Amfipoli News: Αρχαίο δακτυλίδι με τον Ηρακλή να παίζει… μπάλλα

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Αρχαίο δακτυλίδι με τον Ηρακλή να παίζει… μπάλλα



Αρχαίο δακτυλίδι  με τον Ηρακλή να παίζει… μπάλλα

Του Γιώργου Λεκάκη
Ο Οίκος Δημοπρασιών Christie’s στην νέα του δημοπρασία (2-16.6.2020) ξεπουλά και μια σειρά αρχαίων δακτυλιδιών της συλλογής του G. SANGIORGI (1886-1965).
Αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε να έχει λεζάντα:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ...
Δυο αρχαίοι ποδοσφαιριστές του 4ου αιώνα π.Χ.
ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ποδοσφαιριστής από μαρμάρινη επιτύμβια λουτροφόρο λήκυθο,
που βρέθηκε στον Πειραιά το 1836.
ΔΕΞΙΑ: Ο Ηρακλής, από αρχαίο ετρουσικικό δακτυλίδι.

Η συγεκριμένη δημοπρασία έχει τίτλο «MASTERPIECES IN MINIATURE PART II: ANCIENT ENGRAVED GEMS FORMERLY IN THE G. SANGIORGI COLLECTION».

Ανάμεσα σε αυτάτο αρ.211όπως περιγράφεται είναι ένα αρχαίο χρυσό ετρουσκικό - δηλαδή ελληνικό - δακτυλίδιτου 4ου αιπ.Χ.από κορνέλιο λίθο (πλάτους εκατ.), με τον Ηρακλή / «AN ETRUSCAN GOLD AND CARNELIAN SCARAB FINGER RING WITH HERCLE».


Αυτό όμως που προξενεί εντύπωση, είναι πως ένα παιδί βλέπει πως ο Θηβαίος ημίθεος έχει… «στοπάρει» μια μπάλλα, και σκέφτεται πιθανώς πώς θα κτυπήσει το… φάουλ, ενώπιον του τέρματος… Κρατά βέβαια και το ρόπαλό του, μη τυχόν τολμήσει κανείς και του την πάρει… Άσχετα με το άψογο «κοντρόλ», το να παίζεις μπάλλα κρατώντας ρόπαλο, απαγορεύεται, και επιφέρει την… κόκκινη κάρτα… Ίσως γι’ αυτό όλο το χαρακτικό να είναι σε… κόκκινο φόντο…
Και έχει σημασία τι βλέπουν τα ανιδιοτελή μάτια ενός παιδιού…

Τέλος, αν ο Ηρακλής έπαιζε ποδόσφαιρο, τότε παίρνει μεγαλύτερη αξία το προσωνύμιο "Γηραιός" για τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ιδρυθέντα το 1908...


Φυσικά δεν έκανα όλον αυτόν τον πρόλογο για να σας πω πως οι αρχαίοι Έλληνες εγνώριζαν το ποδόσφαιρο επίσκυρο. Αυτό είναι γνωστό.

Αλλά για να σας πω, πως το αρχαίο ανεκτίμητο δακτυλίδι ΚΑΙ δημοπρατείται ΚΑΙ εκτιμάται… 8.000 δολλάρια… 
Ο Giorgio Sangiorgi από την Ρώμη, απέκτησε και έφερε στην Ελβετία την συλλογή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Από εκεί επέρασε στον τρέχοντα (ανώνυμο) κάτοχο, ο οποίος και την δημοπρατεί δια μέσου του Κρίστις, ως μη όφειλε, ως μη δύναται, ως μη νομιμοποείται και αυτός, και ο «Οίκος»…

ΠΗΓΗarxeion-politismou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου