Amfipoli News: Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι – Βρήκαν θαμμένο αρχαίο πλοίο που προηγείται της εποχής των Βίκινγκς

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι – Βρήκαν θαμμένο αρχαίο πλοίο που προηγείται της εποχής των Βίκινγκς

 


Ένα εκπληκτικό εύρημα βρέθηκε στην κεντρική Νορβηγία. Ενώ ερευνούσαν έναν ταφικό τύμβο στο Leka στο Trøndelag, έκαναν μια ανακάλυψη που προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και ξαναγράφει την ιστορία.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την παλαιότερη γνωστή ταφή πλοίου της Σκανδιναβίας, που χρονολογείται γύρω στο 700 μ.χ.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από το ξύλο γύρω από τα καρφιά στο σκάφος για να χρονολογήσουν το ναυάγιο. Το Rogaland έχει μερικούς τάφους πλοίων από τα τέλη του 7ου αιώνα, αλλά αυτός είναι ακόμα πιο παλιός. Το πλοίο είναι της Μεροβίγγειας περιόδου (550-800 μ.Χ.).

Ο Geir Grønnesby, επικεφαλής του έργου από το Μουσείο Επιστημών του NTNU, είπε στο NRK ότι το σκάφος προηγείται της Εποχής των Βίκινγκ και αμφισβητεί τις υπάρχουσες πεποιθήσεις σχετικά με τη θαλάσσια και εμπορική ιστορία της περιοχής.

Όχι μόνο η εκπληκτική ανακάλυψη σπρώχνει την παράδοση ταφής των πλοίων αρκετά πίσω στο χρόνο, αλλά προσφέρει επίσης στοιχεία ότι η περιοχή ήταν εξοικειωμένη με τις προηγμένες θαλάσσιες δυνατότητες πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Προφανώς, οι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με ξένο μέρος του κόσμου πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμενε κανείς. «Επειδή όταν κάποιος κατασκευάζει κάπως μεγάλα πλοία, είναι συνήθως επειδή πρόκειται να διανύσει μια μεγάλη απόσταση», είπε ο Grønnesby.

Είναι γνωστό ότι από τα μέσα του 7ου αιώνα, άνθρωποι από το Trøndelag έκαναν εμπόριο με την Ήπειρο. Αυτή η μεταφορά αγαθών είναι κεντρική για την κατανόηση της εποχής των Βίκινγκ και της ανάπτυξης των πλοίων πριν από την εποχή των Βίκινγκ.


ασημένιο χάλκινο στήριγμα οπλισμού που απεικονίζει τη νίκη του μεροβίγγειου βασιλιά Μερόβετς επί των στρατών του Αττίλα του Χουν το 451.

Υπάρχουν λίγα αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή του Μεροβίγγειου στη Σκανδιναβία, γεγονός που εξηγεί γιατί υπάρχουν ελάχιστες ιστορικές γνώσεις για αυτήν την περίοδο. Κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα έχουν γίνει φυσικά, όπως, για παράδειγμα, οι πρώιμες ταφές σκαφών στο Vendel και το Valsgärde της Σουηδίας, αλλά γενικά, υπάρχουν μερικές ανακαλύψεις.

«Στην πραγματικότητα, περίπου το 10 τοις εκατό των μεγάλων ταφικών τύμβων στη Νορβηγία βρίσκονται στο Namdalen. Πρόκειται για σωρούς διαμέτρου άνω των 37 μέτρων και είναι σχεδόν ανεξήγητο ότι ένας ανώνυμος δρόμος κοιλάδας στη Νορβηγία φαίνεται να είναι κεντρικός στην κατασκευή μεγάλων ταφών», είπε ο Λαρς Φόρσεθ.

Προς το παρόν είναι άγνωστο τι περιέχουν αυτοί οι μεγάλοι σωροί και πιθανότατα υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους και παρόμοιων τάφων στην Ουψάλα της Σουηδίας και στο Σάφολκ στην Αγγλία.

Οι μελλοντικές αρχαιολογικές ανασκαφές μπορεί να ανοίξουν ένα ακόμη κεφάλαιο στα αρχαία ιστορικά βιβλία μας.


hellas-now.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου