Συνταγή για αφράτους λουκουμάδες με ζάχαρη, όπως αυτούς που αγοράζουμε από τις παραλίες, ψημένοι στο air fryer σαν τηγανιτοί, από τον Γιώργο Ζώλη.
Υλικά
650 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml χλιαρό γάλα φρέσκο
2 φακελάκια ξερή μαγιά
50 γραμμάρια ζάχαρη
1 τσιμπιά αλατι
80 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
2 βανίλιες
Για το άλειμμα
1 ποτηράκι του κρασιού σπορέλαιο (πριν το ψήσιμο)
1/2 ποτηράκι του κρασιού βούτυρο λιωμένο (μετά το ψήσιμο)
Για το πασπάλισμα
1 κιλό ζάχαρη
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό φρέσκο γάλα, τη ξερή μαγιά, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και όχι λιωμένο, τα αυγά και το αλάτι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας, το διορθώνουμε λίγο και έπειτα το βάζουμε σε ένα λαδωμένο με σπορέλαιο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος, για 40 λεπτά περίπου.
Έπειτα μεταφέρουμε και πάλι τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ξεφουσκώνουμε με τα χέρια για 1-2 λεπτά. Έπειτα την κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια. Παίρνουμε τη σχάρα της φριτέζας, βάζουμε λαδόκολλα και λαδώνουμε λίγο και τη λαδόκολλα, με σπορέλαιο. Το ίδιο θα κάνουμε κι αν έχουμε κάδο στη φριτέζα.
Παίρνουμε λοιπόν το κάθε κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Το δουλεύουμε λίγο με το χέρι μας και ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση. Ακουμπάμε τον λουκουμά στη λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τους υπόλοιπους λουκουμάδες.
Σε κάθε σχάρα βάζουμε 4 λουκουμάδες. Έχουμε προθερμάνει τη φριτέζα αέρος τουλάχιστον 5 λεπτά, στους 200 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι να ζεσταθεί η φριτέζα αλείφουμε τους λουκουμάδες με σπορέλαιο.
Βάζουμε τους λουκουμάδες χαμηλά στη φριτέζα και ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Μόλις ψηθούν τους αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και βουτάμε τους λουκουμάδες στη ζάχαρη.
Tips για τους λουκουμάδες
Αντί για ξερή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 35 γραμμάρια νωπή μαγιάς. Η συνταγή γίνεται και στο χέρι και στο μίξερ. Για κανονικό φούρνο ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, για 15 λεπτά περίπου στον αέρα. Αν κάνουμε τη ζύμη στο χέρι θα χρειαστεί για 5-6 λεπτά να κάνουμε διπλώματα.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
daddy-cool.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου