Ξεκίνησαν, την Παρασκευή 31 Μαίου, οι εργασίες της ετήσιας συνάντησης της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.
Η τριήμερη συνάντηση πραγματοποιείται στο Μοντρέ της Ελβετίας με συμμετοχή 130 ηγετών και επιχειρηματιών από 23 χώρες.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
1. Μια σταθερή στρατηγική τάξη
2. Τι θα ακολουθήσει στην Ευρώπη;
3. Κλιματική αλλαγή και αειφορία
4. Κίνα
5. Ρωσία
6. Το μέλλον του καπιταλισμού
7. Brexit
8. Η Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης
9. Η Οπτικοποίηση των Κοινωνικών Μέσων
10. Η σημασία του διαστήματος
11. Απειλές στον κυβερνοχώρο
H ιστορία και οι εικασίες
Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ιδρύθηκε το 1954 με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων Ευρώπης- Βόρειας Αμερικής.
Πήρε το όνομά της από το ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη της συνάντηση.
Οι συναντήσεις της καλύπτονται από μυστήριο που τροφοδοτεί σενάρια συνωμοσιολογίας, καθώς στους συμμετέχοντες δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Συγκεκριμένα, η Λέσχη επικαλείται τον «νόμο Τσάταμ Χάους» (Chatham House), που προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν, αλλά δεν τους επιτρέπεται να αποκαλύπτουν την ταυτότητα ή την χώρα καταγωγής του ομιλητή από τον οποίο έλαβαν τις πληροφορίες.
Παρότι οι εικασίες γύρω από όσα συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι πλούσιες (κυρίως σενάρια περί παγκόσμιας κυριαρχίας τους καπιταλισμού και εγκαθίδρυσης της παγκόσμιας νέας τάξης πραγμάτων), οι αποκαλύψεις από «διαρροές» συμμετεχόντων έχουν υπάρξει λιγότερο συναρπαστικές.
Χαρακτηριστικά τα όσα είπε στο Paris Match, παραμένοντας ανώνυμος, ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2015 στην Αυστρία. Όπως αποκάλυψε, οι συζητήσεις αφορούσαν το τέλος των χαμηλών επιτοκίων, τη θεαματική άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τις εξελίξεις στην Ευρώπη: σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας, εμφάνιση της μανίας για Brexit στη Βρετανία, άνοδος των λαϊκισμών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ποιοι μετέχουν φέτος – Οι ελληνικές παρουσίες
Μεταξύ των συμμετεχόντων, φέτος, θα είναι και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζέρεντ Κούσνερ, που αυτή την περίοδο αναζητεί στήριξη για ένα σχέδιο διεθνών επενδύσεων στα παλαιστινιακά εδάφη.
Το παρών θα δώσουν, επίσης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σατία Ναντέλα.
Από την Ελλάδα στο Μοντρέ θα μεταβούν η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, και ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Πηγή: Euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου