Amfipoli News: Αρχαία βραχογλυφικά με κρητικούς λαβυρίνθους, στην Γαλικία Ισπανίας! Απομεινάρια των Ατλάντων η «βραχοτέχνη του Ατλαντικού»…

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Αρχαία βραχογλυφικά με κρητικούς λαβυρίνθους, στην Γαλικία Ισπανίας! Απομεινάρια των Ατλάντων η «βραχοτέχνη του Ατλαντικού»…

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Campo Lameiro είναι δήμος στην επαρχία της Ποντεβέδρα στην Γαλικία της Ισπανίας. Το Campo Lameiro είναι η «πρωτεύουσα της βραχοτέχνης της Γαλικίας», επειδή με μια σημαντική συλλογή βραχογραφιών και βραχογλυφικών ευρίσκεται στο «Αρχαιολογικό Πάρκο Campo Lameiro». Πρωτεύουσα είναι η A Lagoa, που ανήκει στην ενορία του Campo, η οποία απέχει 20 χλμ. από την πρωτεύουσα της Pontevedra.

Τα βραχο/πετρογλυφικά είναι μια μορφή βραχοτεχνίας, με την οποία οι πρώτοι άνθρωποι επικοινωνούσαν, μέσω σχεδίων ή χαρακτικών, σε πέτρες και τοίχους σπηλαίων. Χάρη σε αυτά, οι τρόποι ζωής και η κοινωνική δυναμική των προϊστορικών ανθρώπων είναι ευρέως γνωστοί και μελετημένοι.

Στην επαρχία Ποντεβέδρα στην Γαλικία της Ισπανίας σώζονται σημαντικές τέτοιες παραστάσεις ανυπολόγιστης αξίας.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο Rock Art Campo Lameiro φιλοξενεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση βραχογραφιών σε όλην την Ευρώπη: 80 συνολικώς. 

Μεταξύ αυτών, το πιο γνωστό είναι γνωστό ως «A Laxe dos Carballos», μια σκηνή κυνηγιού, στην οποία ξεχωρίζει η μορφή ενός ελαφιού. Φιλοτεχνήθηκε τουλάχιστον πριν 4.000 χρόνια. 

Τα αρχαιότερα βραχογλυφικά είναι της νεολιθικής περιόδου.

Στο Outeiro dos Cogoludos, θα νιώσετε την μαγεία των κρητικών λαβυρίνθων, εδώ ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Φαίνεται πως οι Κρήτες ναυτικοί διέδωσαν εδώ τους μύθους τους, πριν το μακρύ θαλάσσιο ταξείδι τους για τον Ατλαντικό, την τις Κασσιτερίδες Νήσους (της Βρετανίας), την Σκανδιναβία, και την Βόρειο Αμερική… Άλλη άποψη τα θεωρεί απομεινάρια των Ατλάντων – και επισήμως λέγεται «βραχοτέχνη του Ατλαντικού»… Ενώ είναι γνωστό πως και ο ήρωας Ηρακλής επέρασε από εδώ, επιστρέφοντας από Αμερική, από τον άθλο του για τα κοπάδια του Γηρυόνη… Μήπως αυτά τα ιερά ζώα απεικονίζουν οι βραχογραφίες, και τα ιδιαίτερα πλοία με τα οποία πήγε και τα έφερε πίσω ο Ηρακλής; 

Υπάρχουν επίσης και άλλα σχέδια με σύνθετους και μυστηριώδεις «λαβυρίνθους», αλλά και όπλα και άλλα αινιγματικά μοτίβα, που δημιούργησαν οι άνθρωποι.

Μήπως απεικονίζεται η θρυλική Ατλαντίδα με τους δορυφόρους της;

Το πάρκο έχει επισκέψιμη επέκταση 3 χλμ., στην οποία υπάρχουν 9 σταθμοί με αξιόλογα μνημεία: Laxe da Forneiriña, Laxe dos Carballos, Outeiro dos Cogoludos I, Outeiro das Ventaniñas, Outeiro dos Cogoludos II, Fonte da Pena Furada, Outeiro da Pena Furada, Laxe dos Cabalos και O Poblado.

Υπάρχουν διαδρομές για τις βραχογραφίες στο Campo Lameiro. Σε κάθε στάση υπάρχει πίνακας πληροφοριών, για να έχετε καλύτερη εικόνα των σημαδιών, που σκαλίσθηκαν στην πέτρα.

Ένα 7λεπτο βίντεο σε μεγάλες οθόνες ανατρέχει στην εποχή που δημιουργήθηκαν αυτά τα σκαλίσματα και εξηγεί τις διαφορετικές θεωρίες για το νόημά τους. Αλλά το τι αντιπροσωπεύουν αυτά τα σκαλίσματα και ποιοι τα έκαναν, είναι ακόμα ένα μυστήριο.

Η επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο ολοκληρώνεται με μια στάση στον οικισμό από την Εποχή του Χαλκού. Πολλές καλύβες, αποθηκευτικές κατασκευές και φράκτες για βοοειδή, κτισμένες με τα ίδια υλικά, που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι. Αυτή η αναπαράσταση βοηθά να φανταστούμε πώς ζούσε ο λαός της Γαλικίας πριν από 4.000 χρόνια.

Στις ανασκαφές, ευρέθησαν πέτρινα θραύσματα, μαχαίρια και αιχμές βελών.

Υπάρχει και μια ανθρώπινη φιγούρα κυνηγού, σε φυσικό μέγεθος, που φορά γούνες για να ζεσταθεί και κουβαλά όπλα, που χρησιμοποιούσε για το κυνήγι ζώων.

Η επίσκεψη τελειώνει με μια εξήγηση για την σημασία της διατήρησης των εύθραυστων βραχογραφιών, εξαιρετικής τέχνης, ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμισή τους με το πέρασμα του χρόνου.

Στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Campo Lameiro ο ποταμός Lérez, που διασχίζει αυτήν την πόλη, διαθέτει την παραλία του Redonde, μέσα σε δάση βελανιδιάς. Έχει τραπέζια, παιδική χαρά και άλλες εγκαταστάσεις για να απολαύσετε την ηρεμία της γύρω φύσης. Τα δρυοδάση του Rozas και του San Brais ξεχωρίζουν πραγματικά στην Γαλικία.

Τέλος, η φυσική περιοχή του λόφου Agüeiros προσφέρει υπέροχη θέα και διατηρεί σημαντικά απομεινάρια του παρελθόντος, όπως ένα κάστρο / ακρόπολη από τον προ-Ρωμαίων οικισμό της Penalba, έναν από τους αρχαιότερους στην Γαλικία, που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. Στην κορυφή του λόφου θα βρείτε το πετρογλυφικό Pedra da Serpe και 400 μ. πιο μακριά το πετρογλυφικό Rotea do Mendo.

            - Santos‐Estévez M. κ.ά. «Rock Art and Archaeological Excavation in Campo Lameiro, Galicia: A new chronological proposal for the Atlantic rock art», στο βιβλίο «Narratives and Journeys in Rock Art: A Reader» (σελ. 408-420), DOI:10.2307/j.ctvndv90q.25research gate, Νοέμβρ. 2018.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου