Ο Χριστουγεννιάτικος κορμός είναι ένα γαλλικό έθιμο και συνήθως καταναλώνεται στις γαλλόφωνες χώρες κατά την περίοδο των εορτών.
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
6 μεγάλα αυγά
150 γρ. μαύρη ζάχαρη
50 γρ. σκόνη κακάο
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. κανέλλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
225 ml κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά
250 γρ. κάστανο σε πουρέ
1 κ.σ. μπράντι (προεραιτικά)
Για το γλάσο
285 ml κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος
100 γρ. κουβερτούρα
Μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στην συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 30Χ20 εκ. και το σκεπάζουμε με λαδόχαρτο.
2. Με την βοήθεια ενός μίξερ, ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε για δυο λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει πυκνό. Παράλληλα, ανακατεύουμε τη σκόνη κακάο και τα υπόλοιπα καρυκεύματα και τα ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους.
3. Σε ένα άδειο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια και αφού γίνει το μείγμα μας αφράτο, το ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε ξανά, και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε ένα ράφι του ψυγείου μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόχαρτο, το οποίο στη συνέχεια θα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
4. Αφού ψηθεί τελικά το κέικ, το βγάζουμε από το ταψάκι του και το βάζουμε πάνω στο λαδόχαρτο της κρύας πετσέτας με τη βοήθεια της οποίας θα το τυλίξουμε σφιχτά σε ρολό και θα το αφήσουμε να κρυώσει ακόμα περισσότερο.
5. Στην συνέχεια, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τον πουρέ κάστανο και το μπράντι. Για να φτιάξουμε το γλάσο, ζεσταίνουμε την κρέμα στα όρια του βρασμού και μόλις τη βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας γάλακτος, της κουβερτούρας και το αλάτι. Ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
6. Όταν το κέικ, που έχουμε αφήσει να κρυώνει, είναι ελάχιστα ζεστό, το ξετυλίγουμε σε μια ξύλινα σανίδα και απλώνουμε πάνω του την κρέμα με το κάστανο. Τυλίγουμε ξανά και τοποθετούμε το ρολό στο δίσκο σερβιρίσματος. Εκεί το καλύπτουμε με το γλάσο σοκολάτας και αφού κρυώσει λίγο, χρησιμοποιούμε το πιρούνι για να σχηματίσουμε το εφέ του ξύλινου κορμού.
Τέλος, πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη για να είναι χιονισμένος ο εορταστικός μας κορμός.
Καλή επιτυχία! Καλές γιορτές!
ΠΗΓΗ: clickatlife
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου