Μια ομάδα Ελλήνων φοιτητών με το όνομα «iGEM Thessaloniki» από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σχεδίασε τον πρώτο υπολογιστή DNA και κέρδισε την 1η θέση στον διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας Igem 2019 στη Βοστώνη, ένας σημαντικός διαγωνισμός για τον χώρο της Βιολογίας.
Η «iGEM Thessaloniki» σχεδίασε και ανέπτυξε το πρότζεκτ “POSEIDON” (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks). Πρόκειται για τον πρώτο DNA υπολογιστή, ο οποίος έχει την ικανότητα να προσδιορίσει τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο DNA και στις πρωτεΐνες.
Η ερευνητική δραστηριότητα της ομάδας επικεντρώθηκε στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος, επιδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχει το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Αυτή ήταν η τρίτη χρονιά που η ομάδα διακρίνεται και αυτή τη φορά κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, ενώ το 2018 είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο. Το 2017 είχε και πάλι καταφέρει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.
Τα μέλη της ομάδας είναι κυρίως προπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ. Επιστημονικοί υπεύθυνοι της ομάδας iGEM 2019 είναι
ο αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Μιχαήλ Αϊβαλιώτης και ο καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ., Γεώργιος Μόσιαλος.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν είναι οι:
Αθανασιάδου Αλίκη από το Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ,
Ιωαννίδης Απόστολος από το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Καραβά Κυριακή από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ,
Μαλαθούνης Χαράλαμπος από το Τμήμα Χημικών Μηχανικώντου ΑΠΘ,
Μαλιούρης Ιωάννης από Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, Μεγαγιάννης Πλάτων από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Μωυσιάδου Σοφία από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και Χαναγκιάν Κριστίνε από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.Π.Α.Ε.
Οι φοιτητές κατάφεραν να διακριθούν σε διεθνές επίπεδο ανάμεσα σε 5.000 διαγωνιζόμενους ερευνητικών ομάδων από κορυφαία Πανεπιστήμια 40 χωρών, ανάμεσά τους και τα ΜΙΤ, Cambridge, Oxford και Harvard.
Οι ομάδες εξετάστηκαν και βαθμολογήθηκαν από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα εκπόνησης ερευνητικού έργου ακόμα και σε προπτυχιακούς φοιτητές, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τα Πανεπιστήμια.
enallaktikidrasi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου