Amfipoli News: Η Κατερίνα Περιστέρη φάσκει και αντιφάσκει για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά. Άλλα δήλωνε το 2017, άλλα το 2019. (Δείτε το σχετικό βίντεο)

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Η Κατερίνα Περιστέρη φάσκει και αντιφάσκει για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά. Άλλα δήλωνε το 2017, άλλα το 2019. (Δείτε το σχετικό βίντεο)

 


Κατερίνα Περιστέρη(2017): Η Αμφίπολη δεν έχει αποκαλύψει όλα της τα μυστικά  - Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει κάτι εσωτερικά, όπως και εξωτερικά -Δεν μπορούμε να πούμε την τελευταία λέξη για το μνημείο, σίγουρα δεν μπορούμε. Ακόμη θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις εγώ το πιστεύω 

Κατερίνα Περιστέρη(2019):  Στην περιοχή οι όποιες ανασκαφικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, κάτι που προφανώς δεν το γνωρίζουν οι κάτοικοι.

Οι δηλώσεις της Κ.Περιστέρη το 2017: 

Με «ένα… βιβλίο που δεν έχουμε διαβάσει όλες του τις σελίδες ακόμη» παρομοίαζε το μεγαλοπρεπές ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης, το 2017,  η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

Είναι ένα αίνιγμα όλο το μνημείο ακόμη. Ένα βιβλίο ανοιχτό που δεν έχουμε διαβάσει όλες τις σελίδες του.

Δεν έχει τελειώσει η μελετη, είναι και όλη αυτή η στερέωση που υπάρχει μέσα, που μας εμποδίζει να δούμε και άλλα πράγματα που πιθανότατα υπάρχουν, με όλα αυτά τα υλικά, ξύλα, σίδερα και λοιπά.

Αυτά αυτή τη στιγμή αν δεν βγουν, αν δεν συντηρηθεί το εσωτερικό, οι τοίχοι και όλα αυτά για να μπορέσουμε να ψάξουμε με ακρίβεια τί άλλα στοιχεία μπορούμε να βρούμε.

Είναι ταφικό ηρώο που σχετίζεται με τον Ηφαιστίωνα  από την επιγραφή, αλλά θα μπορούσε να μην είναι μόνο για τον  Ηφαιστίωνα, δεν το ξέρουμε αυτό.

 Μπορούμε και στους διάφορους χώρους να ψάξουμε καλύτερα όταν θα έχουμε την δυνατότητα αυτή.

Δεν μπορούμε να πούμε την τελευταία λέξη για το μνημείο, σίγουρα δεν μπορούμε. Ακόμη θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις εγώ το πιστεύω 

Η πίκρα της εγκατάλειψης 

Είναι μεγάλη πίκρα όταν βλέπεις να μην γίνεται κάθε μέρα δουλειά σ αυτό  το μνημείο για να σωθεί.

Το πρώτο έργο που έχει η πολιτεία είναι η προστασία των αρχαιοτήτων και όταν γίνεται μία ανασκαφή το πρώτο που είναι να κάνουμε είναι να σώσουμε αυτά που σκάψαμε


Οι δηλώσεις της Κ.Περιστέρη  το 2019: «Έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές»

Η τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία ανακάλυψε το ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά, αναφέρει ότι στην περιοχή οι ανασκαφικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, κάτι που προφανώς δεν το γνωρίζουν οι κάτοικοι.

Η ίδια υποστήριζε το 2019, ότι πλέον ο στόχος θα πρέπει να είναι η προβολή και ανάδειξη του μνημείου ώστε να γίνει επισκέψιμο. 

Οι κάτοικοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έχει σκαφτεί όλο το εσωτερικό τμήμα.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για έργα συντήρησης, στερέωσης, αναστήλωσης και προβολής του μνημείου, ώστε να γίνει επισκέψιμο. Οι κάτοικοι έχουν λανθασμένο στόχο. Να γίνει το μνημείο επισκέψιμο θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος τους» λέει η Κατερίνα Περιστέρη.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου