Amfipoli News: Οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τα μυστικά ενός βυθισμένου οικισμού – Το εκπληκτικό μαρμάρινο δάπεδο ρωμαϊκής έπαυλης που βρήκαν είναι ένα κρυμμένος θησαυρός

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τα μυστικά ενός βυθισμένου οικισμού – Το εκπληκτικό μαρμάρινο δάπεδο ρωμαϊκής έπαυλης που βρήκαν είναι ένα κρυμμένος θησαυρός

 Το αποκατεστημένο δάπεδο μιας βυθισμένης ρωμαϊκής έπαυλης στο Bacoli. Φωτογραφία:Edoardo Ruspantini / Parco Archeologico Campi Flegrei

Στην κοινότητα Bacoli, στη Νάπολη της Ιταλίας, υλοποιείται ένα υποβρύχιο έργο αποκατάστασης. Στη διάρκεια των εργασιών, ήλθε στην επιφάνεια ένα εξαιρετικό μαρμάρινο δάπεδο, τμήμα μιας ρωμαϊκής έπαυλης. Η εντυπωσιακή ανακάλυψη βρίσκεται στο τεράστιο, υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο της Baiae, το μεγαλύτερο του είδους του.

“Η μαγεία της Baia Sommersa ήλθε στο φως”

Η αδιάλειπτη παρέμβαση υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Αποκατάστασης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, το CSR, και το Naumacos, Ινστιτούτο για την Υποβρύχια Αρχαιολογία και Τεχνολογία.

O Josi Gerardo Della Ragione, δήμαρχος του Bacoli, μοιράστηκε τον ενθουσιασμό του στο Facebook, γράφοντας σχετικά με την υποβρύχια αποκατάσταση του ευρήματος:

Εκπληκτικό. Εδώ είναι η μαγεία της Baia Sommersa, ενός μαρμάρινου δαπέδου που ανήκει σε μια αρχαία ρωμαϊκή έπαυλη. Το πάτωμα , μαρμαροθετημένο σε “opus sectile”, με τα περίτεχνα γεωμετρικά του μοτίβα και την εξαίσια τεχνική, προσφέρει μία συναρπαστική ματιά στη ζωή και την τέχνη της αρχαίας Ρώμης”.

Η νέα ανακάλυψη προσφέρει στους επισκέπτες μια… κατάδυση στην ιστορία, και μία εξερεύνηση στα κρυμμένα θαύματα που βρίσκονται κάτω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας.

Αρχαιολόγοι εργάζονται για την αποκατάσταση του υποθαλάσσιου δαπέδου στο Bacoli. Φωτογραφία:Το αποκατεστημένο δάπεδο μιας βυθισμένης ρωμαϊκής έπαυλης στο Bacoli. Φωτογραφία:Edoardo Ruspantini / Parco Archeologico Campi Flegrei
Αρχαιολόγοι εργάζονται για την αποκατάσταση του υποθαλάσσιου δαπέδου στο Bacoli. Φωτογραφία: Το αποκατεστημένο δάπεδο μιας βυθισμένης ρωμαϊκής έπαυλης στο Bacoli. Φωτογραφία:Edoardo Ruspantini / Parco Archeologico Campi Flegrei

Η ιδιαίτερη τεχνοτροπία “opus sectile”

Το δάπεδο σε τεχνοτροπία “opus sectile”, αποτελεί την απόδειξη τόσο της καλλιτεχνικής, όσο και της τεχνικής δεξιοτεχνίας των αρχαίων Ρωμαίων.

Τα δάπεδα αυτά, φτιαγμένα από κομμάτια μαρμάρου σε διάφορα χρώματα και σχήματα, δημιουργούν σύνθετα γεωμετρικά σχέδια που εξακολουθούν να προκαλούν το δέος με την ομορφιά και την ακρίβειά τους, ακόμη και σήμερα.

Το δάπεδο όπως βρέθηκε στην αρχική του κατάσταση. Φωτογραφία: Naumacos Underwater Archaeology and Technology / Parco Archeologico Campi Flegrei
Το δάπεδο όπως βρέθηκε στην αρχική του κατάσταση. Φωτογραφία: Naumacos Underwater Archaeology and Technology / Parco Archeologico Campi Flegrei

Ο δήμαρχος, Josi Gerardo Della Ragione, τόνισε τη σημασία της συνέχειας των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, επισημαίνοντας ότι, κάθε ανακάλυψη αποτελεί ένα κομμάτι του ιστορικού μωσαϊκού του Bacoli.

H δέσμευσή του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να απολαμβάνουν και να μαθαίνουν από αυτές τις πολύτιμες μαρτυρίες του παρελθόντος.

Οι δυσκολίες του έργου της αποκατάστασης

Από την πλευρά του, το Αρχαιολογικό Πάρκο εξήγησε τη δυσκολία που ενέχουν οι εργασίες αποκατάστασης, λόγω του ακραίου κατακερματισμού των υπολειμμάτων:

«Χιλιάδες πλάκες από μάρμαρο, εκατοντάδες διαφορετικά σχήματα, συναρμολογήθηκαν για να δημιουργήσουν μια περίπλοκη γεωμετρία. Βρισκόμαστε στο Βυθισμένο Πάρκο της Baiae και το μαρμάρινο δάπεδο αποτελεί πλέον το επίκεντρο των πρόσφατων υποβρύχιων εργασιών αποκατάστασης: Πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη, νέα πρόκληση, λόγω του ακραίου κατακερματισμού των ευρημάτων και της μεγάλης έκτασής τους».

Λεπτομέρειες του δαπέδου στο Bacoli. Φωτογραφία: Edoardo Ruspantini / Parco Archeologico Campi Flegrei
Λεπτομέρειες του δαπέδου στο Bacoli. Φωτογραφία: Edoardo Ruspantini / Parco Archeologico Campi Flegrei

«Το δάπεδο που ανακαλύφθηκε, είναι το “opus sectile” της αίθουσας υποδοχής της Βίλας με την είσοδο (prothyrum): Περισσότερα από 250 τετραγωνικά μέτρα χτισμένα προς το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, λίγο προτού ο βραδυσεισμός μεταφέρει τα υπολείμματα στο βυθό».

Αποτελεί μια ιδιαίτερα δαπανηρή και απαιτητική παρέμβαση για τον ιδιοκτήτη της Βίλας, ο οποίος έπρεπε να χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένα υλικά, δηλαδή, μάρμαρο από δεύτερο χέρι, για να δημιουργήσει το επιλεγμένο σχέδιο, το οποίο σχηματίζεται από τετράγωνα που ενώνονται μεταξύ τους, το καθένα με εγγεγραμμένους κύκλους.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου