Amfipoli News: Κατέρρευσε και άλλος μύθος! Δεν έχτισαν σκλάβοι τις πυραμίδες της Αιγύπτου! Νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι μόνο στα σενάρια του Χόλιγουντ τις έχτισαν εβραίοι δούλοι...

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Κατέρρευσε και άλλος μύθος! Δεν έχτισαν σκλάβοι τις πυραμίδες της Αιγύπτου! Νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι μόνο στα σενάρια του Χόλιγουντ τις έχτισαν εβραίοι δούλοι...


Νέα αρχαιολογικά ευρήματα  στην Αίγυπτο, τεκμηριώνουν μια νέα εκδοχή για το χτίσιμο των πυραμίδων, που ίσως τελικά δεν τις έχτισαν σκλάβοι. 

Σε φρεάτια βάθους τριών μέτρων βρέθηκαν 12 σκελετοί που ανήκαν σε πυραμιδοποιούς. Ήταν τέλεια διατηρημένοι με στεγνή άμμο και υπήρχαν μέσα βάζα από μπύρα και ψωμί για τη μετά θάνατον ζωή. 

Οι πλίνθινοι τάφοι χρονολογούνται στη 4η δυναστεία από το 2575 πΧ έως το 2467 πΧ και βρίσκονται στις παρυφές του Καϊρου. 

Ο  Ηρόδοτος περιέγραψε τους χτίστες των πυραμίδων ως σκλάβους και όπως υποστηρίζουν οι αιγυπτιολόγοι, αυτός ο μύθος διαδόθηκε μέσα από τις ταινίες του Χόλυγουντ. 

Δεν έχτισαν τις πυραμίδες Ισραηλίτες αιχμάλωτοι 
Τα πρόσφατα ευρήματα σε μία τοποθεσία που είχε ανακαλύψει ένας τουρίστας το 1990, μαρτυρούν ότι οι εργάτες πληρώνονταν και δεν ήταν σκλάβοι, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής των αρχαιολόγων, Zahi Hawass. 

Η ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στον τρόπο ζωής και την προέλευση των ειδικευμένων εργατών που έχτιζαν πυραμίδες. Αν ισχύει φαίνεται πως δεν επιστρατεύτηκαν από τις κοινότητες των σκλάβων που υπήρχαν στην Αίγυπτο κι έτσι διαψεύδεται ο χολυγουντιανός μύθος, ότι οι Ισραηλίτες σκλάβοι έχτισαν τις πυραμίδες. 

Ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Amihai Mazar, λέει ότι ο μύθος προήλθε από μια λανθασμένη αξίωση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μεναχέμ Μπέγκιν, σε μια επίσκεψή του στην Αίγυπτο το 1977, ότι οι Εβραίοι έχτισαν τις πυραμίδες. 

Ο Mazar, υποστηρίζει ότι δεν έχτισαν Εβραίοι τις πυραμίδες, επειδή εκείνη την περίδο δεν υπήρχαν Εβραίοι στην περιοχή. 

Οι Αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι χτίστες των πυραμίδων προέρχονταν από φτωχιές οικογένειες από τον Βορρά και τον Νότο και ήταν ξακουστοί για τις ικανότητές τους. Επίσης, θεωρούνταν τιμή εκείνοι που έχαναν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής, να θάβονται σε τάφους κοντά στις ιερές πυραμίδες των Φαραώ τους. Σε περίπτωση που ήταν σκλάβοι δεν θα είχαν θαφτεί τόσο τιμητικά. 

Οι τάφοι δεν περιείχαν χρυσό ή τιμαλφή, στοιχείο που τους προστάτευσε από τη σύληση σε όλη την αρχαιότητα ενώ τα σώματα των νεκρών δεν είχαν μουμιοποιηθεί. Οι σκελετοί βρέθηκαν θαμμένοι σε ύπτια θέση, με το κεφάλι προς τα δυτικά και τα πόδια προς τα ανατολικά, σύμφωνα με τις αρχαίες αιγυπτιακές πεποιθήσεις και υπήρχαν δοχεία γεμάτα με προμήθειες για τη μετά θάνατον ζωή. 

Τα σημάδια στους σκελετούς μαρτυρούν τις κακουχίες  
Οι άνδρες που έχτισαν τις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας, έτρωγαν κρέας τακτικά και εργάζονταν σε βάρδιες των τριών μηνών. Η ημερήσια κατανάλωση ήταν 21 βοοειδή και 23 πρόβατα. 

Χρειάστηκαν 10.000 εργαζόμενους άνω των 30 ετών για τη δημιουργία μιας ενιαίας πυραμίδας, περίπου το ένα δέκατο του εργατικού δυναμικού που είχε υπολογίσει ο Ηρόδοτος κατά την επίσκεψη στην Αίγυπτο γύρω στο 450 πΧ. 

Παρόλο που δεν ήταν σκλάβοι, οι οικοδόμοι στις πυραμίδες είχαν μια ζωή με σκληρή εργασία. Οι σκελετοί τους έχουν συμπτώματα αρθρίτιδας και σημάδια στη σπονδυλική τους στήλη που μαρτυρούσαν έντονη καταπόνηση. 

Η ανακάλυψη ενισχύει την άποψη ότι οι οικοδόμοι που έχτισαν τις πυραμίδες ήταν ελεύθεροι άνθρωποι, απλοί πολίτες, αλλά έζησαν μια σύντομη ζωή και υπέφεραν από κακή υγεία, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς τους.   

πηγή: guardian, mixanitouxronou.com.cy
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου