Amfipoli News: Ποιο είναι το πιο διάσημο ελληνικό νησί που γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο ακόμη και μαθητές του δημοτικού;

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ποιο είναι το πιο διάσημο ελληνικό νησί που γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο ακόμη και μαθητές του δημοτικού;


«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, θα εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος…». 
Το περιπετειώδες και πολυτάραχο ταξίδι του Οδυσσέα προς την πατρίδα του την Ιθάκη, έκανε αυτό το νησί «μυθικό» και έγινε η έμπνευση του Καβάφη για ένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα, που έχει διαβαστεί σε όλο τον κόσμο και έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους. 
Η καταπράσινη Ιθάκη με τα γαλάζια νερά και τους παραδοσιακούς οικισμούς είναι ένα νησί των Επτανήσων. 
Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν ησυχία και στοχασμό και αναζητούν τη δική τους «Ιθάκη». 
Για την ονομασία του νησιού έχουν διατυπωθεί διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία πήρε το όνομά της από τον Ίθακο, γιό του Ποσειδώνα και της Αμφιάλης, πρώτο κάτοικο του νησιού. 
Σύμφωνα με άλλες απόψεις το όνομά της προήλθε από την λέξη «Ιθή (εύθυμος) ή από την λέξη «Ιθύς» (απότομος). 
Το όνομα Ιθάκη παρέμεινε αναλλοίωτο από τους αρχαίους χρόνους, όμως κατά περιόδους αναφέρεται και με άλλα ονόματα όπως Νηρικίη τον 7ο π.Χ, αιώνα, «Κοιλάδα του κουμπάρου», «Μικρή Κεφαλλονιά», «Θρακόνησος» κατά την Βυζαντινή περίοδο, «Τεάκι» την Ενετική περίοδο και Θιάκι σύμφωνα με την ντοπιολαλιά. 

Η Ιθάκη κατοικήθηκε από την Νεολιθική περίοδο (4000-3000 π.Χ.),όπως μαρτυρούν τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή. 
Από το 1086 το νησί δεχόταν διαδοχικά επιδρομές από Βανδάλους, Γότθους, Βησιγότθους και Σαρακηνούς. 
Το 1185 κατελήφθη από τους Νορμανδούς και λίγο αργότερο ο Νορμανδός κουρσάρος Μαργκαρίτους παραχώρησε  την Ιθάκη και τα γύρω νησιά στην οικογένεια Ορσίνι της Ρώμης, που διατήρησε την εξουσία με την δύναμη των όπλων και την συνεργασία των πειρατών, για ενάμιση αιώνα. 
Το νησί πέρασε στα χέρια των Τούρκων που λεηλάτησαν τα πάντα και σκότωσαν πολλούς από τους κάτοικος ενώ μετά το ενετοτουρκικό πόλεμο η Ιθάκη περιήλθε στους Ενετούς. 
Το 1697 οι Ενετοί παραχώρησαν  την διοίκηση της Ιθάκης σε δύο Ιθακήσιους δημογέροντες. 
Τότε άρχισε η οικονομική άνθηση στο νησί. Παράλληλα αναδείχθηκε σε σημαντική ναυτική δύναμη. 
Στα τέλη του 18ου αιώνα ο εμπορικός στόλος της Ιθάκης απαριθμούσε 50 μεγάλα πλοία κι οι Θιακοί άρχισαν να αποκτούν την φήμη άριστων ναυτικών. 
Χαρακτηριστικό είναι πως ο Λάμπρος Κατσώνης επέλεξε την Ιθάκη για έδρα του και δημιούργησε με την προσωπική και οικονομική συμμετοχή των Θιακών ισχυρό στόλο, προετοιμάζοντας την Ελληνική επανάσταση ενάντια στους Τούρκους. 
Η Ενετοκρατία κράτησε μέχρι το 1797, όπου εγκαθιδρύεται η πρώτη Γαλλική κατοχή. Το 1809 αρχίζει η περίοδος της Αγγλοκρατίας και ιδρύεται το ανεξάρτητο κράτος ‘Ενωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων και κυβερνάται συνταγματικά από την Ιόνιο Βουλή. 
Στις 21 Μαϊου 1864 η διεθνής πολιτική κατάσταση οδήγησε στην ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. 
Η Οδύσσεια, κατά τους μελετητές αρχίζει το 1174 π.Χ. με την άφιξη του Οδυσσέα στην Ιθάκη μετά την δεκάχρονη περιπλάνησή του. 

Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Βαθύ, που απλώνεται στο εσωτερικό κλειστού όρμου με δαντελωτές ακτές. 
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό οικισμό με κεραμοσκεπή σπίτια με χρωματιστά πορτοπαράθυρα και γραφικά σοκάκια που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. 
Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το νησάκι του Σωτήρα, το Λαζαρέτο, με τη μικρή εκκλησία του 17ου αιώνα και το κτήριο του 1817, που υπήρξε λοιμοκαθαρτήριο. 
Στο Βαθύ μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις ιστορικές ρίζες του νησιού κάνοντας μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ κειμήλια της ναυτικής παράδοσης βρίσκονται στο Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο. 
Στο Βαθύ βρίσκεται και το βαραθρώδες Σπήλαιο των Νυμφών ή αλλιώς Μαρμαροσπηλιά με τους μοναδικούς σχηματισμούς σταλακτικών. 
Το σπήλαιο ταυτίζεται με το ομηρικό Σπήλαιο των Νυμφών όπου ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου. 
Στο νησί υπάρχει ακόμα ένα αξιόλογο σπήλαιο, «Η Σπηλιά του Λοΐζου». Πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο κάτοικο, ο οποίος έγινε πλούσιος, πουλώντας σε αρχαιοκάπηλους αρχαία χρυσά νομίσματα που βρήκε τυχαία στη σπηλιά. 
Η σπηλιά υπήρξε κέντρο λατρείας ως τον 1ο αιώνα μ.Χ., όπως μαρτυρούν ευρήματα που περιλαμβάνουν αγάλματα θεοτήτων για την Άρτεμη, την Αθηνά, την Ήρα κ.ά. 

Το Κιόνι, είναι ένας αμφιθεατρικά χτισμένο οικισμός που αποτελεί το πιο κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού.
 Στο βάθος του όρμου δεσπόζουν τρεις μισοερειπωμένοι ανεμόμυλοι που αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής. 

Στη δεξιά πλευρά του, σώζεται ένα τμήμα από το πέτρινο σπίτι όπου ζούσε ο Καραϊσκάκης. 
Λέγεται πως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήρθε στην Ιθάκη και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. 
Έπασχε από φυματίωση και οι γιατροί που τον είδαν τον συμβούλευσαν να μην γυρίσει στον πόλεμο. 
Παρέμεινε για λίγο καιρό στο σπίτι αυτό και γρήγορα γύρισε στη Ρούμελη και στην Επανάσταση, όπου αργότερα έγινε αρχιστράτηγος και πέθανε στο Φάληρο του Πειραιά, στις 23 Απριλίου του 1827. 

Εξίσου όμορφοι οικισμοί είναι οι Φρίκες, ένα ήρεμο ψαροχώρι που αποκτά ζωή το καλοκαίρι και η Ανωγή, ένα πετρόκτιστο ορεινό χωριό με μεσαιωνική γοητεία. 
Στην Ανωγή βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες και το επιβλητικό καμπαναριό, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων. 
Γύρω από το χωριό υψώνεται ένα από τα πιο αξιοπερίεργα φυσικά αξιοθέατα του νησιού, οι τεράστιοι μονόλιθοι μενίρ. 

Η Ιθάκη φημίζεται για τα καταγάλανα νερά της και έχει να επιδείξει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Πλατιά Άμμος, Φιλιατρό, Άσπρος Γιαλός, Κουρβούλια, Αετός, Γιδάκι και Καμίνια είναι μερικές μόνο από τις παραλίες που θα έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει κανείς. 

Η Ιθάκη προσφέρεται για τους λάτρεις των καταδύσεων καθώς ο βυθός της παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον. 
Ειδικός σε αυτό είναι ο Γιώργος Λίλας με έδρα το Βαθύ.  
Διαθέτει εξοπλισμό για αυτόνομη κατάδυση, εκπαιδεύει τους επίδοξους δύτες , ενώ νοικιάζει θαλάσσια καγιάκ για εξορμήσεις στις απάτητες παραλίες του νησιού. 

Ο «αθέατος» κόσμος της Ιθάκης διαθέτει πανέμορφα λιβάδια Ποσειδωνίας , υποθαλάσσιες αμμώδεις εκτάσεις, σπήλαια και ύφαλοι που φιλοξενούν εκατοντάδες είδη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. 
Δεν είναι τυχαίο που το προστατευόμενο είδος της φώκιας Monachus monachus έχει βρει καταφύγιο στις βραχώδεις ακτές του νησιού.  

mixanitouxronou.com.cy
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου