Amfipoli News: Ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός σε ολόκληρον τον κόσμο ευρίσκεται στην Λέσβο Στο ΠΑΡΚΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΛΑΚΑΣ Είναι 20.000.000 χρόνων!

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός σε ολόκληρον τον κόσμο ευρίσκεται στην Λέσβο Στο ΠΑΡΚΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΛΑΚΑΣ Είναι 20.000.000 χρόνων!


Το Πάρκο Πλάκας, στην ομώνυμη παραλία, χωματόδρομος 500 μ. Ν. από το Σίγρι, στον 39ο παράλληλο [39°12′13″N 25°52′28″E] εδημιουργήθη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε έκταση 70 στρεμμάτων στην μικρή χερσόνησο Πλάκας.

Στα δύο τμήματα του Πάρκου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα, κυρίως ριζικά συστήματα και κατώτερα τμήματα κορμών που συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Στο Πάρκο Πλάκας έχουν προσδιοριστεί πευκίδες και μια μεγάλη ποικιλία από καρποφόρα φυτά (αγγειόσπερμα), τα οποία δεν εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη ποικιλία σε καμμία άλλη χερσαία θέση, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20.000.000 χρόνια.

Σήμερα είναι επισκέψιμες 46 ανασκαφικές θέσεις απολιθωμένων δένδρων.

Οι περισσότεροι απολιθωμένοι κορμοί συναντώνται ιστάμενοι, δηλαδή στην φυσική θέση ανάπτυξης των δένδρων.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο γιγαντιαίος απολιθωμένος κορμός περιμέτρου 13,7 μ. και διαμέτρου 3,70 μ., που αποτελεί σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας βιβλιογραφίας το μεγαλύτερο σε διαστάσεις  ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σε ολόκληρον τον κόσμο! 

Στην δε παράκτια ζώνη του πάρκου δεσπόζει και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός κατακείμενος απολιθωμένος κορμός δένδρου μήκους 14 μ.

Το Πάρκο προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα 443/85. Η έκταση παραχωρήθηκε το 2000 από το Υπουργείο Γεωργίας για την δημιουργία πάρκου. Άρχισε να λειτουργεί τον Ιουλίου του 2005.
ΠΗΓΗ: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου