Amfipoli News: Ταφή βρικόλακα του 17ου αιώνα ανασκάφηκε στην Γερμανία!

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ταφή βρικόλακα του 17ου αιώνα ανασκάφηκε στην Γερμανία!

 

Του Γιώργου Λεκάκη

Η ανασκαφή μιας τοποθεσίας στην ανατολική Γερμανία αποκάλυψε δύο οστέινους λάκκους και τουλάχιστον 16 μεμονωμένους τάφους. Στους τάφους, που ευρίσκονται κοντά στην ιστορική πόλη Quedlinburg[1] στην πολιτεία της Σαξονίας-Άνχαλτ, θάβονταν εγκληματίες, που εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού, από το 1660 έως και τις αρχές του 19ου αιώνα!

Έως εδώ τίποτε το περίεργο.

Αλλά ένας από αυτούς τους τάφους, είχε τα λείψανα ενός άνδρα, ο οποίος είχε θαφτεί χωρίς φέρετρο, και με μεγάλες πέτρες τοποθετημένες στο στήθος του. Οι πέτρες ίσως είχαν τοποθετηθεί στο σώμα του κατά την στιγμή της ταφής, για να τον εμποδίσουν να αναστηθεί, εάν βρικολακιάσει, για «εκδίκηση», είπε η αρχαιολόγος M. Genesis.

«Αυτοί ήταν άνθρωποι, πιθανώς είχαν πεθάνει 
πρόωρο ή ξαφνικό θάνατο, χωρίς ομολογία ή άφεση αμαρτιών», εξήγησε η κ. Genesis. «Η χρήση θυμιάματος, ξύλινων σταυρών, το δέσιμο των μελών του νεκρού ή η κάλυψη τους με θαμνόξυλο ήταν επίσης άλλα μέτρα, που μερικές φορές ελάμβαναν οι ζωντανοί για να αποτραπεί η επιστροφή των νεκρών στο βασίλειο των ζωντανών», πρόσθεσε.

Η πρόσθετη εξέταση των λειψάνων του άνδρα μπορεί να αποκαλύψει εάν εκτελέστηκε με απαγχονισμό.

Άλλα οστά που ανακαλύφθηκαν στο σημείο δείχνουν ενδείξεις τραυματισμών, που μπορεί να έχουν προκληθεί μέσω βασανιστηρίων ή αποκοπής του σώματος σε τέταρτα (δηλ. 4 κομμάτια!), κατέληξε η κ. Genesis.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Τα πρώτα ίχνη οικισμού στην περιοχή ανάγονται στην Παλαιολιθική περίοδο. Η περιοχή ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου κατοικημένη. Και κατά την Νεολιθική, όπως αποδεικνύεται με περισσότερα από 55 οικιστικά κατάλοιπα αυτής της εποχής, μόνον στην πόλη και στην γύρω περιοχή. Υπάρχουν νεολιθικοί ταφικοί τύμβοι στις βουνοκορφές, όπως το Moorberg, το Bockshornschanze ή το Brüggeberg, στην κοιλάδα του Bode. Το 2005, περίπου 2 χλμ. ΒΔ. του Quedlinburg, ευρέθη μια κυκλική τάφρος, σαν αυτή στο Goseck σε έκταση και σχήμα.

Το Quedlinburg / Queddelnborg, στον 51ο παράλληλο [51°47′30″N 11°08′50″E] έχει ιστορία από τις αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ. Στην θέση του υπήρχε ένας οικισμός, ο Groß Orden, στην ανατολική όχθη του ποταμού Μπόντε. Το όνομα αναφέρεται για πρώτη φορά το 922, ως μέρος μιας δωρεάς από τον Βασιλιά Ερρίκο τον Ορνιθοθήρα - αρχεία αββαείου του Κόρβεϊ.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, ο Ερρίκος εστέφθη βασιλιάς στο Κβέντλινμπουργκ το 919 από Φραγκόνιους ευγενείς. Έτσι η πόλη απεκλήθη «λίκνο της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (Ράιχ)"! Μετά τον θάνατο του Ερρίκου (936) η χήρα του (μετέπειτα αγία) Ματίλδη, ίδρυσε μια θρησκευτική κοινότητα για γυναίκες (φράουενστιφτ) στο κάστρο του λόφου, όπου εκπαιδεύονταν οι κόρες της αριστοκρατίας.

Το 973, λίγο πριν το θάνατο του Αυτοκράτορα Όθωνος Α', το Ράιχσταγκ (Αυτοκρατορικό συνέδριο) που επραγματοποιήθη στην αυτοκρατορική αυλή όπου ο Μιέσκο (δουξ της Πολωνίας) και ο Μπολέσλαος (Δουξ της Βοημίας), καθώς και πολλοί άλλοι ευγενείς (από το Βυζάντιο, την Βουλγαρία, κ.α.) συγκεντρώθηκαν ίνα αποτίσουν φόρο τιμής στον αυτοκράτορα. Με την ευκαιρία, ο Όθων ο Μέγας παρουσίασε την νέα του νύφη, Θεοφανώ, μια Βυζαντινή πριγκήπισσα, της οποίας ο γάμος με τον Όθωνα Β' έφερε την ελπίδα ειρήνης μεταξύ των ηγεμόνων των Ανατολικών και Δυτικών αυτοκρατοριών.

Το Κβέντλινμπουργκ κυβερνούσαν οι κυρίες ως ηγουμένες, χωρίς να «πιάσουν τα ράσα» (δηλ. χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνουν καλόγριες). Αυτές ήταν ελεύθερες να υπαντρευτούν. Η τελευταία από αυτές τις κυρίες ήταν μία Σουηδή πριγκήπισσα, μία πρώιμη αγωνίστρια για τα γυναικεία δικαιώματα, η Σοφία Αλβερτίνα.

Επί ναζί η μνήμη του Ερρίκου Α' έγινε ένα είδος λατρείας. Ο Χάινριχ Χίμλερ εθεωρούσε τον εαυτό του ως την ενσάρκωση του «πιο Γερμανού από όλους τους Γερμανούς» ηγεμόνες! Η εκκλησία και το κάστρο μετετράπησαν σε ένα ιερό για την Ναζιστική Γερμανία. Το Ναζιστικό Κόμμα προσπάθησε να δημιουργήσει εδώ μια νέα θρησκεία (την παγγερμανική ή πανθρησκεία). Ο καθεδρικός ναός ήταν κλειστός από το 1938 και κατά την διάρκεια του πολέμου. Υπήρχε τοπικό κρεματόριο, που δούλευε συνέχεια: Με την καύση των θυμάτων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Langenstein-Zwieberge. Ήταν ένα υποστρατόπεδο των στρατοπέδων συγκέντρωσης Buchenwald και του στρατοπέδου συγκέντρωσης Mittelbau-Dora. Ο Georg Ay ήταν ο τοπικός αρχηγός από το 1931 μέχρι το τέλος του πολέμου… 

Την δεκαετία του 1980, μετά τον θάνατο ενός από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς, ήλθε στο φως η κλοπή έργων μεσαιωνικής τέχνης του Quedlinburg από τους Αμερικανούς...

Το 1994 το κάστρο, η εκκλησία και η παλαιά πόλη προστέθηκαν στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

ΠΗΓΗ: "Man buried with large stones on his chest to prevent him from 'rising from the grave' unearthed in Germany - Archaeologists in Germany have unearthed a "revenant" grave where a man was buried with large stones on his chest to prevent him from rising from the dead", Live Science, 19.9.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου