Τσουρεκια με ζαχαρουχο είναι η 10η χρονια που τα κάνω κάθε χρόνο επιτυχία πεντανοστιμα και γεμάτο ίνες .καλό Πάσχα να έχουμε με υγεία και του χρόνου να τα ξανά κάνουμε!Υλικά
1 ζαχαρούχο γάλα
2,5 κουτιά ζάχαρη (μετράμε πάντα με βάση το κουτί του ζαχαρούχου)
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά σπορέλαιο
2 κ.γ κακουλέ
2 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. μαστίχα Χίου
1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
200 γρ. μαγιά νωπή (ή 7 φακελάκια ξηρή)
1 φακελάκι baking powder
3 κιλά αλεύρι σκληρό
3 κουτιά ζεστό νερό
Aμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σπορέλαιο.
Παράλληλα, σε ένα δοχείο διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό μέχρι να ενοποιηθούν τα 2 υλικά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη (κι όταν λέμε μεγάλη, εννοούμε μεγάλη) ρίχνουμε τη μαγιά με το νερό και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά σιγά-σιγά, και στο τέλος, το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά τα τσουρέκια μας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.
Πλάθουμε τσουρέκια σε πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε και πάλι σκεπασμένα, 20 λεπτά περίπου, να φουσκώσουν πάλι.
Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε τσουρεκιού με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Τοποθετούμε σε λαδόκολλα ή σε φύλλο σιλικόνης και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα τσουρέκια ωραίο έντονο χρώμα
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου