Amfipoli News: «Ωμός» εκβιασμός από Μ.Ντράγκι: «Ή θα βγάλετε τα σπίτια στο σφυρί ή δεν θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση και άρση των capital controls»!

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

«Ωμός» εκβιασμός από Μ.Ντράγκι: «Ή θα βγάλετε τα σπίτια στο σφυρί ή δεν θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση και άρση των capital controls»!



Ωμός εκβιασμός από ΕΚΤ: "Η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι άμεσης προτεραιότητας για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αργότερα της άρσης των capital controls και εν τέλει της σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας", υποστήριξε από το βήμα της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Το σοκ όμως συνεχίστηκε και με την δήλωση του Γ.Ντάισενμπλου περι αδυναμίας μειώσεως του ΦΠΑ στον τουρισμό λόγω έλλειψης φορολογικών εσόδων που σημαίνει ότι οι δανειστές ελπίζουν και δουλεύουν για την πλήρη καταστροφή της χώρας, για λόγους γεοπολιτκούς, οικονομικούς αλλά και μισανθρωπικούς.
«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία οφείλεται στο έλλειμμα φορολογικών εσόδων που χαρακτηρίζει την Ελλάδα» είπαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο  επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ για τον ΦΠΑ στον ελληνικό τουρισμό.
Έχασε έτσι και την τελευταία ελπίδα η κυβέρνηση ότι τουλάχιστον θα έσωζε τα σπίτια των Ελλήνων και μαζί με αυτά τα προσχήματα για την μνημονιακή στροφή της από το καλοκαίρι και μετά.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η προστασία της α' κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα πρέπει να είναι «ορθά στοχευμένη», απορρίπτοντας την καθολική προστασία ως μη βιώσιμη δημοσιονομικά αλλά και εσφαλμένη ηθικά και άποψη κουλτούρας.
«Η νοοτροπία αποπληρωμής ενός χρέους πρέπει να επανέλθει ειδάλλως δεν θα υπάρξει κανονική λειτουργία τραπεζικού συστήματος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου ο κ. Ντράγκι τόνισε πως «οι όροι της προστασίας της α' κατοικίας θα πρέπει να έχουν τη σωστή ισορροπία» επισημαίνοντας πως «όλα αυτά τα συζητούμε αυτή τη στιγμή. Τα συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τα θεσμικά όργανα».
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι «η επιτυχής κατάληξη του διαλόγου θα οδηγήσει στην επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Υπογράμμισε δε ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα καθώς η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει και θα ολοκληρωθεί φέτος.
Όπως μάλιστα τόνισε «όσο πιο σύντομα γίνει τόσο πιο σύντομα θα περιοριστούν και κάποια στιγμή θα αρθούν τα capital controls, που αποτελούν και καίριο ζήτημα ώστε να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη».
Νωρίτερα ο κ. Ντράγκι είχε τονίσει πως το ζήτημα των κόκκινων δανείων δημιουργεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα αφού δεν του επιτρέπει να επιτελέσει τη βασική του λειτουργία, αυτή της χρηματοδότησης της οικονομίας. «Εφόσον εκκρεμεί σαν πρόβλημα τότε η ανάκαμψη της οικονομίας γίνεται βραδύτερη. Όλο και πιο αργά επανέρχεται το σύστημα στην κανονικότητα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με τρόπο τέτοιο που θα στοχεύει στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με έναν βαθμό κοινωνικής δικαιοσύνης με προστασία των πληθυσμών με μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε λόγο για διαρθρωτικές στρεβλώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που πρέπει να διορθωθούν. «Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την αντιμετώπιση τέτοιων στρεβλώσεων», επισήμανε.
Οι στόχοι του προγράμματος & η ανακεφαλαιοποίηση
Στην αρχή της κατάθεσης του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε για το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας πως «θέλουμε ένα ισχυρό πρόγραμμα προσαρμογής. Ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την ανάπτυξη, τη Δικαιοσύνη αλλά και τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά τόνισε: «εάν καταφέρουμε να πετύχουμε στα δημοσιονομικά, τότε θα καταφέρουμε να πετύχουμε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ έπειτα από την "ηχηρή" τοποθέτηση του κ. Μαριά περί αποτυχημένης πολιτικής και συνταγής που τώρα θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τα σπίτια των Ελλήνων μέσω της πρόβλεψης για τα "κόκκινα δάνεια".
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δεσμεύσει 25 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. Πιθανόν θα χρειαστούν λιγότερα, ωστόσο έχουν δεσμευθεί 25 δισ ευρώ και η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δικαιολογείται μόνο εάν οι τράπεζες βρίσκονται σε εύρωστη κατάσταση. Δηλαδή να είναι σε θέση να επιτελούν το ρόλο τους, να χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την οικονομία. Επομένως βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Πρέπει να στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα αλλά με έναν κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο».
Φέτος η ανακεφαλαιοποίηση
Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί φέτος. Ως εκ τούτου δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις.
Χρέος & κέρδη ΕΚΤ
Ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν συμφωνεί με την πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ έσπευσε να τοποθετηθεί στο ερώτημα του κ. Μαριά γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη ύψους 3 δισ. ευρώ της ΕΚΤ απ' τα ελληνικά ομόλογα μέσω του προγράμματος SNP. «Το έχω ξαναπεί επανειλημμένα.
Τα κέρδη αυτά βάσει των κανόνων και των αποφάσεων που υπήρχαν τα αποδώσαμε στους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Και τα Κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί να τα μεταφέρουν στην Ελλάδα. Τα κέρδη αυτά απ' τα ελληνικά ομόλογα δεν τα έχει πάρει στα χέρια της η ΕΚΤ».
Κυπριακές θυγατρικές
Ερωτηθείς για τη διαδικασία και τη σκοπιμότητα πώλησης των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «δεν υπήρχε καμία ανάμειξη της ΕΚΤ για την πώληση των κυπριακών θυγατρικών στην Ελλάδα. Ήταν εθνική απόφαση». 
Παράθυρο για επέκταση του QE
Ο Κεντρικός Τραπεζίτης απάντησε επίσης ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ εφόσον πρώτα ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις. Σημείωσε δε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί και πέραν του Σεπτεμβρίου 2016 στην περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού. 
«Εμφανείς οι κίνδυνοι»
Μάλιστα σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον «ξεκάθαρα εμφανείς». 
«Τα καθοδικά ρίσκα από την παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο είναι εμφανή. Επιπλέον, η δυναμική ανόδου του πληθωρισμού έχει ασθενήσει, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας αλλά και του ισχυρού ευρώ, που είδαμε νωρίτερα μέσα στον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ομαλοποίηση των τιμών καταναλωτή θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο απ' ότι ανέμενε η ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά αυτά τα ρίσκα και αν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του νομίσματος θα δράσει. 
«Αν απειληθεί η μεσοπρόθεσμη νομισματική σταθερότητα, θα δράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία στη διάθεσή μας. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θεωρείται ένα ιδιαίτερα ισχυρό και ευέλικτο εργαλείο.
Έχουμε πει ότι το πρόγραμμα θα "τρέξει" και μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού που να πετυχαίνει τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Άλλα εργαλεία θα μπορούσαν επίσης να ενεργοποιηθούν για να ενισχύσουν τον αντίκτυπο του προγράμματος, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έχει δείξει σημάδια ανθεκτικότητας στους εξωτερικούς παράγοντες, ενώ και τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη συνεχίζεται αν και με μέτριο ρυθμό.
Τα προγράμματα διάσωσης
Παρ' όλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την επίτευξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η οποία θα αποτρέψει τα προγράμματα διάσωσης των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Όπως είπε η Ιρλανδία αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα ολοκλήρωσης τέτοιων προγραμμάτων, και πώς αυτά μπορούν να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την δημοσιονομική βιωσιμότητα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικασία προσαρμογής ήταν επώδυνη. Αλλά μια προσαρμογή χωρίς οικονομική βοήθεια θα ήταν ακόμα πιο επώδυνη. Τα προγράμματα έπρεπε να αντιμετωπίσουν μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες, που συγκεντρώθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια και αντανακλούν λανθασμένες εθνικές πολιτικές. Επομένως, μην κατηγορείτε τους πυροσβέστες για τη φωτιά» είπε υπερασπιζόμενος τα προγράμματα προσαρμογής.
pronews
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου