Amfipoli News: Ευρήματα εργαλείων και όπλων 8.500 χρόνων στην Σμύρνη!

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Ευρήματα εργαλείων και όπλων 8.500 χρόνων στην Σμύρνη!


Του Γιώργου Λεκάκη

Μια κεφαλή πελέκεως, ένας κόφτης και κονίαμα ευρέθησαν κατά την διάρκεια των προσφάτων ανασκαφών στο Τύμβο Yeşilova, στην περιοχή Μπουρνόβα της Σμύρνης.

Ο προϊστάμενος των ανασκαφών, αναπληρωτής δρ. Z. Derin είπε: «Οι ανασκαφές του Τύμβου Yeşilova μας παρέχουν νέα ευρήματα για θέματα όπως η παραγωγή και η τεχνολογία, που χρονολογούνται πριν από 8.500 χρόνια. Ξεκινήσαμε να ανασκάπτουμε ένα εργαστήριο πέρυσι. Σε αυτό το εργαστήριο κατασκευάσθηκαν πέτρινα και οστέινα εργαλεία. Τα πιο σημαντικά εργαλεία αυτού έγιναν σε διάφορα μεγέθη»!
Εδήλωσε ότι η «φιδίσια πέτρα»
[*] είναι μοναδική στην Περιφέρεια Αιγαίου! «Είναι μια πολύ σκληρή πέτρα. Μπορούν να φτιαχτούν πολλά εργαλεία χρησιμοποιώντας αυτές τις πέτρες. Τα ευρήματά μας, όπως κεφαλές τσεκουριών, κόφτες και κονιάματα χρονολογούνται πριν από 8.200 χρόνια. Όλα αυτά τα εργαλεία δείχνουν την ύπαρξη έντονης παραγωγής στην καθημερινή ζωή. Πρόκειται για μια εργατική κοινότητα, που μας αποκαλύπτει αυτό το χαρακτηριστικό, μιας πρώιμης κοινωνίας του Αιγαίου», είπε, φυσικά μην αναφέροντας πουθενά την λέξη αρχαίοι Έλληνες ή Ελλάς.

ΠΗΓΗ: DHA, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.10.2024.

[*] Η φιδόπετρα ή οφιοειδής πέτρα, ο σερπεντίνης (< serpentine, serpens (= ερπετό), είναι πολυμορφικό πυριτικό ορυκτό και λέγεται έτσι λόγω της στικτής του εμφάνισης, η οποία προσομοιάζει με δέρμα φιδιού. Ιδιαιτέρως γνωστός στην Ελλάδα είναι:

        - ο σερπεντινωμένος περιδοτίτης (ανευρίσκεται συχνότατα στην Βόρειο Ελλάδα),

        - ο οφειτασβεστίτης ή σερπεντινικό μάρμαρο (από λατομεία κοντά στην Λάρισα Θεσσαλίας > marmor thessalicum), και

        - μια ποικιλία πυρφυρίτη ανδεσιτικής σύστασης, με μεγάλους πράσινους κρυστάλλους σερπεντίνη (lapis lacedaemonius), που ανευρίσκεται στις Κροκεές Λακωνίας (και πουθενά αλλού στον κόσμο). Γνωστή ως "porfido verde antico". - ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις". Και "Λακωνων Γη".

Εκτός από την Ελλάδα, το ορυκτό υπάρχει και σε: Αυστρία (Στυρία και Καρινθία, Σάλτσμπουργκ), Αφγανιστάν, Βρετανία (χερσόνησος Lizard στην Κορνουάλη), ΓαλλίαΓερμανία (μεγάλα κοιτάσματα στην Σαξονία - Zöblitz), ΕλβετίαΗΠΑ (βόρεια Καλιφόρνια, Ρόουντ Άιλαντ, Κονέκτικατ, Μασαχουσέτη, Βόρεια Καρολίνα, Γεωργία, Μέριλαντ και νότια Πενσυλβάνια, λίμνη Superior), Ινδία (Ασάμ και Μανιπούρ), Ιρλανδία, Ιταλία, Καναδά (Κεμπέκ), Νέα Καληδονία,  ΚίναΚορέαΜιανμάρ (Βιρμανία), Νέα ΖηλανδίαΝορβηγία, ΠολωνίαΡωσία (Ουράλια Όρη, Καύκασος, Ανατολικό Σαγιάν, Τούβα, κ.ά.) και Σκοτία (νησιά Σέτλαντ). Όχι στην Μικρά Ασία - έκταση που κατέχει νυν η Τουρκία. Από ποιο σημείο, λοιπόν, της Ελλάδος γινόταν εμπόριο σερπεντίνη την 7η χιλιετία π.Χ. με τις ακτές της Ιωνίας;

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου