Amfipoli News: Επιστήμονες ανασύνθεσαν το «άρωμα της Κλεοπάτρας» στο εργαστήριο

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Επιστήμονες ανασύνθεσαν το «άρωμα της Κλεοπάτρας» στο εργαστήριο



Ένα άρωμα παρόμοιο με αυτά που ίσως φορούσε η βασίλισσα Κλεοπάτρα πριν 2.000 χρόνια προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν στο εργαστήριο επιστήμονες από τις ΗΠΑ.   


Το μύρο θεωρείται πως ήταν η βάση του αρώματος που προοριζόταν για την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου - η φυσική ρητίνη υπήρχε σε πολλά ακανθώδη δέντρα στο Κέρας της Αφρικής και στην Αραβική Χερσόνησο. Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, συνδύασαν μύρο με ελαιόλαδο, κανέλα και άλλα συστατικά, μέχρι να φτάσουν στο οριστικό αποτέλεσμα, με τη βοήθεια των δεδομένων από μια δεκαετή ανασκαφή στην πόλη Θμούιδα της Αιγύπτου.

Οι καθηγητές Robert Litman και Jay Silverstein, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας αρχαίας βιοτεχνίας αρωμάτων στην περιοχή. Μάλιστα, αποκάλυψαν ένα τεράστιο συγκρότημα κλιβάνων του 3ου π.Χ. αιώνα. Πιστεύεται ότι εκεί αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν αρώματα, τα οποία συσκεύαζαν αρχικά σε πήλινα δοχεία και στη συνέχεια, μετά την επικράτηση των Ρωμαίων, σε γυάλινες φιάλες.
Επιστήμονες ανασύνθεσαν το «άρωμα της Κλεοπάτρας» στο εργαστήριο
Τα κατάλοιπα του αρχαίου αρωματοποιείου στην Θμούιδα της Αιγύπτου
Η σκέψη για την αναδημιουργία του αρχαίου αρώματος ξεκίνησε όταν οι καθηγητές άρχισαν να αναλύουν υπολείμματα σε αρχαίους αμφορείς, που εντοπίστηκαν στο χώρο της «βιοτεχνίας». Οι καθηγητές προσέγγισαν τους Γερμανούς ερευνητές και ειδήμονες στα αρχαία αιγυπτιακά αρώματα Dora Goldsmith και Sean Coughlin, και έφτιαξαν το άρωμα βασιζόμενοι σε συνταγές που βρέθηκαν σε αρχαία ελληνικά κείμενα της εποχής.  
  
Βίντεο του Πανεπιστημίου της Χαβάης για τις ανασκαφές στο Τελ Τιμάι που έφεραν στο φως τη συνταγή του «αρώματος της Κλεοπάτρας»

Το άρωμα που προέκυψε ήταν πιο παχύρρευστο και κολλώδες σε σχέση με τα σύγχρονα προϊόντα. «Τι συγκίνηση να μυρίζεις ένα άρωμα που κανείς δεν μύρισε για 2.000 χρόνια και ίσως φόρεσε η ίδια η Κλεοπάτρα», είπε ο Robert Litman.

«Ήταν το αντίστοιχο του Chanel No. 5 της αρχαίας Αιγύπτου. Το πολυτιμότερο άρωμα του αρχαίου κόσμου», πρόσθεσε. «Το βρίσκω πολύ ευχάριστο, αν και διατηρείται η οσμή περισσότερο από τα σύγχρονα αρώματα. Τα αρχαία ήταν πολύ πιο παχύρρευστα από αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα, ήταν σαν ελαιόλαδο», εξήγησε ο δρ Robert Litman.

Η γνωστή αμερικανίδα αρωματοποιός Μάντι Αφτελ υποστηρίζει πάντως πως, αν και η ανασύνθεση του αρώματος ήταν απολύτως ακριβής, είναι δύσκολο να πει κανείς αν ήταν αυτό ακριβώς που φορούσε η Κλεοπάτρα.

Πηγή: LiFOProtagonPolitisOnlineiefimerida, anaskafi.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου