της κλασικής εποχής. Αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την γλυπτική μαθητεύοντας στον Αθηναίο γλύπτη Ηγία.
Άγαλμα Ολυμπίου Διός ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Ο Φειδίας υπήρξε πρωτοπόρος καλλιτέχνης και άνοιξε τους νέους δρόμους στην Ελληνική Γλυπτική και των άλλων εικαστικών τεχνών. Το πρώτο μνημειακού χαρακτήρα έργο του ήταν η Αθηνά Πρόμαχος, που τοποθετήθηκε στην Ακρόπολη μετά τη νίκη του Κίμωνα εναντίο των Περσών στον Ευρυμέδοντα ποταμό (476 π. Χ). Το άγαλμα του Ολυμπίου Διός στην αρχαία Ολυμπία το φιλοτέχνησε ο Φειδίας και ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Άγαλμα Ηρακλή.
Τα έργα του είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησε μοναδικά αγάλματα προς τιμή των αρχαίων Θεών και διαφόρων καθοριστικών ιστορικών γεγονότων.
Ήταν στενός συνεργάτης του Περικλή και φιλοτέχνησε το περίφημο Χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου για τον Παρθενώνα (446-438 π. Χ). Το άγαλμα είχε κολοσσιαίο μέγεθος. Ο Πιλίνιος ο πρεσβύτερος αναφέρει το ύψος του αγάλματος σε 11,544 μέτρα.
Εργαστήριο του Φειδία.
Σε μια έκθεση στο μουσείο της Ολυμπίας εκτίθενται διάφορα ευρήματα από το εργαστήριο του Φειδία, ο οποίος πήγε στην Αρχαία Ολυμπία, για να κατασκευάσει τα παραπάνω αγάλματα. Τα ευρήματα αυτά ήταν υπολείμματα των πρώτων υλών, όπως εργαλεία, κοσμήματα, γυάλινα κοσμήματα και πήλινες μήτρες. Επίσης και το περίφημο κύπελλο του Φειδία ΦΕΙΔΙΟΥ ΕΙΜΙ.
Επίσκεψη στο Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας 20-3-2013.
Πηγές: ΕΛΑΣ Ο ΦΕΙΔΙΑΣ Μηχανή του Χρόνου. ΕΠΙΤΟΜΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ μέρος 4ο σελ. 24-25 Βαγγέλης Δρακόπουλος και Γεωργία Ευθυμίου, εκδόσεις Δημοσιογραφικός οργανισμός Λαμπράκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου