Amfipoli News: Αρχαιολογική ανακάλυψη ρίχνει φως στη ζωή των σκλάβων στην Πομπηία

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Αρχαιολογική ανακάλυψη ρίχνει φως στη ζωή των σκλάβων στην Πομπηία

 


Σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι λίγο έξω από την Πομπηία. Βρήκαν ένα δωμάτιο σε έπαυλη, όπου περιλαμβάνονται κρεβάτια και άλλα αντικείμενα, τα οποία ρίχνουν φως στις συνθήκες διαβίωσης των σκλάβων στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη, που καταστράφηκε έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου.

Το δωμάτιο έχει συντηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση, περιλαμβάνει τρία ξύλινα κρεβάτια και μια σειρά άλλων αντικειμένων, μεταξύ άλλων αμφορείς, κεραμικές κανάτες και ένα δοχείο νυχτός. Το «δωμάτιο των σκλάβων» βρίσκεται κοντά στην περιοχή που ανακαλύφθηκε νωρίτερα φέτος ένα τελετουργικό άρμα κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας βίλας στη Τσίβιτα Τζουλιάνα, σε απόσταση 700 μέτρων βόρεια των τειχών της αρχαίας Πομπηίας.



Στην Civita Giuliana, την προαστιακή βίλα βόρεια της Πομπηίας που ερευνάται από το 2017 και η οποία έχει ήδη δώσει ένα τελετουργικό άρμα και έναν στάβλο με τα υπολείμματα τριών αλόγων . τώρα χάρη σε αυτή τη νέα σημαντική ανακάλυψη, η γνώση της καθημερινής ζωής των αρχαίων στην πόλη εμπλουτίζεται, ιδιαίτερα αυτού του τμήματος της κοινωνίας που είναι ακόμα ελάχιστα γνωστό σήμερα. Η Πομπηία είναι ένα μοναδικό μοντέλο μελέτης στον κόσμο.


Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνη, «αυτή η νέα σημαντική ανακάλυψη εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της αρχαίας Πομπηίας, ιδιαιτέρως για μια κοινωνική τάξη για την οποία λίγα είναι γνωστά».

Το δωμάτιο φωτιζόταν από ένα μικρό παράθυρο στην κορυφή και δεν είχε κανένα διακοσμητικό τοίχου. Εκτός από το να χρησιμεύσει ως κοιτώνας για μια ομάδα σκλάβων, ίσως μια μικρή οικογένεια, όπως δείχνει η παιδική κούνια, το περιβάλλον χρησίμευε ως αποθήκη, όπως αποδεικνύεται από οκτώ αμφορείς στρυμωγμένους στις γωνίες που άφησαν ελεύθερες για το σκοπό αυτό.


Βάσει του αρχαίου ρωμαϊκού νόμου, οι σκλάβοι θεωρούνται ιδιοκτησία και δεν τους αναγνωριζόταν νομική ατομικότητα.


Δύο από τα κρεβάτια ήταν μήκους 1,7 μέτρων, ενώ το τρίτο ήταν 1,4 μέτρων, στοιχεία που υποδεικνύουν πως το δωμάτιο ενδεχομένως χρησιμοποιείτο από μια μικρή οικογένεια σκλάβων, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού.

Τα κρεβάτια αποτελούνται από μερικές χοντροκομμένες ξύλινες σανίδες που μπορούν να συναρμολογηθούν ανάλογα με το ύψος αυτών που τις χρησιμοποιούσαν. Ενώ δύο έχουν μήκος ίσο με 1,70 μ περίπου, ένα κρεβάτι είναι μικρότερο περί το  1,40 μ οπότε μπορεί να είναι κατάλληλο για παιδί

Το δωμάτιο, 16 τετραγωνικών μέτρων, με ένα μικρό παράθυρο ψηλά, χρησίμευε επίσης ως αποθηκευτικός χώρος, καθώς βρέθηκαν οκτώ αμφορείς τοποθετημένοι στις γωνίες του.
...

Ρωμαϊκό άρμα ήρθε σχεδόν άθικτο στο φως στην Πομπηία


Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία, καθώς στη διάρκεια ανασκαφής σε έπαυλη έξω από την Πομπηία ήρθε στο φως ρωμαϊκό άρμα που ήταν σχεδόν άθικτο.

Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο άρμα ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο. Βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην Τσίβιτα Τζουλιάνα, περίπου 700 μέτρα από τα τείχη της αρχαίας Πομπηίας. Στον σταύλο βρέθηκαν τα υπολείμματα τριών αλόγων. Στην ίδια έρευνα, που ξεκίνησε έπειτα από την καταγγελία για παράνομη ανασκαφή στο σημείο, ήρθαν στο φως και άλλα σημαντικά ευρήματα.

Ορειχάλκινη αναπαράσταση άριστα διασωσμένη στο ρωμαϊκό άρμα

Σύμφωνα με τον Μάσιμο Οζάνα, απερχόμενο διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, πρόκειται για άρμα που χρησιμοποιούνταν σε τελετές, πιθανότατα γαμήλιες, για να μεταφέρει τη νύφη στο καινούργιο της σπίτι, και είναι η πρώτη άμαξα του είδους της που ανακαλύφθηκε στην περιοχή.
Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί οχήματα που χρησιμοποιούνταν για εργασίες και μεταφορές αλλά όχι για τελετές.

Με πληροφορίες από     https://www.famedisud.it/     https://www.lanazione.it/ newsfounded.com    https://www.efsyn.gr/

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©
ellinondiktyo.blogspot.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου