Amfipoli News: Τοπίο που θυμίζει σελήνη στην Κρήτη- Η ελληνική… Αριζόνα είναι ένα από τα πιο παράξενα και ενδιαφέροντα τοπία του νησιού

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Τοπίο που θυμίζει σελήνη στην Κρήτη- Η ελληνική… Αριζόνα είναι ένα από τα πιο παράξενα και ενδιαφέροντα τοπία του νησιού

 


Οι Κομολίθοι είναι ένα από τα πιο παράξενα και ενδιαφέροντα τοπία που υπάρχουν στην Κρήτη. Τους συναντάμε στο χωριό Ποταμίδα Κισσάμου στην κοιλάδα του Τυφλού ποταμού.

Κομόλιθοι Κρήτη

Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί αρκετές φωτογραφίες του σχεδόν εξωπραγματικού για την Kρήτη τοπίου, μάλιστα πριν λίγα χρόνια η φωτογραφία του  αστροφωτογράφου από τα Χανιά, Χρήστου Κοτσαύτη, είχε επιλεχθεί τότε από τη NASA ως Earth Science Picture of the Day (EPOD) και συνοδεύτηκε από το εξής σχόλιο:

«Οι παραπάνω παράξενης όψης μικροί λόφοι βρίσκονται στην περιοχή Κομολιθοι κοντά στην Ποταμίδα. Είναι εντελώς άγονοι, εκτός από τούφες βλάστησης στις κορυφές τους. Αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηλό, χρόνια διάβρωσης από τον άνεμο και το νερό έχει σμιλεύσει τα χαρακτηριστικά κωνικά τους σχήματα“.

Τι είναι οι Κομόλιθοι

Πρόκειται για ξεχωριστούς λόφους που αποτελούνται από μαλακό άργιλο στον οποίο με την πάροδο του χρόνου η διάβρωση έχει δώσει αυτές τις υπέροχες μορφές. Το τοπίο θυμίζει Καππαδοκία και παρόμοιό του συναντάμε μόνο στο Κουφονήσι Σητείας.

Κομόλιθοι Κρήτη, σεληνιακό τοπίο

Βρίσκονται λίγα μόνο μέτρα από τα σπίτια του χωριού σε ένα πολύ γόνιμο πεδινό κομμάτι γης και αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό επειδή ξεχωρίζει πάνω από τα χωράφια του κάμπου. Δημιουργούνται μικρά και μεγαλύτερα μετέωρα παντελώς γυμνά από βλάστηση στα πλάγια αλλά με θάμνους στις κορυφές τους δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση. Η ανάβαση στους Κομολίθους είναι εύκολη καθώς και η πεζοπορία ανάμεσά τους.

Κομόλιθοι
Κομόλιθοι Κίσσαμος
Κομόλιθοι Κρήτη, πανοραμική εικόνα

Δείτε το βίντεο με το τοπίο

travelstyle.gr


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου