Amfipoli News: Χρυσά βυζαντινά νομίσματα βρέθηκαν στην βόρεια Βουλγαρία

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Χρυσά βυζαντινά νομίσματα βρέθηκαν στην βόρεια Βουλγαρία

Του Γιώργου Λεκάκη

Πέντε μικρά χρυσά νομίσματα, που κόπηκαν κατά την διάρκεια της βασιλείας του Ιουστινιανού τον 6ο αι. μ.Χ., βρέθηκαν σε μια κατοικία χιλίων ετών στο φρούριο του Debnevo(*).

Ο Ιουστινιανός απεικονίζεται να φορά ένα διάδημα από μαργαριτάρι στο εμπροστινό μέρος των νομισμάτων, ενώ στο πίσω μέρος φέρει την εικόνα της Νίκης να κρατά ένα στεφάνι στο δεξί της χέρι και έναν σταυρό και μια σφαίρα στο αριστερό.

Ο αρχαιολόγος St. Ivanov (της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών) προτείνει ότι τα βυζαντινά νομίσματα μπορεί να ανακαλύφθηκαν όταν η μεσαιωνική κατασκευή κτίσθηκε επάνω σε μια προηγούμενη.

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι οι [μεσαιωνικοί] ιδιοκτήτες κράτησαν τα νομίσματα λόγω της αξίας του χρυσού», εξήγησε.

Στο μεσαιωνικό σπίτι ευρέθησαν επίσης σιδερένια εργαλεία, που περιλαμβάνουν δύο δρεπάνια και δύο τσεκούρια, μια πόρπη ζώνης, τρία χάλκινα δακτυλίδια και αγγεία. Δύο από τα πέντε χρυσά νομίσματα είναι κολλημένα μεταξύ τους, ίσως επειδή κάηκαν από την φωτιά, που κατέστρεψε την κατοικία, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί ο χώρος.

(*) Κείται στην βόρεια Βουλγαρία, στον 42ο παράλληλο [42.9500°N 24.8500°E] - απέχει 128 χλμ. από την Σόφια. Μέσα από το χωριό περνά ο ποταμός Βίδημα. Στο χωριό υπάρχει ένα μουσείο, με ορισμένα από τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του φρουρίου Kaleto, καθώς και πολλά εκθέματα που συλλέχθηκαν από ιδιώτες. - ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις".

ΠΗΓΗ: "1,500-year-old gold coins from Byzantine Empire discovered in medieval dwelling in Bulgaria", Live ScienceΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου