Η τεχνητή λίμνη Κατάφυτου βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. περίπου από την Δράμα και 2 χλμ. από το ακριτικό χωριό Κατάφυτο. Η πιο σύντομη διαδρομή, για να πάει κάποιος προς το Κατάφυτο είναι από το Κάτω Νευροκόπι προς Δασωτό και Βαθύτοπο, μία υπέροχη διαδρομή μέσα στις βελανιδιές, τις καστανιές και τα παρόχθια δάση.
Μια δεύτερη πρόσβαση μπορεί να γίνει και από την πόλη των Σερρών, μέσω Κάτω Βροντούς και Περιθωρίου.
Πρόκειται για μια μικρή τεχνητή λίμνη που μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει ένα πλούσιο ενδιαίτημα για την πανίδα της περιοχής, αλλά και μια όαση αναψυχής για τους περιπατητές. Η λίμνη, περιβάλλεται από βιοτόπους που είναι φημισμένοι για τον πλούτο της πανίδας και της χλωρίδας που φιλοξενούν.
Το κοντινότερο χωριό από το οποίο πήρε και το όνομα της είναι το μικρό Κατάφυτο, που βρίσκεται 2 χλμ. ανατολικότερα. Στα βόρειά της, υψώνεται απότομα ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Όρβηλου και στα νότια αγκαλιάζεται από τις βόρειες απολήξεις του περίφημου δάσους της Κύκλας, που συνδέει τα όρη της Βροντούς με το Μενοίκιο. Στα δυτικά της λίμνης, ξεκινάει το πέρασμα που συνδέει το Κατάφυτο με το Καρυδοχώρι Σερρών και στα ανατολικά απλώνεται η πεδιάδα του Βαθυτόπου για την άρδευση της οποίας κατασκευάστηκε η λίμνη.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων, έχει έκταση 125 στρέμματα και η περίμετρος της φτάνει τα 2,3 χλμ. Η χωρητικότητα της λίμνης φτάνει τα 72.000 κ.μ. Το χωμάτινο φράγμα που βρίσκεται στις ανατολικές όχθες, έχει μήκος 200 μέτρα. Τροφοδοτείται από τους χειμάρρους Περσέκ και Σινέ και άλλα μικρότερα ρέματα, ενώ τροφοδοτεί με την σειρά της το ρέμα Βαθυτόπου που φεύγει προς τα ανατολικά.
Η λίμνη Κατάφυτου. διακρίνεται για το ειδυλλιακό της τοπίο, τις δαντελωτές όχθες και το μικρό νησάκι που βρίσκεται στα δυτικά που ενώνεται με τις όχθες με ένα μικρό γεφυράκι. Περιμετρικά της λίμνης έχουν τοποθετηθεί ξύλινα τραπέζια και παγκάκια και έτσι μπορεί κανείς να παρατηρήσει με την άνεση του πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που έρχονται στη μικρή λίμνη για τροφή, δροσιά και προστασία. Από τις όχθες της λίμνης, ξεκινάει και ένα όμορφο μονοπάτι 18 χιλιομέτρων που φτάνει μέχρι την κορυφή Τσολιάς του Όρβηλου στα 2.200 μ. Η τεχνητή λίμνη Κατάφυτου, αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, αν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να είναι ωφέλιμη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την άγρια φύση.
πηγή φωτογραφίας- Χρήστος Τσέρνιος
proinos-typos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου