Amfipoli News: Αυξημένη η επισκεψιμότητα στο σπήλαιο του Αγγίτη φέτος

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Αυξημένη η επισκεψιμότητα στο σπήλαιο του Αγγίτη φέτος


Αυξημένη η επισκεψιμότητα στο σπήλαιο του Αγγίτη (Μααρά)


Tο σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη (ή Μααρά) βρίσκεται 23χλμ.βορειοδυτικά της Δράμας, στο Κάτω Νευροκόπι και στους πρόποδες τουΦαλακρού όρους (οροσειρά Ροδόπης).


Tο σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη (ή Μααρά) βρίσκεται 23χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας, στο Κάτω Νευροκόπι και στους πρόποδες του Φαλακρού όρους (οροσειρά Ροδόπης). Τα νερά της βροχής και των ρεμάτων του οροπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου, που απορροφιούνταν από το έδαφος του Φαλακρού όρους, διάβρωσαν το εσωτερικό του φτιάχνοντας μια κοιλότητα – το σπήλαιο. Αυτά τα νερά δημιουργούν τον ποταμό Αγγίτη, ο οποίος στην ουσία πηγάζει μέσα από το σπήλαιο.
Η πρώτη αναφορά στο σπήλαιο και τον ποταμό γίνεται από τον Μ.Ε.Μ.Cousinery, Γάλλο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, στο βιβλίο του Voyage dans la Macedoine, το 1831. Η εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1978, όταν ομάδα Ελλήνων και Γάλλων σπηλαιολόγων καταδύθηκε με σκάφανδρα κοντά στις πηγές του Αγγίτη, όπου, σε βάθος 7μ., βρήκαν μία δίοδο προς το σπήλαιο, στο οποίο ανακάλυψαν στοά μήκους 500μ.
Το σπήλαιο εκτιμάται ότι έχει μήκος 12χλμ., από τα οποία μόνο τα 4,5χλμ.έχουν μελετηθεί από τους σπηλαιολόγους. Η μέση θερμοκρασία του νερού στο σπήλαιο είναι 11,5°C και του αέρα 12,5°C. Οι θερμοκρασίες αυτές μεταβάλλονται ευκολότερα κοντά στα ανοίγματα του σπηλαίου.

Το Εσωτερικό του Σπηλαίου
Κατά μήκος του έχουν σχηματιστεί ευρύχωρες αίθουσες, πλάτους έως και 25μ., και μικρότερα ανοίγματα, όπου έχουν δημιουργηθεί σταλακτίτες με ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών. Οι σταλαγμίτες είναι ελάχιστοι, καθώς η συνεχής ροή του ποταμού δεν επιτρέπει το σχηματισμό τους.

Στη μία όχθη του ποταμού, σε ένα μικρό πλάτωμα (10×12μ. περίπου) ανακαλύφθηκαν ευρήματα που φανερώνουν την ανθρώπινη παρουσία και χρονολογούνται από το τέλος της Νεολιθικής περιόδου: στάχτες, χειροποίητα αγγεία, θραύσματα οστών άγριων ζώων -ιδίως ελαφιού και ζαρκαδιού-, καθώς και λίθινα (από χαλαζία) και οστέινα εργαλεία.


Η μορφολογία και ο αριθμός των λίθινων αντικειμένων υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ότι η παραμονή των ανθρώπων στο χώρο ήταν προσωρινή. Εικάζεται ότι μικρές ομάδες κυνηγών, που προτιμούσαν την περιοχή για τα θηράματα ή την ξυλεία της, χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο για ξεκούραση και επιδιόρθωση των εργαλείων τους.


Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως και απολιθωμένα οστά μεγάλων θηλαστικών, που χρονολογούνται πριν από 30.000 χρόνια. Άγρια άλογα, μεγάκεροι (γιγαντόσωμα ελάφια με μεγάλα κέρατα), δασύμαλλοι ρινόκεροι, μαμούθ κ.ά. είναι αποδείξεις του ψυχρού κλίματος που επικρατούσε την εποχή εκείνη.
Δείγματα από τον εργαλειακό εξοπλισμό και τα οστά που προήλθαν από την ανασκαφική τομή εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.



Αίθουσα του Μύλου
Σε μια κοιλότητα κάτω από ένα άνοιγμα από το οποίο μπαίνει φως μυστηριακό διακρίναμε ερείπια από αρχαία κατασκευή (Μ.Ε.Μ.Cousinery, Voyage dans la Macedoine, Paris 1831)
Κοντά στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει η Αίθουσα του Μύλου, όπου σώζεται σιδερένιος υδροτροχός ο οποίος λειτουργούσε μέχρι το 1951. Ο υδροτροχός χρησίμευε, μαζί με έναν μικρότερο εκτός του σπηλαίου, για την ύδρευση και την άρδευση της κοινότητας Κοκκινογείων και του Δήμου Προσοτσάνης, από την εποχή της Τουρκοκρατίας έως το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Επισκέψεις στο Σπήλαιο
Ο επισκέπτης εισέρχεται στο εσωτερικό του σπηλαίου από τεχνητή είσοδο και μπορεί να περιηγηθεί στα 500 πρώτα μέτρα του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου ακολουθώντας ένα διάδρομο, που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της περιήγησης. Η περιήγηση αυτή είναι δυνατή μόνο όταν το επιτρέπει η στάθμη του νερού, ιδιαίτερα δηλαδή το καλοκαίρι, οπότε τα νερά κατεβαίνουν, καθώς το χειμώνα τα νερά κατακλύζουν το εσωτερικό του. Πλούσια βλάστηση καλύπτει τις όχθες του ποταμού, η οποία αποτελείται κυρίως από πλατάνια, λεύκες, ιτιές, σκλήθρους και κισσούς.
Εκτός του σπηλαίου
Πάνω από την είσοδο του σπηλαίου υπάρχει διπλός οχυρωματικός περίβολος, το σωζόμενο ύψος της εξωτερικής όψης του οποίου σε μερικά σημεία φτάνει τα 1,5-3μ. και το πάχος του είναι 1,80μ.
Από τη δομή της τοιχοποιίας οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι κτίστηκε πιθανότατα το 2ο-1ο αι. π.Χ. Διακρίνονται λιθοσωροί και θεμέλια κτισμάτων. Το οχυρό αυτό φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς, λόγω της θέσης του, έλεγχε τα στρατιωτικά και εμπορικά περάσματα της περιοχής. Σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο βρίσκεται οικισμός που σχετίζεται με τη ρωμαϊκή αποικία των Φιλίππων.
Ώρες λειτουργίας
Από Δευτέρα έως και Σάββατο από τις 10:30 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ. Κυριακή και Αργίες από τις 10:00 π.μ. έως τις 17:30 μ.μ. Για πληροφορίες, καθημερινά στο τηλέφωνο του εκδοτηρίου: 2522060460 από τις 10:30 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ. 
{{{ map }}}Πρόσβαση
Από Θεσσαλονίκη: 180 χλμ 
Από Σέρρες: 95 χλμ 
Από Καβάλα: 61 χλμ 
Από Δράμα: 25 χλμ





Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.spilaioaggiti.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου