Amfipoli News: «Απομονωμένος πληθυσμός» ανθρώπων, που έζησαν στην Μεσόγειο πριν 50.000 χρόνια βρέθηκε να έχει όμοιο DNA, με ανθρώπους που έζησαν πριν 105.000 χρόνια!!!

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

«Απομονωμένος πληθυσμός» ανθρώπων, που έζησαν στην Μεσόγειο πριν 50.000 χρόνια βρέθηκε να έχει όμοιο DNA, με ανθρώπους που έζησαν πριν 105.000 χρόνια!!!


Του Γιώργου Λεκάκη

Ένας «απομονωμένος πληθυσμός» Νεάντερταλ έχει εντοπιστεί από τον L. Slimak (του Πανεπιστημίου της Τουλούζης III – P. Sabatier) και M. Sikora (του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης).

Το DNA ελήφθη από τα λείψανα ενός αρσενικού Νεάντερταλ, που ονομάστηκε «Thorin» (από έναν χαρακτήρα του J.R.R. το μυθιστόρημα του Tolkien «The Hobbit»), που ανακαλύφθηκαν το 2015, σε μια φυσική κοιλότητα στον βράχο Grotte Mandrin της Μεσογειακής Γαλλίας.

Αν και τα οδοντογναθικά απολιθώματα του Θόριν έχουν χρονολογηθεί μεταξύ 50.000 και 42.000 χρόνων, όταν το DNA του συγκρίθηκε με δείγματα από άλλους Νεάντερταλ, και Homo Sapiens, βρέθηκε ότι ομοιάζει με το DNA των Νεάντερταλ, που έζησαν περίπου 105.000 χρόνια πριν! Δεν παρουσίαζαν «γενετική εισβολή» με άλλους γνωστούς όψιμους Ευρωπαίους Νεάντερταλ, αποκαλύπτοντας μια περίπου 50.000 χρόνων «γενετική απομόνωση» της καταγωγής τους, παρ’ όλο που ζούσαν σε γειτονικές περιοχές!

Η ανάλυση του γονιδιώματος του Thorin εντόπισε επίσης ένα υψηλό ποσοστό τμημάτων DNA, που περιείχαν διαδοχικά ζεύγη πανομοιότυπων παραλλαγών γονιδίων, υποδηλώνοντας ότι οι πρόγονοί του ήταν στενοί συγγενείς και πιθανότατα προέρχονταν από έναν μικρό πληθυσμό, που χωρίστηκε από μια μεγαλύτερη ομάδα και απομονώθηκε για περίπου 50.000 χρόνια!

Οι Slimak και Sikora πιστεύουν ότι η γενεαλογία των Νεάντερταλ του Thorin μπορεί να ζούσε σε μικρά δίκτυα στενών συγγενών κοινοτήτων, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο γιατί μπορεί να απέφευγαν άλλες ομάδες Νεάντερταλ. [Αυτό στην κοινωνιολογία λέγεται αυστηρή ενδογαμία].

Οι ερευνητές εργάζονται επί του παρόντος για να επιβεβαιώσουν την ηλικία των απολιθωμάτων και να εντοπίσουν επί πλέον πιθανά μέλη αυτής της γενεαλογίας.

ΠΗΓΗ: L. Slimak, κ.ά. «Long genetic and social isolation in Neanderthals before their extinction», Cell Genomics, Vol. 4, Issue 9100593, 11.9.2024. Science News. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου