Του Γιώργου Λεκάκη
Το έργο «Οι περιπέτειες του Τηλεμάχου» / "The Adventures of Telemachus" είναι ένα διάσημο γαλλικό μυθιστόρημα του Φενελόν / François de Salignac de la Mothe-Fénelon (1651 –1715), που έγραψε το 1699. Ήταν το μυθιστόρημα που τον έκανε γνωστό.
Μια ιστορία που φιλοδοξούσε να αποτελέσει… συμπλήρωμα στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, για τα κατοπινά ταξείδια του γιου του, Τηλεμάχου.
Το έργο ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο κατά την κυκλοφορία του, καθώς η πλειοψηφία των Γάλλων αναγνωστών πήρε την ιστορία του Fenelon ως κριτική και σατυρική απεικόνιση του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ / Louis XIV…
Ο… Τηλέμαχος διδάσκεται από τον… Μέντορα ότι:
- «η εξουσία των βασιλέων νομιμοποιείται μόνον όταν αποβλέπει στην ευτυχία των υπηκόων»,
- «όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια», άρα «κάθε πόλεμος είναι εμφύλιος»,
- «ο πόλεμος είναι το όνειδος του ανθρωπίνου γένους»,
- «όποιος επιζητεί την δόξα και περιφρονεί τα αισθήματα της ανθρωπότητος είναι ένα τέρας υπεροψίας που θ’ αποκτήσει κίβδηλη δόξα»…
Φυσικά όλοι κατάλαβαν ότι… «φωτογραφίζει» τον Λουδοβίκο ΙΔ΄.
Ο εκδότης συνελήφθη. Τα αντίτυπα κατασχέθηκαν.
Αλλά το βιβλίο επανεκδόθηκε στην Ολλανδία και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο Φενελόν, όμως, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν εννοούσε τον βασιλιά της Γαλλίας…
Αυτή η υπέροχη γαλλική έκδοση του έργου που σας παρουσιάζω σήμερα είναι του 1798, δημοσιεύθηκε σε δύο τόμους και περιελάμβανε 25 χαλκογραφίες!
Ο Φενελόν ήταν γνώστης της ελληνικής και λατινικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Ήταν Γάλλος ιερωμένος, θεολόγος και συγγραφέας.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου