Amfipoli News: Βρέθηκαν βραχογραφίες, εργαλεία κεραμικά και σκελετοί ανθρώπων, 12.000 χρόνων, που είχαν το ίδιο DNA με αυτούς που ζουν σήμερα στην ίδια περιοχή!

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Βρέθηκαν βραχογραφίες, εργαλεία κεραμικά και σκελετοί ανθρώπων, 12.000 χρόνων, που είχαν το ίδιο DNA με αυτούς που ζουν σήμερα στην ίδια περιοχή!

Του Γιώργου Λεκάκη

Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα μεγαλύτερα σύνολα απολιθωμάτων ανθρώπων και φιλοξενεί την μεγαλύτερη ανθρώπινη γενετική ποικιλότητα στον κόσμο.

Η V. Gibbon (του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν) και οι J. Gretzinger και St. Schiffels (του Ινστιτούτου Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία), ανέλυσαν το DNA, που ανακτήθηκε από τα κακώς διατηρημένα λείψανα 13, από τα 46 άτομα που ανακαλύφθηκαν στον βραχοκαταφύγιο Oakhurst (της δρυός), το οποίο ευρίσκεται στην νότια ακτή της Νότιας Αφρικής.

Η αρχαιολογική ανασκαφή του βραχοκαταφυγίου, όπου έχουν αποκαλυφθεί επίσης βραχογραφίες, εργαλεία και κεραμικά, έδειξε ότι κατοικήθηκε συνεχώς μια περίοδο 12.000 χρόνων.

Όλα τα άτομα στην μελέτη ήταν ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων πέντε γυναικών και οκτώ ανδρών. Η χρονολόγηση του κολλαγόνου των οστών ή των δοντιών με ραδιενεργό άνθρακα έδειξε ότι δύο από τα γονιδιώματα προήλθαν από ανθρώπους που έζησαν: 

            - περίπου 10.000 χρόνια πριν από σήμερα

            - Τέσσερα άτομα έζησαν μεταξύ 5.000 και 6.000 χρόνια πριν. 

            - Πέντε άτομα έζησαν μεταξύ 4.000 και 5.000 χρόνια πριν. 

Και

            - δύο από τα άτομα έζησαν μεταξύ 1.000 και 1.500 χρόνια πριν.

Η γενετική συνέχεια μεταξύ όλων αυτών των ανθρώπων υποδηλώνει ότι ήταν μέρος του ίδιου πληθυσμού.

Πράγματι, η σύγκριση του αρχαίου DNA με ζωντανούς ανθρώπους βρήκε ομοιότητες με τους ανθρώπους των φυλών San, ‡Khomani, Karretjiemense και Khoekhoe, που ζουν στην περιοχή σήμερα! Οι νότιοι άνθρωποι της φυλής San στην Νότια Αφρική εξακολουθούν να διατηρούν την αρχαία γενετική υπογραφή τους, που προέρχεται από το Πλειστόκαινο, επεκτείνοντας την περίοδο της γενετικής συνέχειάς τους μέχρι σήμερα!

Η έλευση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας μεταμόρφωσε ουσιαστικά την γονιδιακή δεξαμενή, στα περισσότερα μέρη της νότιας Αφρικής 1.300 χρόνια πριν από σήμερα.

ΠΗΓΗ: J. Gretzinger, κ.ά. «9,000 years of genetic continuity in southernmost Africa demonstrated at Oakhurst rockshelter», Nature Ecology & Evolution (2024), 19.9.2024. The Conversation. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου