Σχόλιο Αριστοφάνη
(Βρίσκεται στη γκαλερί του μουσείου J.P Getty, Getty Villa, Μαλιμπού Καλιφόρνια, έκθεμα 109Α. Δωρήθηκε στο μουσείο το 1975).
Κάποιος , δε ξέρουμε ποιος, το δώρισε στο μουσείο στην Καλιφόρνια...Δηλαδή , το έκλεψε ή του το πούλησαν αρχαιοκάπηλοι ή παπάδες ή λαμόγια του κράτους και πλέον ¨νόμιμα΄ βρίσκεται κι αυτό,όπως χιλιάδες ελληνικά ευρήματα σε ξένα μουσεία.
Κι αυτό έγινε πολύ πρόσφατα , το 1975. Και συνεχίζεται να γίνεται από κλεπταποδόχους ακόμα και σήμερα χωρίς το ελληνικό κράτος να ασχολείται και φυσικά κανένα μουσείο δε ρωτάει πως βρεθηκε στα χέρια ¨κάποιου¨.
Αυτό σημαίνει ότι τα τα περισσότερα ,αν όχι όλα, τα μουσεία της ..πολιτισμένης Δύσης είναι απλά κλεπταποδόχοι,κλέφτες,λαμόγια με κοστούμια και κύρος...
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Στην εικόνα βλέπουμε ένα “χρυσό Ορφικό φύλλο προσευχής”.
Βρέθηκε στην Ελλάδα και χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ.
Τα «χρυσά Ορφικά φύλλα προσευχής», αποτελούσαν κτερίσματα νεκρών μέσα σε αρχαίους τάφους. Ήταν λεπτά χρυσά ελάσματα, διπλωμένα και τοποθετημένα κοντά στα χέρια ή στο στόμα του νεκρού. Συνήθως περιείχαν σύντομες επιγραφές γραμμένες σε φύλλα χρυσού και θάβονταν μαζί με τον αποθανόντα, ενώ αποτελούσαν «τον οδηγό της προσευχής» για το ταξίδι του νεκρού προς τον Κάτω Κόσμο. (Βρίσκεται στη γκαλερί του μουσείου J.P Getty, Getty Villa, Μαλιμπού Καλιφόρνια, έκθεμα 109Α. Δωρήθηκε στο...
μουσείο το 1975).
Αντιμέτωποι με τη σκέψη μιας ζοφερής ύπαρξης στον Κάτω Κόσμο, μερικά άτομα στην αρχαία Ελλάδα, προσπάθησαν να βελτιώσουν τη ζωή τους, ενώ ζούσαν. Η καλή συμπεριφορά στην επίγεια ζωή τους, μπορεί να μην είναι αρκετή. Επομένως, ένας τρόπος για να αποκτηθεί μια ευτυχισμένη μετά θάνατον ζωή, θεωρήθηκε ότι ήταν μέσα από τη συμμετοχή σε μυστηριώδεις λατρείες, που συνδέονται με τον Ορφέα. Οι ιεροκήρυκες προσέφεραν στους οπαδούς τους, μεταμορφωτικές εμπειρίες, που δεν μπορούσαν να προσφέρουν οι συνήθεις πρακτικές. Οι τελετουργίες τους, περιπλέκονται σε μυστικότητα και παραμένουν ελάχιστα κατανοητές, ακόμα και σήμερα.
Όμως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πηγές πληροφοριών, είναι οι λεγόμενες “Ορφικές ταμπλέτες”, όπως η δική μας. Eίναι επιγραφές, γραμμένες σε λεπτά φύλλα χρυσού, οι οποίες κατατέθηκαν σε τάφους και συνήθως φέρουν ένα σύντομο κείμενο, που παρέχει την καθοδήγηση για το ταξίδι του νεκρού, στον Κάτω Κόσμο. Στο δικό μας “Ορφικό φύλλο προσευχής”, το κείμενο λαμβάνει τη μορφή διαλόγου, μεταξύ του νεκρού μυημένου και μιας πηγής στον Κάτω Κόσμο.
Η επιγραφή αυτή έχει ως εξής:
Νεκρός : Είμαι ξεριζωμένος με τη δίψα και το θάνατο ! ! !
Πηγή : Τότε έλα πιες από μένα, την Πηγή που τρέχει πάντα. Στα δεξιά υπάρχει ένα λαμπερό κυπαρίσσι. Ποιος είσαι; Από που είσαι;
Νεκρός : Είμαι ο γιος της Γης και του Ξάστερου Ουρανού. Αλλά η φυλή μου είναι ουράνια.
ΔΙΨΑΙΑΥΟΣΕΓΩΚΑΠΟΛΛΥΜΑΙ ΑΛΛΑΠΙΕΜΟΥΚΡΑΝΑΣΑΙΕΙΡΟΩ ΕΠΙΔΕΞΙΑΛΕΥΚΗΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ ΤΙΣΔΕΣΙΠΩΔΕΣΙΓΑΣΥΙΟΣΕΙΜΙ ΚΑΙΟΥΡΑΝΟΥΑΣΤΕΡΟΕΝΤΟΣ ΑΥΤΑΡΕΜΟΙΓΕΝΟΣΟΥΡΑΝΙΟΝ
Σύμφωνα με τις Ορφικές πεποιθήσεις, είναι μια ανάμνηση για την ψυχή για την έναρξή της, ή μπορεί να είναι η έναρξη για τη ζωή μετά το θάνατο. Ας μην ξεχνάμε, πως ο Ορφέας γεννήθηκε, έζησε, φονεύθηκε και τάφηκε στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, στα Λείβηθρα - Ολύμπου.
ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ -Φιλόλογος - αρχαιολόγος
ΠΗΓΗ: aristofanis.blogspot.com
Όλα καλά. Αλλά γιατί "παπάδες"; Γιατί στο μυαλό μας λαμόγια και παπάδες πάνε μαζί;
ΑπάντησηΔιαγραφή