Amfipoli News: Ο Κολόμβος ήταν, πιθανότατα, Ισπανοεβραίος! 25 χώρες ερίζουν για την καταγωγή του: Ελλάδα, Πολωνία, Βρετανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σκανδιναβία, κ.ά.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ο Κολόμβος ήταν, πιθανότατα, Ισπανοεβραίος! 25 χώρες ερίζουν για την καταγωγή του: Ελλάδα, Πολωνία, Βρετανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σκανδιναβία, κ.ά.


Του Γιώργου Λεκάκη

Ο διάσημος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος ήταν πιθανότατα Ισπανοεβραίος, σύμφωνα με μια νέα γενετική μελέτη που διεξήχθη από Ισπανούς επιστήμονες, και η οποία είχε στόχο να ρίξει φως σε ένα μυστήριο αιώνων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εξερευνητής, του οποίου η αποστολή στον Ατλαντικό το 1492, άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας, πιθανότατα εγεννήθη στην δυτική Ευρώπη, και δη στην πόλη της Βαλένθια. Λένε δε, ότι απέκρυψε την εβραϊκή του ταυτότητα ή ασπάσθηκε τον καθολικισμό, για να γλιτώσει από την θρησκευτική δίωξη.

Η μελέτη του DNA έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή θεωρία, την οποία πολλοί ιστορικοί είχαν αμφισβητήσει, ότι ο εξερευνητής ήταν Ιταλός από την Γένοβα. Αυτή είναι η παλαιότερα ευρέως αποδεκτή θεωρία: Ότι ήταν εγεννήθη στην Γένοβα το 1451, σε οικογένεια υφαντών μαλλιού. Αλλά δεν υπήρχε μεγάλη εβραϊκή παρουσία τον 15ο αι. στην ιταλική χερσόνησο.

Ο Κολόμβος ηγήθηκε μιας αποστολής, που υποστηρίχθηκε από τους καθολικούς μονάρχες της Ισπανίας, που επιδίωκαν να δημιουργήσουν μια νέα διαδρομή προς την Ασία - αλλά αντ' αυτού έφτασε στην Καραϊβική στις 12.10.1492 (σ.σ.: και ονομάτισε τους κατοίκους της Ινδιάνους, επειδή νόμισε ότι είχε φτάσει στην… Ινδία!!!)

Η άφιξή του εκεί ήταν η αρχή μιας περιόδου ευρωπαϊκής επαφής με την Αμερική (σ.σ.: και όχι "ανακάλυψη της Αμερικής", δεδομένου ότι αυτή ήταν γνωστή και στους αρχαίους Έλληνες), η οποία θα οδηγούσε σε κατακτήσεις και εποικισμούς - και φυσικά στον θάνατο και την εξόντωση – γενοκτονία πολλών εκατομμυρίων ιθαγενών, από ασθένειες και πολέμους.

Πολλές χώρες διαφωνούν επί χρόνια για την καταγωγή του εξερευνητή, και πολλές ισχυρίζονται ότι είναι δικός τους. Υπήρξαν περίπου 25 αντικρουόμενες θεωρίες για την γενέτειρά του, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας (σ.σ.: από Εύβοια και Χίο[*]), της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Σκανδιναβίας, της Ισπανίας - και δη Βάσκος ή Καταλανός ή από τις Βαλεαρίδες ή τέλος, από την Σικελία.


Επισήμως, ο Χρ. Κολόμβος πέθανε στην ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ το 1506. Αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα της Καραϊβικής. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542. Αλλά αιώνες αργότερα μεταφέρθηκαν στην Κούβα, πριν ενταφιαστούν τελικώς στην Σεβίλλη…

Αυτά τα νέα ευρήματα βασίζονται σε περισσότερες από δύο δεκαετίες έρευνας. Η μελέτη ξεκίνησε το 2003, όταν ο Χ. Α. Λορέντε, καθηγητής Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, και ο ιστορικός Μ. Κάστρο, οι οποίοι ξέθαψαν τα λείψανα του Κολόμβου από τον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα DNA από τον τάφο και από τα οστά του γιου του Κολόμβου, Ερνάντο, και του αδελφού του, Ντιέγκο. Οι επιστήμονες συνέκριναν αυτές τις γενετικές πληροφορίες με αυτές ιστορικών προσώπων και συγγενών του εξερευνητή, προκειμένου να προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο.

Στην Ισπανία ζούσαν περίπου 300.000 εβραίοι, προτού διεταχθούν, μαζί με τους μουσουλμάνους, είτε να ασπαστούν τον καθολικισμό, είτε να εγκαταλείψουν την χώρα το 1492, την χρονιά που ο Κολόμβος αποβιβαζόταν στην Αμερική[1]… ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Αλλά εάν ήταν εβραίος, οι εβραίοι δεν θα χρησιμοποιούσαν αυτήν την επιτυχία του, για να ευνοηθούν από τον βασιλιά της Ισπανίας; Το κατόρθωμά του δημιούργησε την πανίσχυρη Αυτοκρατορία της Ισπανίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βέβαια, ανακοινώθηκαν σε… τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ!!! («Columbus DNA: His True Origin»), όπου ο καθηγητής Λορέντε είπε ότι ήταν «σχεδόν απολύτως αξιόπιστα»... Αυτό προβλήθηκε στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό RTVE της Ισπανίας το βράδυ του Σαββάτου και συνέπεσε με την Εθνική Ημέρα της Ισπανίας, που γιορτάζει την άφιξη του εξερευνητή στην… Αμερική.

«Δυστυχώς, από επιστημονική άποψη, δεν μπορούμε πραγματικά να αξιολογήσουμε την θεωρία στο ντοκιμαντέρ, επειδή δεν προσέφεραν δεδομένα από την ανάλυση», είπε ο κ. A. Alonso, γενετιστής και πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικών Επιστημών της Ισπανίας στην. «Το συμπέρασμά μου είναι ότι το ντοκιμαντέρ δεν δείχνει ποτέ το DNA του Κολόμβου και, ως επιστήμονες, δεν γνωρίζουμε ποια ανάλυση έγινε».

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο R. Barquera, ειδικός στην αρχαιογενετική στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Το 2015 η Ισπανία προσπάθησε να εξιλεώσει την απέλαση, την οποία χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος», ψηφίζοντας έναν νόμο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, που προσέφερε την ισπανική υπηκοότητα στους απογόνους των εβραίων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την χώρα στα τέλη του 15ου αιώνα. Περίπου 132.000 άτομα σεφαραδίτικης καταγωγής υπέβαλαν αίτηση για υπηκοότητα, πριν λήξει ο νόμος-προσφορά τον Οκτώβριο του 2019. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που υπέβαλαν αίτηση ήταν από χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Κολομβία, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, το Περού, ο Παναμάς, η Χιλή και το Εκουαδόρ.

[*] Σημειώστε ότι το επίθετο Κολόμβος ακόμη υπάρχει στην Ελλάδα, και κυρίως στην Χίο, και πολύ λιγότερο σε Χαλκίδα, και Μακεδονία (Κιλκίς - Σέρρες), και φυσικά Αττική (Αθήνα-Πειραιάς).


ΠΗΓΗεφημ. El País. «Christopher Columbus may have been Spanish and Jewish, documentary says - Claim raises idea explorer was from community expelled by his Spanish patrons, but experts view it with caution», Guardian. «Columbus probably Spanish and Jewish, study says», BBC News, 13.10.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου