Amfipoli News: Η ιστορία της Θεσσαλονίκης ξεκινά 8.000 χρόνια πριν! Ο μοναδικός νεολιθικός οικισμός που ανακαλύφθηκε στη ΔΕΘ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης ξεκινά 8.000 χρόνια πριν! Ο μοναδικός νεολιθικός οικισμός που ανακαλύφθηκε στη ΔΕΘ

 


Άγνωστες πτυχές της πλούσιας ιστορίας της Θεσσαλονίκης φωτίζει η αρχαιολογική σκαπάνη και έρευνα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως σχετικά με την ιστορία της πόλης, καθώς από αρχαιολογικές ανασκαφές προκύπτει ότι ξεκινά περίπου 8.000 χρόνια πριν από σήμερα!

Τα στοιχεία αυτά έχουν καταγραφεί συνοπτικά κατά την υλοποίηση του έργου που έγινε το 2016 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος NEARCH “New Scenarios for a Community Involved Archaeology”.

Πρόκειται για μία αρχαιολογική δράση που έγινε, με στόχο την ανάδειξη αφανών αρχαιολογικών τόπων, άγνωστων στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Με την χρήση qr-code, ο επισκέπτης εισέρχεται στην ιστοσελίδα με τίτλο «Αόρατα Μνημεί, ψηφιακή μνήμη» www.invisiblemonuments.web.auth.gr/index.html, που τον ξεναγεί σε εφτά σημεία της πόλης για να γνωρίσει το άγνωστο παρελθόν της.

Σχετικά με τον νεολιθικό οικισμό που ανασκάφθηκε στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η ΔΕΘ αναφέρεται:

Ο νεολιθικός οικισμός στη ΔΕΘ. Άποψη της ανασκαφής από τα ΒΔ.

Πηγή: Μισαηλίδου – Δεσποτίδου, Β. (επιμ.), (2012). Θεσσαλονίκη. Η κρυμμένη πόλη. Αρχαιότητες διατηρημένες σε υπόγεια, Θεσσαλονίκη: ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ: σ. 41.

«Η ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης ξεκινά, συνήθως, με την ίδρυσή της το 315 π. Χ. από τον Κάσσανδρο. Στην πραγματικότητα, όμως, η ιστορία της πόλης πηγαίνει αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν από αυτή τη χρονολογία.

Γενική άποψη της ανασκαφής του νεολιθικού οικισμού στη ΔΕΘ.

Πηγή: Παππά, Μ. (1993). “Νεολιθική εγκατάσταση στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης”, ΑΕΜΘ 7: σ. 309, εικ. 1.

Οι αρχαιολογικές μαρτυρίες για την πρώτη αυτή περίοδο είναι λίγες και σπάνιες και αποτελούνται κυρίως από τυχαία ευρήματα σωστικών ανασκαφών. Ένα τέτοιο τυχαίο εύρημα είναι και ο προϊστορικός οικισμός που εντοπίστηκε στο χώρο της ΔΕΘ το 1992-93 κατά την ανέγερση του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου. Ο οικισμός χρονολογείται περίπου 8000 χρόνια πριν από σήμερα.

Λάκκος που βρέθηκε στη διάρκεια της ανασκαφής του νεολιθικού οικισμού στη ΔΕΘ.

Πηγή: Παππά, Μ. (1993). “Νεολιθική εγκατάσταση στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης”, ΑΕΜΘ 7: σ.309, εικ. 2.

Σε μία έκταση περίπου 800 m2 οι αρχαιολόγοι εντόπισαν λάκκους σε διάφορα μεγέθη και σχήματα που χρησιμοποιούνταν ως χώροι για απορρίμματα, ως αποθήκες και ως ημιυπόγειες κατοικίες. Τα ευρήματα ήταν πήλινα αγγεία, εργαλεία από πέτρα και οστό, εργαλεία υφαντικής και κοσμήματα. Ο οικισμός αυτός είναι η αρχαιότερη γνωστή εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή όπου, πολύ αργότερα, αναπτύχθηκε η πόλη της Θεσσαλονίκης».

Στρωμματογραφία στο εσωτερικό λάκκου.

Παππά, Μ. (1993). “Νεολιθική εγκατάσταση στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης”, ΑΕΜΘ 7: σ.309, εικ. 3.

Τμήμα από κεραμικό αγγείο που βρέθηκε στο νεολιθικό οικισμό της ΔΕΘ.

Πηγή: Μισαηλίδου – Δεσποτίδου, Β. (επιμ.), (2012). Θεσσαλονίκη. Η κρυμμένη πόλη. Αρχαιότητες διατηρημένες σε υπόγεια, Θεσσαλονίκη: ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ: σ. 41.

Σήμερα

Φωτογραφία: Ειρήνη – Μαργαρίτα Τζεμοπούλου

Πηγή: www.invisiblemonuments.web.auth.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου