Amfipoli News: Εύκολο και λαχταριστό ψωμί

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Εύκολο και λαχταριστό ψωμί

 


Βουτήξτε στον κόσμο του σπιτικού ψωμιού με αυτή την απλή και απόλυτα νόστιμη συνταγή που είναι τόσο καλή που θα βρεθείτε να την φτιάχνετε δύο φορές την εβδομάδα! Συνδυάζοντας την απλότητα των συστατικών με τη χαρά του ψησίματος, αυτό το ψωμί είναι τέλειο για κάθε γεύμα, σνακ ή απλά γιατί. Ας ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι προς την ευδαιμονία του ψωμιού.

Συστατικά:
Χλιαρό νερό: 70 ml, για την ενεργοποίηση της μαγιάς
Χλιαρό γάλα: 70 ml, για μια τρυφερή ψίχα
Ξηρή μαγιά: 1 κουταλάκι του γλυκού, το μαγικό συστατικό
Ζάχαρη: 1 κουταλάκι του γλυκού, για την τροφοδοσία της μαγιάς
Αυγό: 1, για πλούτο και χρώμα
Λιωμένο βούτυρο: 2 κουταλιές της σούπας, για γεύση και απαλότητα
Αλεύρι: 320 γρ., η βάση του ψωμιού
Αλάτι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού, για βελτίωση της γεύσης

Οδηγίες:

Ενεργοποίηση μαγιάς:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, το χλιαρό γάλα, τη ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε απαλά και αφήστε το να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να γίνει αφρό, υποδεικνύοντας ότι η μαγιά είναι ενεργή και έτοιμη να κάνει τα μαγικά της.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρά το αυγό. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύοντας να ενωθούν.
Κοσκινίζουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ψάχνετε για μια ζύμη που έχει μόλις κολλήσει και αρκετά εύπλαστη για να τη χειριστείτε.

First Rise:
Καλύψτε το μπολ με μια καθαρή, υγρή πετσέτα κουζίνας. Τοποθετήστε το σε μια ζεστή περιοχή χωρίς ρεύματα για να φουσκώσει η ζύμη. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος η ζύμη.

Σχήμα και δεύτερη άνοδο:
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τρυπήστε την απαλά για να απελευθερωθούν τυχόν φυσαλίδες αέρα. Το μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το πλάθουμε στο καρβέλι ή τα ρολά που επιθυμούμε.
Τοποθετούμε τη διαμορφωμένη ζύμη σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε πάλι ελαφρά με την πετσέτα κουζίνας, και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
Ψήσιμο:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C. Μόλις η ζύμη ολοκληρώσει τη δεύτερη άνοδο της και φαίνεται φουσκωμένη και έτοιμη, τη βάζουμε στο φούρνο.
Ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να ροδίσει από πάνω και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε στο κάτω μέρος.
Απολαύστε:
Αφήστε το ψωμί να κρυώσει σε μια σχάρα πριν το κόψετε σε φέτες. Απολαύστε τους καρπούς της δουλειάς σας με βούτυρο, τα αγαπημένα σας αλείμματα ή ως βάση για ένα νόστιμο σάντουιτς.
Αυτή η εύκολη και νόστιμη συνταγή ψωμιού είναι μια απόδειξη της ομορφιάς του σπιτικού ψησίματος. Με λίγα μόνο υλικά και λίγη υπομονή, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καρβέλι που σίγουρα θα γίνει βασικό στην κουζίνα σας. Απολαύστε τη διαδικασία και το υπέροχο άρωμα που γεμίζει το σπίτι σας, και το πιο σημαντικό, τη γεύση του φρεσκοψημένου ψωμιού που σίγουρα θα χαρίσει χαμόγελα παντού.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου